• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

27.06.2022

09:09

NUTRICIONISKTKINJA OTKRIVA! Ove namirnice imaju VIŠE KALCIJUMA i od mleka, a mnogima su omiljene!

Shutterstock

Ljubav

NUTRICIONISKTKINJA OTKRIVA! Ove namirnice imaju VIŠE KALCIJUMA i od mleka, a mnogima su omiljene!

Podeli vest

Opšte je poznato da je kalcijum veoma važan za naše zdravlje, a nutricionistkinja Marija Đurković otkriva da ćete ih u ovim namirnicama naći u dovoljnoj količini

Kalcijum je veoma važan mineral, a najveću ulogu ima u:

  • zdravlju kostiju
  • održavanju kardiovaskularnog sistema
  • zdravlju mišića
  • reguliše krvni pritisak itd.

- Bez obzira što naše kosti i zubi imaju prirodne rezerve kalcijuma, ovaj mineral ipak moramo obezbediti i kroz ishranu, jer bez njega telo ne bi bilo u stanju da funkcioniše normalno, s obzirom da ga gotovo svaka ćelija u telu koristi.

Osim za zdrave kosti i zube, kalcijum reguliše i neke funkcije mišića (kontrakcije i opuštanje), značajan je u pravilnom radu srčanog mišića i zgrušavanju krvi itd.

Kada kažemo kalcijum, većina ljudi će najpre pomisliti na kravlje mleko, jer ono zaista jeste odličan izvor ovog minerala, ali pruža i najbolju iskoristivost kalcijuma, pa osobe koje ne piju mleko zbog netolerancije na laktozu ili veganskog načina ishrane, često uzimaju suplemente.

Foto: Shutterstock

mleko

Naravno da ni suplementacija nije loš izbor, ali uvek treba nastojati da kroz ishranu obezbedimo preporučene dnevne doze svih vitamina i minerala, ako je to moguće.

Što se kalcijuma tiče, mogli biste da se iznenadite što osim mleka postoje i druge namirnice koje ga sadrže u velikoj količini - kaže nutricionistkinja Marija Đurković i otkriva koje su to namirnice:

cela konzerva sardine (sa kostima) - 450mg

  • 100g tofu sira - 350mg
  • 30g susama - 292mg
  • čaša jogurta - 220mg
  • 30g čia semenki - 189mg
  • 50g badema - 158mg

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija