• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.03.2023

15:05

LOŠE SPAVATE, A IMATE PSA I MAČKU? Evo zbog čega se to dešava

Pixabay

Ljubav

LOŠE SPAVATE, A IMATE PSA I MAČKU? Evo zbog čega se to dešava

Podeli vest

Nova studija objavljena u časopisu Human-Animal Interactions otkriva da vaš simpatični kućni ljubimac može dovesti do toga da imate nemirne noći.

Istraživanje, koje je vodila dr Loren Visnieski sa američkog Univerziteta Linkoln memorijal, fokusiralo se na vlasnike kućnih ljubimaca u SAD i oslanjao se na podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES) sprovedenog 2005–2006. godine.

Dr Visnieski, docent za javno zdravstvo i istraživanje, otkrila je da je posedovanje psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem, dok je to što imate mačku povezano sa većim izgledima za trzanje nogu.

Foto: Pixabay

Psi

Iako se uzročna veza posedovanja kućnog ljubimca i kvaliteta sna i poremećaja spavanja nije mogla utvrditi, rezultati studija su u skladu sa prethodnim studijama koje su otkrile da posedovanje kućnog ljubimca ima negativan uticaj na kvalitet sna, prenosi Poslovni dnevnik.

Dr Visnieski kaže:

"Prethodne studije o povezanosti posedovanja kućnih ljubimaca i kvaliteta sna i poremećaja sna dale su različite rezultate. S jedne strane, psi i mačke mogu biti korisni za kvalitet spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju. Ljubimci nude osećaj sigurnosti i druženja, što može dovesti do poboljšanja u nivou anksioznosti, stresa i depresije. No, s druge strane, kućni ljubimci mogu poremetiti san svojim vlasnicima”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17