• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L.

26.03.2023

17:19

5 NAMIRNICA za SREĆU! Nutricinista otkriva kako da regulišete raspoloženje!

pexels.com

Ljubav

5 NAMIRNICA za SREĆU! Nutricinista otkriva kako da regulišete raspoloženje!

Podeli vest

Da li ste stalno depresivni, nervozni i borite se protiv promena raspoloženja, a sve to bez razloga? Pa, to može da bude znak nedostatka serotonina...

Hrana bogata triptofanom, aminokiselinom koja pomaže u povećanju proizvodnje serotonina, može pozitivno da utiče na vaše raspoloženje i opšte zdravlje, kaže nutricionistkinja i autor knjige "50 Desi Super Drinks" Lovnit Batra. Dakle, ako želite da krenete put smirenosti ili sreće, evo pet namirnica bogatih serotoninom koje mogu da vam pomognu.

Foto: pexels.com

Banane regulišu raspoloženje i san

Banane

Banane sadrže aminokiselinu koja se zove triptofan. Naše telo koristi triptofan za proizvodnju 5-HTP, jedinjenja koje proizvodi serotonin i melatonin, dva neurotransmitera koja regulišu raspoloženje i san.

Foto: Shutterstock

Magnezijum iz badema igra veliku ulogu u razvoju serotonina

Bademi

Bademi sadrže mnogo hranljivih materija, uključujući folat i magnezijum. Magnezijum igra veliku ulogu u razvoju serotonina, koji daje glavni doprinos osećaju sreće u vašem mozgu. Bademi su takođe bogati vitaminima B2 i E koji pomažu u jačanju imunološkog sistema tokom stresa.

Foto: Shutterstock

Mleko sadrži triptofan, aminokiselinu zaduženu za raspoloženje

Mleko

Mleko sadrži triptofan koji je aminokiselina koja proizvodi serotonin, čime igra važnu ulogu u regulisanju načina spavanja i raspoloženja.

Foto: Shutterstock

Ananas ima i antiinflamatorna svojstva

Ananas

Ananas sadrži triptofan za povećanje serotonina u mozgu. Pored toga, ananas sadrži protein bromelain, koji ima moćna antiinflamatorna svojstva.

Foto: pexels.com

Uvrstite proizvode od soje u svoju ishranu 

Soja 

Proizvodi od soje su bogati izvori triptofana.

- Ne zaboravite da se ove namirnice moraju kombinovati sa zdravim ugljenim hidratima kako bi se uticalo na nivo serotonina - poručuje nutricionistkinja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija