• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.05.2023

19:00

VEŽBANJEM PROTIV CRNIH MISLI Trener otkriva 3 aktivnosti koje imaju pozitivan efekat na psihičko zdravlje

Shutterstock

Ljubav

VEŽBANJEM PROTIV CRNIH MISLI Trener otkriva 3 aktivnosti koje imaju pozitivan efekat na psihičko zdravlje

Podeli vest

Verovatno već znate da je fizička aktivnost dobra za vaše telo. Ali da li ste znali da takođe može da popravi vaše raspoloženje, poboljša san i pomogne vam da se nosite sa depresijom, anksioznošću, stresom?

Fizička aktivnost ima ogroman potencijal da poboljša naše psihološko stanje. Čak i kratka fizička aktivnost od svega 10 minuta brzog hoda povećava našu mentalnu budnost, energiju i pozitivno raspoloženje, kaže master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes trener Milan Zarić.

Trener preporučuje i tri tipa aktivnosti koje imaju pozitivan efekat na psihičko zdravlje, ali i opšte stanje svakog od nas.

Trčanje, brzi hod ili vožnja bicikla 

Ovo su aktivnosti koje su gotovo u potpunosti automatizovane, odnosno radimo iz bez preteranog razmišljanja...

Foto: Shutterstock

Vežbajte u društvu, zanimljivije je

- Pri tome ostvarujemo znatnu kalorijsku potrošnju oslobađajući se stresa i napetosti u mišićima i pritom smanjujemo količinu hormona koji utiču na naše loše raspoloženje. Preporuka je da ovakva aktivnost traje od 30 minuta pa naviše, koliko vam prija - savetuje Milan Zarić.

Grupni fitnes programi i plesovi

Prema rečima trenera, grupni fitnes programi i plesovi uključuju mnogo smeha i radosti.

- Istraživanja su pokazala da 20 sekundi intenzivnog smeha može da udvostruči broj otkucaja srca od tri do pet minuta, a "smeh do suza" ima efekat dobre fizičke vežbe i pritom poboljšava raspoloženje - napominje trener.

Personalni treninzi i rad u malim grupama 

Odličan izbor i kvalitetno ulaganje u sebe su personalni treninzi i rad u malim grupama.

Foto: Shutterstock

Vežbamo jer nam prija, jer nam je lepo, jer uživamo

- Statistički gledano kada vežbači ocenjuju rad trenera, pored rezultata rada, uvek se ističe dobar osećaj nakon završenog treninga. To je činjenica, vežbamo jer nam prija, jer nam je lepo, jer uživamo - poručuje Milan Zarić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija