• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

21.11.2022

13:10

Da li MED ima MANJE KALORIJA od ŠEĆERA? Nutricionista razotkriva 5 velikih MITOVA o ishrani!

Shutterstock

Ljubav

Da li MED ima MANJE KALORIJA od ŠEĆERA? Nutricionista razotkriva 5 velikih MITOVA o ishrani!

Podeli vest

O pogrešnim verovanjima koja uključuju med, jaja, mleko, gluten, kao i proteine i mišićnu masu, govori nutricionista Ivana Mišić...

Mitovi o ishrani poput onih da gluten nije dobar, da ako jedemo više proteina imaćemo više mišića, da je med manje kaloričan od šećera, najčešći su mitovi koji vladaju u javnosti, a šta je zapravo tačno pojašnjava nutricionista Ivana Mišić. 

Mit broj 1:

MED IMA MANJE KALORIJA OD ŠEĆERA

Med je uvek bolji izbor od šećera,ali zbog velike kaloriske vrednosti treba ga koristiti u malim količinama.
Za razliku od šećera, sadrži vitamine i antioksidanse koji imaju benefit po zdravlje,ali kao i sa svakom visoko kaloriskom namirnicim, budite umereni.

Foto: Pixabay

Budite oprezni s jajima samo ako imate dijabetes ili povišeni holesterol

Mit broj 2:

TREBA IZBEGAVATI JAJA ZBOG KOLIČINE HOLESTEROLA

Oboleli od dijabetesa i osobe koje imaju povišen holesterol, trebalo bi najviše tri puta nedeljno da unose namirnice prirodno bogate holesterolom. Za ostale, ova hrana nije velika pretnja.
Kokošija jaja su izuzetna namirnica. Ne samo da sadrže idealni proteinski profil već i brojne minerale i vitamine, poput vitamina A, D, B2, B5, B9 i B12, selena i gvožđa.

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste netolerantni na laktozu, tu su biljna mleka

Mit broj 3:

MLEKO NIJE ZDRAVO ZA ODRASLE

Mleko sadrži hranljive materije potrebne kako deci, tako i odraslima, zbog sadrzaja kalcijuma poželjno je unositi što više mlečnih proizvoda.
Mleko je sterilisano i pasterizovano i kao takvo nije najkvalitetnije i zbog toga se daje prednost biljnom mleku koje je nutritivno bogatije.

Foto: Pixabay

Ne isključujte gluten iz ishrane ako za tim nema potrebe

Mit broj 4:

GLUTEN NIJE DOBAR

Istina je da gluten ne prija, osobama koje imaju celijakiju ili alergiju na njega!
Svi ostali ljudi mogu normalno da jedu gluten.
Gluten se pojavio sa pojavom pšenice pre oko 10000 godina, neki ljudi su razvili enzime za razgradju glutena i njima ne predstavlja problem, dok drugima smeta.
Ne isključujemo ga iz ishrane ako za tim nema potrebe.

Foto: Shutterstock

Više mesa ne znači više mišića

Mit broj 5:

AKO JEDEMO VIŠE PROTEINA IMAĆEMO VIŠE MIŠIĆA

Jesti više nego što nam je potrebno je bespotrebno.
Organizam uzima onoliko koliko mu je potrebno.
Višak se izlučuje ili odlazi u zalihe.
Vežbanjem podstičemo mišiće da iskoriste proteine koje unosimo ishranom.
 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set