• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

14.05.2023

22:00

13 ZDRAVIH, ZAMENSKIH NAMIRNICA! Umesto šećera koristite med, a od kečapa je bolji izblendirani paradajz!

Shutterstock

Ljubav

13 ZDRAVIH, ZAMENSKIH NAMIRNICA! Umesto šećera koristite med, a od kečapa je bolji izblendirani paradajz!

Podeli vest

Nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva koje namirnice možete da koristite umesto nekih koje su vam svakodnevno deo pripreme hrane.

Ukoliko se pitate kojim namirnicama možete da zamenite one koje svakodnevno upotrebljavate u pripremi hrane, bilo da ste na nekom režimu ishrane, postite ili želite da krenete sa zdravijom ishranom, nutricionistkinja Ivana Mišić vam daje čak 13 odličnih rešenja:

1. Meso možete zameniti proizvodima od soje (tofu sir, sojini odresci, sojine ljuspice i sl.), drugim mahunarkama (pasulj, sočivo, sirova leblebija), orašastim plodovima i pečurkama.

2. Alternativa za mlečne proizvode su biljna mleka (bademovo, sojino, pirinčano, kokosovo). Ako vam nedostaje kalcijum, obavezno jedite susam i sve vrste zeleniša.

3. Zamena za 1 jaje je pomešana supena kašika mlevenog lanenog ili čia semena sa 3 supene kašike tople vode. Dobijenu smesu ostavite 10-ak minuta da odstoji kako bi laneno ili čia seme pustilo svoju sluz i vezivalo hranu nalik jajetu.

4. Zamena za bilo koje industrijske ne/gazirane sokove su ceđeni bistri i gusti sokovi (smoothie). Možete ih praviti od voća i povrća, uz dodatak semenki i orašastih plodova

5. Alternativa rafinisanom šećeru su prirodni nerafinisani zaslađivači (domaći med, ječmeni slad, agavin sirup, javorov sirup, kokosov šećer, stevia, mleveni rogač u prahu).

Foto: Shutterstock

med

6. Rafinisanoj soli je adekvatna zamena nerafinisana so (morska i himalajska).

7. Rafinisanim uljima su odlična alternativa nerafinisana hladno ceđena ulja (ulje konoplje, pšeničnih klica, kokosa, maslina, lana, bundeve, suncokreta itd.).

8. Odlična zamena za margarin je nerafinisano kokosovo ulje, jer ga možete koristiti u njegovom tečnom i gustom stanju, u zavisnosti od toga da li ga prethodno topite na šporetu ili ne.

9. Zamena za kečap je izblendiran paradajz ili domaći paradajz iz flaše u zimskom periodu.

10. Sve industrijske keksove, kao i ostale nezdrave slatkiše vrlo lako možete zameniti zdravim i ukusnim sirovim poslasticama. Za njihovu pripremu najčešće se koristi voće (npr. urme), orašasti plodovi, prirodni zaslađivači i organski sirovi kakao.

11. Bilo koje sirće možete zameniti limunovim sokom za pripremu svežih salata.

12. Umesto belog brašna, uvek možete koristiti integralno brašno. Ista stvar važi i za beli pirinač.

13. Odlična zamena za prezle su sušene pšenične klice, kao i mlevena sušena leblebija. Nju, takođe, možete koristiti i za pohovanje jela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija