• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.04.2023

15:40

I ŠETNJA JE BITNA! Mali koraci za bolje pamćenje!

Shutterstock

Ljubav

I ŠETNJA JE BITNA! Mali koraci za bolje pamćenje!

Podeli vest

Nabavite bočicu esencijalnog ulja ruzmarina ili bosiljka. Testovi moždanih talasa pokazuju da udisanje nekog od ovih mirisa povećava nastajanje beta talasa u mozgu što ukazuje na veću budnost...

Da li vam se dešava da nešto ostavite na sigurno mesto, a posle toga ne možete da ga nađete? Ili, iz jedne prostorije pređete u drugu, a onda zastanete i ne znate zbog čega ste došli? Kako starimo javljaju se promene u načinu na koji mozak čuva informacije, otežavajući prisećanje na odrađene činjenice. Ipak, to ne znači da ne možete ništa da preduzmete kako biste ovaj proces odložili. Među najbolje „lekove“ spadaju san, zdrava, uravnotežena ishrana, fizičke vežbe, bogat društveni život i intelektualne aktivnosti.

Šetnja svakog dana

Da li ste znali da gingo bilboa poboljšava dotok krvi u mozak, što pomaže ćelijama da dobiju neophodan kiseonik? Izimajte 120 mg ove lekovite biljke na dan. Inače, standardizovan ekstrakt ginka se često prepisuje za sprečavanje gubitka pamćenja, kao i moždanog udara.

Foto: Shutterstock

Hodajte minimum pola sata dnevno

Probudite mozak

Nabavite bočicu esencijalnog ulja ruzmarina ili bosiljka. Testovi moždanih talasa pokazuju da udisanje nekog od ovih mirisa povećava nastajanje beta talasa u mozgu što ukazuje na veću budnost. Dovoljno je da stavite malo ulja na kosu, ručne zglobove, odeću ili stavite malo ulja u difuzer za eterična ulja i pustite da ispuni prostoriju. 

Drugi način da se poveća dotok krvi do mozga je kretanje. Bilo koja vrsta vežbi će poslužiti, a posebno aerobne poput brze šetnje i vožnje bicikla.

Hranite se pametnije

Voda čini 85 odsto mozga. Stoga ako ne pijete najmanje osam čaša tečnosti na dan, vreme je da steknete ovu naviku. Dehidracija dovodi do umora, koji može da uzme danak u vidu pamćenja.

Foto: Shutterstock

Banane su bogate vitaminom B6, odličnim za mozak

Takođe, uverite se da preko svoje ishrane dobijate vitamin B koji pomaže u izgradnji i obnavljanju tkiva mozga. Banane, leblebije i ćuretina su bogate vitaminom B6, integralne žitarice, meso, orašasti plodovi, semenke i pšenične klice su takođe dobri izvori svih B vitamina.

Smanjite stres

Uložite trud da biste održali mentalnu aktivnost. Rešavanje ukrštenih reči, učenje stranog jezika, čitanje... može dobro da trenira vaš mozak.

Foto: Shutterstock

Relaksirajte se, jer hormoni stresa mogu da utiču na deo mozga koji kontroliše pamćenje

Takođe, nađite način da smanjite stres. Napete osobe imaju visok nivo hormona stresa u svom organizmu. Tokom vremena ovi hormoni mogu da utiču na deo mozga koji kontroliše pamćenje. Ne morate da pevate crkvene pesme ili meditirate, samo radite ono što je za vas jednostavno i zabavno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17