• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.06.2022

16:28

KOLIKO ČESTO TREBA PRATI POSTELJINU? Evo šta kažu stručnjaci!

pixabay

Ljubav

KOLIKO ČESTO TREBA PRATI POSTELJINU? Evo šta kažu stručnjaci!

Podeli vest

Na posteljini se, sa vremenom, stvaraju bakterije, pa je neophodno da je redovno menjamo. Stručnjaci kažu da bi posteljinu trebalo da perete nakon nedelju do najviše dve dana, kako bi se sprečilo nakupljanje mrtvih ćelija

Posteljina nije jedini deo kreveta koji treba prati redovno već otprilike jednom mesečno treba oprati i jorgane, kao i zaštite za dušeke, a ponekad i naddušeke.

Foto: Shutterstock

Krevet

- Neki ljudi pitaju da li je u redu menjati posteljinu jednom mesečno. Ako ne spavate na dušeku svaki dan, možda možete pranje da rastegnete na svake dve ili tri nedelje, ali to bi trebalo da bude maksimalno vreme između dva pranja – objasnio je stručnjak.

Ističu da i godišnja doba utiču na to koliko se često posteljina treba prati. Naime, tokom leta se znojimo mnogo više nego u zimskim mesecima pa kaže da bi, ako vam je posteljina ujutru vlažna od znoja, bilo dobro da ih odmah operete i osušite za sledeću noć. Osim toga, to vam može pomoći i da se bolje naspavate.

Foto: Pixabay

Neka medicinska stanja zahtevaju da krevet bude čist koliko god može, bez bakterija ili prašine koje bi izazivale alergije. Ako patite od bolesti kože poput ekcema, psorijaze ili respiratornog stanja kao što je astma, prašina i bakterije ih mogu pogoršati.Takođe, kada stavljate posteljinu u veš mašinu, pripazite na temperaturu. Kada perete posteljinu, trebalo bi da je perete na 60 stepeni i na dugo pranje, kako biste uklonili znoj, prašinu i slično. Možete prati i na nižoj temperaturi, ali, ističe, tada možda i nećete efikasno ubiti sve bakterije i ukloniti svu prljavštinu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17