• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.05.2023

20:00

DA LI VAS BOLE KOLENA? Ove vežbe pomažu kod artritisa (VIDEO)

Ljubav

DA LI VAS BOLE KOLENA? Ove vežbe pomažu kod artritisa (VIDEO)

Podeli vest

Osobe sa reumatoidnim artritisom i osteoartritisom trebalo bi da izaberu lakše aktivnosti sa manjim naprezanjem, poput hodanja ili plivanja, a tu su i vežbe koje pomažu u smanjenju bolnosti i ukočenosti kolena...

Na stolici

Sedite na stolicu sa naslonom, ispravite i podignite jednu nogu, zdaržite je pravo dok ne izbrojite do 10 i vratite je u početni položaj. Ponovite vežbu po deset puta sa svakom nogom. 

Na podu

Sličnu vežbu možete da izvedete i dok ležite na podu ili krevetu. Savijte jednu nogu u kolenu, a drugu ispravite (sa ispruženim stopalima) i podignite tako da bude tik iznad podloge. Izbrojte do pet i vratite je u prvobitni položaj. Ponovite vežbu pet puta sa svakom nogom, svakog jutra i večeri. 

Uz naslon

Sedite na pod, naslonite se na zid ili sofu i ispružite noge pravo ispred sebe. Polako podignite jedno koleno i privlačite ga ka gudima tako vam stopalo klizi po podu i tako da osetite istezanje. Zadržite nogu u tom položaju pet sekundi, a potom je ispravite koliko god možete i zadržite ponovo pet sekundi. Ponovite vežbu deset puta sa svakom nogom. 

Kolena dole

Lezite leđima oslonjeni na pod (ili krevet), a ispod jednog skočnog zgloba stavite urolani peškir. Drugu nogu savijte u kolenu. Koristeći mišiće opružene noge vršite pritisak na koleno, kao da želite njime da dotaknete pod. Zadržite nogu u tom položaju polako brojeći do pet. Ponovite vežbu sa drugom nogom i trudite se da je uradite barem jednom dnevno.

 

 

Uz stepenice

Stanite na prvi stepenik svojim desnim stopalom. Stanite i levim stopalom, a potom se vratite stepenik niže prvo desnim, a potom levim stopalom. Pridržavajte se za gelender ako je neophodno. Ponovite istu stvar sve dok se ne umorite. Odmorite se minut, a potom ponovite vežbu još dva puta sa pauzom. Za napredni nivo koritite dva stepenika odjednom. 

Ustani/sedi

Sedite na stolicu, a potom polako ustanite ne koriteći ruke, naslon ili bilo kakvu potporu. Pokret treba da bude spor i kontolosan. Ponavljajte ustajanje dok ostetite da ne možete više. Odmorite se jedan minut i ponovite još dva puta sa pauzom.

Kolena gore 

Sedite na pod ili krevet, ispravite noge, a ispod jednog kolena postavite urolani peškir. Ispravite tu nogu podužući stopala koja treba da budu okrenuta ka vama, ali tako da koleno ostane na svom mestu i vrši pritisak na peškir. Zadržite nogu u tom položaju pet sekundi, a potom se odmorite pet sekundi. Uradite vežbu deset puta, pa ponovite sa drugom nogom.

Prekrštene noge

Sedite na ivicu stola i prekrstite stopala. Savijajte i opružajte noge u kolenima sve dok možete, a potom se odmorite jedan minut. Ponovite vežbu još dva puta sa pauzom. Prekrstite ih na drugaćiji način (levu preko desne ili desnu preko leve) i ponovite vežbu. 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija