
Shutterstock
KARDIOLOG OTKRIVA KAKO DA DOŽIVITE STOTU! Ključno je da izbacite jednu namirnicu iz ishrane
Istraživač Dan Betner napisao je knjigu "The Blue Zones American Kitchen: 100 Recipes to Live to 100" u kojoj se bavio ishranom ljudi koji su doživeli stotu godinu
Prema njegovim rečima, kuhinje u plavim zonama se uglavnom baziraju na namirnicama biljnog porekla, bez brze hrane. Takođe, sadrže puno ugljenih hidrata, koji im daju dodatnu energiju, dok meso i prerađena hrana ne postoje.



Ishrana bez mesa
Kako ljudi uglavnom ne žive zdravo i ne hrane se na adekvatan način, tako je Betner uglavnom jeo meso i krompir, kao i većina Amerikanaca. Kada je čuo iskustvo jednog kardiohirurga, istraživač je odmah odlučio da se odrekne mesa.
- Tokom intervjua koji smo radili, kardiohirurg je opisao svoja iskustva operisanja pacijenata koji su se hranili biljnom hranom. Istakao je da su njihove arterije bile zdrave i savitljive. Nasuprot tome, primetio je da su arterije mesojeda toliko začepljene naslagama holesterola, da je imao osećaj da su hrskave - prisetio se Betner.
Freepik.com
Namirnice biljnog porekla
Od tog momenta prošlo je više od 10 godina i Betner već deceniju jede namirnice isključivo biljnog porekla. Objasnio je da je sada ubeđen da takva ishrana donosi više koristi, toliko da je meso potpuno isključio iz nove knjige recepata. Čak i ako bi to možda smanjilo prodaju, Dan nije mario.


- Bio sam pod velikim pritiskom da uključim meso u knjigu. Izdavač mi je rekao da većina Amerikanaca neće kupiti knjigu ako u njoj nema mesa, ali nisam to učinio - dodao je istraživač, ističući da je sada siguran da ova ishrana doprinosi dugovečnosti.
- Težite uglavnom hrani biljnog porekla i neka bude ukusna. Ne morate u potpunosti da izbacite meso iz ishrane kako biste imali koristi od jedenja više biljaka. Savetujem da naučite da kuvate povrće tako da ono bude bogato i ukusno jelo i tada nećete morati da se oslanjate na meso, sir ili maslac - poručio je.
bonus video:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Informer.rs/J.G. | Petak, 06. 01. 2023.
-
informer.rs | Utorak, 27. 12. 2022.
-
Informer.rs/J.G. | Subota, 24. 12. 2022.