• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

26.06.2022

15:13

KAKO DO SVEŽIH CRVENIH KRVNIH ZRNACA? Cveklom protiv anemije!

Shutterstock

Ljubav

KAKO DO SVEŽIH CRVENIH KRVNIH ZRNACA? Cveklom protiv anemije!

Podeli vest

Prvo treba pronaći uzrok nedostataka crvenih krvnih zrnaca i lečiti ga, a potom lečiti samu anemiju, savetuje lekar Aleksandra Milosavljević...

Anemija ili malokrvnost je oboljenje krvi koje nastaje zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Posledice su umor, vrtoglavica, nedostatak apetita i depresija, a osoba može do te mere da ostane bez energije da najosnovnije kućne aktivnosti postaju teret, kaže lekar opšte medicine dr Aleksandra Milosavljević. 

Dolazi tiho 

Mogući uzroci anemije su gubitak krvi, brojna oboljenja bubrega, zglobova, srca i krvotoka, neželjena dejstava lekova, kao i neodgovarajuća ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa. Ponekad se teško otkriva jer su rani simptomi veoma blagi. 

Foto: Shutterstock

Malokrvnost može da se javi kao posledica hormonskog disbalansa

Simptomi anemije

* umor, pospanost

* slabost, brzo zamaranje

* vrtoglavica i nesigurnost

* bledilo kože i sluzokože usana, desni, konjunktiva, noktiju i dlanova

* ubrzan srčani rad - tahikardija

* osećaj hladnoće, naročito ruku i nogu

* tuga i depresija

* smanjanje polnih funkcija

* poremećaji sna i smanjenje apetita

- Postoji mnogo vrsta anemije i sve se različito leče u zavisnosti od uzroka. Anemija je često posledica primarnih obolenja, recimo koštane srži, te je unošenje dodatnih količina gvožđa putem hrane nedelotvorno. Isto važi za maligna obolenja. Malokrvnost se takođe može javiti kao posledica hormonskog disbalansa, obilnih ciklusa ili mioma, što znači da se prvenstveno treba obratiti ginekologu. Dakle, prvo treba pronaći uzrok i lečiti ga, a potom lečiti samu anemiju - savetuje dr Aleksandra Milosavljević.

Prilagodite ishranu

Anemija neretko napada i trudnice, ali i decu koja su u razvoju. Tada lekari preporučuju uzimanje tableta gvožđa uz obavezni vitamin C i folnu kiselinu koji će nadoknaditi nedostatak crvenih krvnih zranaca. Pored toga treba povesti računa o unosu namirnica koje mogu da pomognu. Među njima su na prvom mestu meso, slede jaja, te crveno i zeleno povrće.

Foto: Shutterstock

Ishranu obogatite gvožđem

Umesto belog hleba počnite da kupujete integralni. Svakoga jutra na krišku hleba namažite pola kašičice meda. Za ručak jedite više ribe, graška, boranije, a u podne do mile volje grickajte semenke bundeve ili sucokreta. Krompir, ribizle, grožđe (može i suvo), šljive samo su još neke od zdravih namirnica koje popravljaju krvnu sliku. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode koji zbog kalcijuma otežavaju apsorpciju gvožđa.

Vitaminska bomba

Cvekla je jedno u nizu oružja koje borbu protiv malokrvnosti čini lakšom. Ona sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12 i kao takva velikom brzinom regeneriše krv. Može se jesti sveža, kao salata, kuvana kao glavno jelo ili se od nje može napraviti sok.

Za ukusan sok od cvekle je potrebno:

2 veće cvekle
3-4 šargarepe
3-4 kašike meda
1-2 limuna

Foto: Shutterstock

Sok od cvekle, šargarepe i limuna

Prvo operite, a zatim četkom očistite koren cvekle, i onda ga izrendajte što sitnije. Šargarepu, takođe saperite nad vodom, očistite i izrendajte- Potom stavite cveklu i šargarepu u jednu činiju i dobro je propasirajte rukama, kako bi dobili što više sirupa.

Pustite nek odstoji nekoliko sati i procedite kroz gazu. Potom dobijenu tečnost stavite u teglu, dodajte 3-4 kašike meda i sok od jednog ili dva limuna. Dobro zatvorite poklopac i izmućkajte jako, kako bi se svi spomenuti sastojci sjedinili.

Svako jutro, pre doručka popijte najmanje jedan decilitar ovog soka. Teglu u toku dana stavite u frižider. Dobijeni sok, može stajati tako najviše tri dana, posle čega je najbolje napraviti novu turu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija