• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.02.2023

08:37

MEDITERANSKA DIJATA ŠESTI PUT NAJBOLJA NA SVETU! Svetski nutricionisti sastavili najnoviju listu najzdravijih režima ishrane

Shutterstock

Ljubav

MEDITERANSKA DIJATA ŠESTI PUT NAJBOLJA NA SVETU! Svetski nutricionisti sastavili najnoviju listu najzdravijih režima ishrane

Podeli vest

Mediteranska dijeta ponovo je osvojila titulu najbolje svetske dijete i preporuka je nutricionista, ali i drugih eksperata iz raznih oblasti zdravstva za 2023. godinu, objavio je "US News & World Report".

Ova dijeta već pet godina je na prvom mestu rang-liste najboljih dijeta i stručnjaci širom planete je najčešće preporučuju.

Kod nje nema brojanja kalorija niti merenja porcija, a što je najvažnije, ovakav način ishrane može da se koristi tokom celog života bez ikakvih posledica po zdravlje.

U čemu je tajna mediteranske dijete? Ona se bazira pre svega na svežem povrću i voću, ali ima i posebne sastojke koji, kako su pokazale mnogobrojne studije, blagotvorno deluju na zdravlje i produžavaju životni vek.

Nastala je na osnovu tradicionalne ishrane koju koriste stanovnici mediteranskih zemalja poput Španije, Grčke, Italije... Zahvaljujući ovom načinu ishrane dolazi do postepenog gubljenja masnih naslaga.

Foto: Shutterstock

Dijeta

U ovoj dijeti sme gotovo sve da se jede, način pripreme jela se prilagođava ukusu osobe koja je koristi, a glavni izvor masti u njoj je maslinovo ulje. Ona podrazumeva i uzimanje sira i jogurta, posnog mesa, najčešće piletine, ali i morskih plodova, koji bi češće trebalo da budu na jelovniku. U mediteranskoj dijeti preporučuje se korišćenje začinskog bilja kao što su bosiljak, nana, ruzmarin, peršun, kao i češća upotreba belog luka i limuna.

Ova dijeta ne preporučuje uzimanje gaziranih pića, previše slatkiša, brzu hranu i namirnice sa visokim procentom masti, kao ni preteranu konzumaciju alkoholnih pića. Stručnjaci dozvoljavaju čašu vina dnevno uz obrok.

Po oceni Gretel Šuler, koja je bila zadužena za kontrolu godišnje rang-liste ishrane "US News & World Reporta", i ovog puta prilikom rangiranja dijeta korišćeni su mnogobrojni medicinski podaci i istraživanja koji su bili u vezi sa ishranom i zdravljem.

Foto: Shutterstock

U izboru za najbolju dijetu u 2023. bila su 24 načina ishrane, što je znatno manje u odnosu na ranije periode kada ih je bilo više od 40. Sudije su dijete zasnovane na biljkama svrstale u mediteranski način ishrane.

1. Mediteranska
2. DASH (korisna protiv hipertenzije)
3. Fleksitarijanska (vegetarijanska ishrana s malo mesa)
4. MIND (korisna u borbi protiv Alchajmerove bolesti)
5. TLC (dijeta koja snižava holesterol)



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17