• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.08.2022

09:00

KAKO SE REŠITI DUVANSKOG DIMA? Iskusne domaćice su dale savete zlata vredne!

Ljubav

KAKO SE REŠITI DUVANSKOG DIMA? Iskusne domaćice su dale savete zlata vredne!

Podeli vest

Duvanski dim ne samo što vam ugrožava zdravlje, već se svojim neprijatnim mirisom uvlači u odeću, nameštaj, zavese. Prosto nikad nema dileme da li je vaš dom pušački ili ne, čak i uz sav trud da provetravate i ne pušite u svim prostorijama, ovaj neprijatni miris je teško sakriti i ukloniti

Ipak uz par saveta i trikova, mogu vam čak i prirodna domaća sredstva biti rešenje i odgovor na pitanje kako ukloniti miris cigareta.

Redovno provetravanje prostorije

Ništa ne može da zameni svež i čist vazduh. Provetravanje prostorija je neophodno, a kako dolaze hladni dani i prozori ostaju zatvoreni. Ovo važi i za domove i prostore gde duvanski dim nije problem, a pogotovu tamo gde jeste. 

Foto: Pixabay

Duvanski dim šteti okolini!

Kako se rešiti duvanskog dima, ako ne što učestalijim otvaranjem prozora?

Naravno, tako se i stan rashlađuje, nije uvek prijatno sedeti pored otvorenog prozora zimi samo zato što neko puši. Kako ukloniti miris cigareta, a da svima uvek bude prijatno? Razvijte sistem provetravanja ili promenite raspored nameštaja u boravku kako niko ne bi bio “na promaji” kada se otvori prozor.

Kako se rešiti duvanskog dima pomoću namirnica iz kuhinje?

Često i ne znamo da u svojoj kuhinji već imamo veoma efikasna sredstva koja vam mogu pomoći u borbi protiv uklanjanja duvanskog dima. Ona su dostupna, neškodljiva i ekonomična. U daljem tekstu čitajte o sićetu, sodi bikarboni, jabukama i tome kako ih koristiti. Saznajte koliko su upotrebljiva i delotvorna sredstva u borbi protiv dima.

Duvanski dim nestaje uz sirće

Sirće je poznato kao domaće sredstvo za dezinfekciju, ali i uklanjanje neprijatnih mirisa. Duvanski dim takođe vrlo efikasno neutrališe i skuplja ukoliko otvorenu posudu sa sirćetom stavite u prostoriju čim se zadimi. 

Ne brinite, nećete trajno imati miris sirćeta u stanu, ono veoma brzo isparava, tako da čim zatvorite posudu, aroma sirćeta će nestati.

Rastvor sirćeta i vode koristite i da prebrišete tapacirani nameštaj i tepihe čime ćete im vratiti sjaj. Najbolji izbor je obično alkoholno sirće.

Jabuke imaju visoku moć apsorbovanja duvanskog dima

Manje je poznato da jabuke izuzetno dobro upijaju dim. Dovoljno ih je iseći na polovine i staviti blizu pepeljara, mesta gde se najviše dim i skuplja. Pored toga što će vam ovako pomoći, one i prijatnim mirisom, osvežavaju prostor.

Foto: Shutterstock

Kako ukloniti miris cigareta iz nameštaja sodom bikarbonom?

Pušački stan se prosto prepoznaje po tom ustajalom vazduhu, mirisu dima koji izbija iz tepiha, tapaciranog nameštaja, zavesa. Skoro da deluje da tu nema pomoći i da ste osuđeni na ovaj ustajao miris, ma koliko se trudili. 

Soda bikarbona vam može u mnogome pomoći. Dobro usisajte tepihe i nameštaj, pa je pospite u tankom sloju preko tepiha i ostavite preko noći. Ako ste u mogućnosti, isti postupak možete da primenite i sa nameštajem. 

Ujutru usisajte sodu, koja je apsorbovala sve što vam je vazduh u stanu opterećivalo. Na ovaj način ćete čak i osvežiti sve površine, a mebl i tepisi će vam se zablistati, pogotovu ako posle usisavanja sve prebrišete mekom krpom i rastvorom sirćeta i vode, u odnosu 1:2.

BONUS VIDEO:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija