• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.02.2023

16:28

POBEDITE PMS! Od crne čokolade do vođenja ljubavi!

Shutterstock

Ljubav

POBEDITE PMS! Od crne čokolade do vođenja ljubavi!

Podeli vest

Oko 85% žena prolazi kroz PMS svakog meseca, a mnogi stručnjaci se danas slažu da najbolji recept nije ni lek niti suplement, već vežbanje i promena u načinu ishrane...

Predmenstrualni sindrom nisu samo nagle promene raspoloženja i glavobolje, niti samo bol i nadimanje. Ono što je toliko neprijatno ako patite od PMS-a jeste ponavljajuća priroda ovog problema. Pojedine žene u tom periodu gotovo da nisu sposobne za obavljanje svakodnevnih obaveza, a pri tom često nailaze na nerazumevanje u svojoj okolini. Iz tog razloga u apotekama je i vrlo malo sredstava koji mogu efikasno da otklone ovu vrstu ženskih tegoba. Mnogi stručnjaci se danas, međutim, slažu da najbolji recept od svih za predmenstualni sindrom nije ni lek niti suplement, već vežbanje i promena u načinu ishrane.

Šta nije u redu?

PMS može početi nedelju ili dve dana pre početka ciklusa. Uobičajeni simptomi su bol u dojkama, nagle promene raspoloženja, glavobolje, umor, nesanica, razdražljivost, depresija, nekontrolisana potreba za hranom, bol u leđima i nadimanje.

Foto: Shutterstock

Uobičajeni simptomi su bol u dojkama, nagle promene raspoloženja, glavobolje, umor, nesanica...

Da li voditi ljubav?

Većina simptoma PMS-a smanjuje želju za polnim odnosima. Žene su u tom periodu nezadovoljne intimnim životom, što je verovatno posledica depresije i nervoze koju tada osećaju. Međutim, redovni odnosi mogu da podstaknu lučenje seratonina, hormona zadovoljstva, i ublaže simptome PMS-a, tvrde lekari.

Stručnajci još uvek ne znaju zašto neke žene osećaju efekte PMS-a mnogo više nego druge, ali se smatra da je problem povezan sa hormonima koji nisu u ravnoteži. Glavni krivci su estrogen i progesteron. Nivoi ovih hormona mogu naglo da porastu neposredno pred menstruaciju, a zatim opet naglo opadnu. Može biti da ova variranja narušavaju nivo serotonina, supstance koja reguliše raspoloženje.

Ako PMS ometa vaše uživanje u normalnom životu, porazgovarajte sa svojim lekarom.    

Pokrenite se

Najbolji način da ublažite pomenute simptome jeste da budete u pokretu. Svakog dana upražnjavajte 20 do 30 minuta aerobnih važbi. Ako vam žustra šetnja i plivanje deluju dosadno (mada su najefikasniji), tu su uvek klizanje, karate, kikboks, vežbe u void, plesanje i još mnogo toga.

Foto: Shutterstock

Vežbanje umanjuje stres i popravlja raspoloženje

Vežbanje umanjuje stres i poboljšava raspoloženje, povećava količinu prirodnih supstanci za umirenje bola i opušta mišiće.  Vežbanje je, pored toga i način borbe protiv zadržavanja tečnosti.

Crna čokolada

Kada je reč o ishrani treba sanjiti unos soli tokom celog meseca, a posebno u nedelji pre ciklusa. So doprinosi zadržavanju tečnosti, samim tim i nadimanju. Prerađene namirnice kao što su supe iz kesice, gotovi sosevi i grickalice su posebno bogate solju, te ih izbegavajte. Čak i hleb iz supermarketa sadrži mnogo soli – pažljivo proverite njegov sadržaj ili probajte sami da ga pečete. Takođe smanjite unos šećera, alkohola i kefeina koji pogoršavaju simptome PMS-a. Svoju žudnju za slatkim zadovoljite crnom čokoladom koja ima manje šećera i masti od mlečene, piše reader's digest.

Foto: Shutterstock

Namirnice bogate vlaknima pomažu da se odstrani suvišni estrogen iz organizma

S duge strane unosite dosta vlakana – namirnice bogate vlaknima pomažu da se odstrani suvišan estrogen iz organizma. Jedite celo zrnevlje, kao što su ječam, ovas i integralni hleb, povrće i pasulj.

Pijte više vode, jer na taj način suvišna so odlazi preko urina, što zaustavlja oticanje i nadimanje. Neka vam mera  bude najmanje osam velikih čaša na dan.

Narodna medicina

Istraživanjima je potvrđeno da određeni broj žena koje pate od PMS-a imaju snižen nivo kalcijuma, u drugim slučajevima magnezijuma, te ih treba unositi putem hrane ili suplemenata. Pored toga preporučuje se unos B vitamina (pogotovo B6), upotreba namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, laneno ulje, ulje žutog noćurka.

Foto: pexels.com

Ako vas tih dana muči nesanica probajte čaj od lavande ili kantariona

Za žene koje tih dana muči nesanica narodna medicina preporučuje čaj od lavande ili kantariona. Za one kojima je najizraženiji simptom PMS-a nadutost dobro će doći čaj od peršuna ili kleke.

Ako pored PMS-a imate i neredovne menstruacije probajte čaj od nevena. Vredi napomenuti da u nekim slučajevima može da pomogne i masaža.  

 

 

 

 

 

 

 

   

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija