• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

29.08.2022

15:50

KAKO zdravo da SMRŠATE? NUTRICIONISTA otkriva SVE što treba da znate o POTROŠNJI KALORIJA!

Shutterstock

Ljubav

KAKO zdravo da SMRŠATE? NUTRICIONISTA otkriva SVE što treba da znate o POTROŠNJI KALORIJA!

Podeli vest

Jedna od zbunjujućih stvari kada se pomene potrošnja kalorija jeste i pitanje da li sve morate da potrošite kroz fizičku aktivnost? I odgovor je naravno da ne, kaže Marija Đurković

Bilo kojeg nutricionistu da pitate "kako da smršam?", uputiće vam dve reči koje će vam verovatno  staviti upitnik iznad glave - kalorijski deficit. Ovim je zaista sve rečeno, kaže nutricionista Marija Đurković, ali samo ukoliko imate barem neko poznavanje osnovnih principa zdrave ishrane. Za one koji to nemaju nutricionista objašnjava kako da budete u kalorijskom deficitu, šta to konkretno znači i kako da zdravo smršate...

- Nekada je potrebno samo malo više takta i empatije, pa na pitanje "kako da smršam?" dati odgovor koji nije toliko precizan, ali može da donese vidljivu promenu. Ovde ne govorim o klijentima koji se jave sa namerom da radimo individualni jelovnik, jer je on čista matematika i, da, čist kalorijski deficit, nego o ljudima koji prosto pitaju za savet. Šta bi, dakle, bio taj savet? Umesto da guglate kalorije za svaku namirnicu, oslanjate se na fitnes narukvice koje nisu pouzdan pokazatelj potrošenih kalorija i slično, bolje je da pažnju usmerite na kvalitet hrane, kao i količinu - predlaže Marija Đurković.

Foto: Shutterstock

Salatu pojedite uz svaki obrok

Principi zdrave ishrane

Ti osnovni principi zdrave ishrane su:

što manje industrijski prerađene hrane, pohovane i pržene, industrijskih slatkiša i grickalica, a više proteina (pilećeg i ćurećeg mesa, nemasne junetine i teletine), ribe, variva od mahunarki (pasulj, grašak, boranija, sočivo...) bez zaprške, što više povrća i sveže salate uz svaki obrok, orašastih plodova i voća za užinu...

I pomenute veličine porcija su:

1 tanjir kuvanog jela (bez dosipanja)
1 šnicla veličine šake
1 parče hleba
1 komad sira veličine palca
1 čaša jogurta
1 komad krupnog voća
1 šoljica sitnog voća
1 šaka koštunjavih plodova
1 rebro čokolade

Foto: Shutterstock

Vodite računa o količinama

- Kao što vidite, svi ovi saveti su lako shvatljivi i primenjivi. Naravno da nisu toliko precizni, jer nije reč o individualnim preporukama, ali mogu doneti primetne rezultate ako budete istrajni - sugeriše nutricionista. 

Stvari koje treba da znate o potrošnji kalorija

Jedna od zbunjujućih stvari kada se pomene potrošnja kalorija jeste i pitanje da li ih baš sve moram potrošiti kroz fizičku aktivnost? I odgovor je - naravno da ne, navodi Marija.

Potrošnja kalorija

* Bazalni metabolizam učestvuje sa 60-75% u energetskoj potrošnji

* Ostale kalorije trošimo kroz termički efekat hrane, termogenezu i neku od fizičkih aktivnosti

* Ako želimo zdravo da mršavimo, pravimo kalorijski deficit 10-20%

- Ali ovde najpre moramo razumeti šta je bazalni metabolizam i koliko energije nam odlazi na njega. To je minimalna količina energije koja je telu potrebna u stanju mirovanja, da bi normalno funkcionisalo, a u energetskoj potrošnji on učestvuje sa čak 60-75%. Telo je (energiju) troši na disanje, na rad organa (jetre, pluća, srca...), mišića u stanju mirovanja itd - objašnjava nutricionista. 

Osim na bazalni metabolizam, kalorije nam odlaze i na tzv. termički efekat hrane (oko 10%), što je zapravo proces varenja hrane, kao i termogenezu - proces stvaranja i održavanja toplote tela. 

Foto: Shutterstock

Većina kalorija se troši na bazalni metabolizam, ali treba biti i fizički aktivan

- Sada kada sve to znamo, nadam se da je jasnije zašto nije potrebno da ispustite dušu na traci za trčanje. Ah, da, kalorije trošimo i na aktivnosti koje ne spadaju u one koje nazivamo fizičke: na žvakanje hrane, pranje zuba, protezanje u krevetu, grljenje, ljubljenje... - podseća Marija i poručuje:

- I na kraju, kalorijski deficit pravimo na ukupnu dnevnu potrošnju u koju ulaze bazalni metabolizam plus termički efekat hrane plus termogeneza plus nivo fizičke aktivnosti, i on se kreće oko 20%, tačnije oko 250-500 kalorija koje treba oduzeti od ukupnog dnevnog unosa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17