• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.03.2023

11:58

RUKE I NOGE SU POČELE DA JOJ OTIČU! Godinama je radila gel lak, a onda je zbog jedne stvari doživela stravičnu alergijsku reakciju!

Ljubav

RUKE I NOGE SU POČELE DA JOJ OTIČU! Godinama je radila gel lak, a onda je zbog jedne stvari doživela stravičnu alergijsku reakciju!

Podeli vest

Devojka koja se profesionalno bavi manikirskim uslugama, doživela je reakciju na supstance koje pomažu da se boja stvrdne pod ultraljubičastom lampom.

Manikirka Kirsti Koner (31) iz Londona je redovno radila ove tretmane za nokte, tako da joj nije palo na pamet da će je jednog dana dospeti u bolnicu.

Tehničarka za nokte iz Bekenhema je takođe pružala usluge gel manikira za oko 20 klijenata nedeljno i sakupila je pozamašnu kolekciju od 300 gel lakova za deset godina, koliko je nudila tretman.

Ali nakon godina korišćenja gel laka, primetila je da su nokti počeli da je svrbe i da se povlače. Takođe je primetila da joj se na rukama pojavljuju plikovi, a ruke i oči su počele da otiču.

Brzo je počela da se bori da diše i na kraju je pozvala hitnu pomoć.

U bolnici joj je rečeno da je razvila alergijsku reakciju na supstance koje se obično nalaze u gel lakovima, a koji pomažu da se boja stvrdne pod ultraljubičastom lampom.

- Lekari u bolnici su rekli da je to prilično čest problem. Godinama sam koristila popularne brendove i nikada nisam čula za tako nešto, pa želim da podignem svest - ističe Kirsti.

Nakon njene teške alergijske reakcije, tehničarka za lepotu Kirsti je bacila svoju kolekciju gel lakova i sada radi samo sa prirodnim netoksičnim proizvodima.

Gel lakovi obično sadrže metakrilatne hemikalije, koje mogu biti iritantne i izazvati alergije.

Foto: freepik

manikir

Hemikalije ulaze u kožu kada se ultraljubičaste lampe, koje se koriste za stvrdnjavanje svakog sloja gela, ne koriste dovoljno dugo ili se oprema loše održava.

Dr Džastin Hekstal, konsultant dermatolog i saradnica Kraljevskog lekarskog koledža, rekla je za Tajms:

- Problem je što su veštački nokti i gel manikir postali norma. Ljudi ovo smatraju osnovnim zahtevom za negu, kao što je četkanje kose, kada zapravo nokti nisu izgrađeni da izdrže ovoliku traumu. Jedno od prvih pitanja koje postavljam kada vidim pacijenta sa ekcemom na licu, posebno oko očiju, jeste da li su uradili nokte, da li imaju gel lak i kada su ga poslednji put radili. Uvek dodirujemo svoja lica, tako da se reakcija često pojavljuje ovde.

Dr Dirdre Bakli, konsultant dermatolog u Batu, rekla je da veruje da hiljade žena širom zemlje mogu patiti od alergija na lak za nokte:

- To je sada tako uobičajeno da obično možemo reći u čemu je problem, kada pacijent uđe u kliniku. Vidim ljude sa nekakvim prugastim osipom na obrazima i vratu ili otečenim kapcima, jer im nokti dodiruju lice. Oni će često jako razmišljati o tome šta bi to moglo da izazove, njihova kozmetika, njihovo radno mesto, ali ne i njihovi nokti - kaže Dirdre.

Lekari su takođe ranije upozoravali da gel manikir može da izazove gadne alergijske osip na licu, rukama, pa čak i vagini, i pozivaju ljude da budu oprezni sa kućnim kompletima za gel i gel lak, prenosi TheSun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17