• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.12.2022

17:36

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA JEDETE LUK SVAKI DAN! Vreme je da podignete IMUNITET!

Ljubav

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA JEDETE LUK SVAKI DAN! Vreme je da podignete IMUNITET!

Podeli vest

Konzumacija luka ima brojne zdravstvene prednosti za telo, osim što podiže imunitet, može sprečiti nastanak raznih bolesti

Šta je luk?

Foto: Pixabay

Luk

Luk je botanički deo porodice ljiljana, zajedno sa belim lukom, ljutikom i prazilukom. Luk sadrži moćna jedinjenja za koja je poznato da su korisni za zdravlje.

Luk čini osnovu širokog spektra jela, bilo da se jede sirovo, prženo, pečeno, kuvano na pari ili kuvano.

Nutritivni profil luka

Porcija luka od 80 g (sirovog) obezbeđuje:

28 kcal / 120 kj
0,8 g proteina
6,4 g ugljenih hidrata
5,0 g šećera
1,8 g vlakana
2,0 mg vitamina C

Prednosti, ako uključite luk u svakodnevnu ishranu:

1. Bogat je antioksidativnim jedinjenjima

Luk je pun biljnih hemikalija, uključujući flavonoide, koji imaju i antioksidativni i antiinflamatorni efekat. Kada se konzumiraju redovno i u dovoljnim količinama, ova jedinjenja mogu pomoći u zaštiti od hroničnih stanja kao što su rak i dijabetes. U stvari, luk sadrži preko 25 različitih flavonoida i jedan je od najbogatijih izvora u našoj ishrani.

Luk takođe ima jedinjenja koja sadrže sumpor, za koja je dokazano da štite od određenih vrsta raka.

2. Može uticati na zdravlje srca

Jedan od flavonoida u luku, kvercetin, ima zaštitne antioksidativne i antiinflamatorne efekte i smatra se da ovo, kao i druga korisna jedinjenja prisutna u luku, mogu doprineti osobinama povrća koje su pogodne za srce.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje luka može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti snižavanjem krvnog pritiska, upravljanjem nivoom holesterola i smanjenjem upale.

Foto: Shutterstock

Luk

3. Može uticati na zdravlje kostiju

Uključivanje luka u ishranu povezano je sa poboljšanom gustinom kostiju. Ovo može biti zbog njihovih antioksidativnih svojstava, koja smanjuju oksidativni stres i čini se da smanjuju gubitak kostiju.

Studija koja se bavila efektom na žene u postmenopauzi objavila je da česta konzumacija luka smanjuje rizik od preloma kuka. Dalja studija na ženama srednjih godina pokazala je da konzumiranje soka od luka smanjuje gubitak koštane mase i poboljšava gustinu kostiju.

4. Može uticati na zdravlje creva

Luk je bogat vlaknima, posebno nesvarljivom vrstom koja je potrebna za održavanje zdravlja creva. Iako ne možemo da svarimo prebiotička vlakna, bakterije koje žive u našim crevima to rade i koriste ih kao gorivo da povećaju svoj broj i proizvode nusproizvode koji se nazivaju kratkolančane masne kiseline (SCFA). Istraživanja pokazuju da su ovi SCFA važni za održavanje zdravlja i integriteta creva i podržavaju naš imunitet i varenje.

Foto: Shutterstock

Luk

5. Antibakterijski

Korišćen u narodnoj medicini za ublažavanje kašlja, prehlade i katara, studije potvrđuju da luk ima dragocena antibakterijska svojstva protiv poput Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Staphiloccus aureus. Štaviše, stariji, uskladišteni luk izgleda najmoćniji. Još jednom, čini se da je kvercetin ovde vredan, jer ima moć da inhibira rast Helicobacter pilori i Staphilococcus aureus otpornog na meticilin (MRSA).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija