• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.05.2023

15:46

VITAMINI I MINERALI KOJI ČUVAJU IMUNITET Unosite ih svakodnevno!

Shutterstock

Ljubav

VITAMINI I MINERALI KOJI ČUVAJU IMUNITET Unosite ih svakodnevno!

Podeli vest

Da biste ojačali imunitet u varljivim prolećnim danima poželjno je unositi vitamine i minerale.

Bilo da ih unosite kao suplemente ili putem hrane, vitamini i minerali će doneti dobrobit vašem imunitetu. 

Cink

Ovaj esencijalni mineral unosimo kroz ishranu, jer ga naše telo ne sintetiše samo. 

Poznato je da cink, ako se uzima na početku prehlade, može smanjiti njeno trajanje. Dobar je i kao preventiva - kada virus uđe u krvotok, cink prodire u oštećenu ćeliju i sprečava širenje infekcije. 

Jedan od najboljih izvora cinka u ishrani čoveka je crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Odličan izvor cinka je i spanać, škampi, pasulj, karfiol i semenke lana.

Foto: Shutterstock

Vitamini i minerali 

Vitamin C 

I ovaj vitamin se uspešno bori protiv virusa i infekcija. Vitamin C skraćuje trajanje prehlade ako se redovno koristi, i ublažava njene simptome. 

Citrusno voće, narandže, grejp i limun sadrže velike količine vitamina C, kao i šipak, višnja, crna ribizla. Izvor ovog vitamina je i lisnato povrće, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće.  

Vitamin D 

Vitamin D je poseban vitamin jer se formira kada je koža izložena suncu. Njegova primarna funkcija je da ojačava kosti i mišiće, ali i da štiti i imunološki sistem.

Kada smo bolesti, ovaj vitamin pomaže telu da proizvodi antimikrobne peptide koji će sprečiti razvoj štetnih bakterija, mikroba i virusa. 

 Vitamin D u obliku suplementa smanjuje rizik od razvoja prehlade i i gripa. Ovaj vitami se absorbuje kada se izlažemo suncu. Može se, naravno, uneti i putem hrane. Nalazi se u pečurkama i masnoj ribi poput lososa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija