• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

07.06.2023

23:20

ALERGIJA I INTOLERANCIJA NA HRANU NISU ISTO: Evo u čemu je razlika i šta je od ključne važnosti da znate

Freepick

Ljubav

ALERGIJA I INTOLERANCIJA NA HRANU NISU ISTO: Evo u čemu je razlika i šta je od ključne važnosti da znate

Podeli vest

Alergija je mnogo ozbiljnija stvar od intolerancije, koja može dovesti i do anafilaktičkog šoka, pa i smrtnog ishoda.

Pojedini ljudi osećaju neke simptome koje često ignorišu, a koji su povezani sa neadekvatnom ishranom, tačnije unošenjem namirnica koje izazivaju alergiju ili intoleranciju.

Važno je ne zanemarivati ove simptome, već prepoznati šta ih izaziva, kako biste mogli da reagujete na vreme.

Detaljnije o ovome otkrila je nutricionistkinja Ivana Mišić.

Prepoznavanje simptoma

Prvi korak je prepoznavanje simptoma koje osoba doživljava nakon konzumiranja određene namirnice. Simptomi alergija mogu uključivati kožne osipe, svrab, oticanje usana ili jezika, otežano disanje, probavne smetnje ili anafilaktički šok. Intolerancije na hranu mogu uzrokovati simptome kao što su probavne smetnje, nadutost, dijareja ili glavobolje. Važno je pratiti simptome i indentifikovati koje namirnice ih uzrokuju.

Posetite alergologa ili nutricionistu

Osobe sa alergijama i intolerancijama na hranu trebale bi se posavetovati sa alergologom ili nutricionistom kako bi dobile tačnu dijagnozu i smernice za korigovanje ishrane. Preporuka je testiranje alergija ili intolerancije na hranu kako bi se otkrile problematične namirnice.

Foto: Shutterstock

alergija

Eliminacijska dijeta

U slučaju alergija ili intolerancija na hranu, često se preporučuje eliminacijska dijeta. To uključuje uklanjanje potencijalno problematičnih namirnica iz ishrane kako bi se utvrdilo koje su namirnice uzrok simptoma. Nakon određenog vremenskog perioda, pojedine namirnice se postupno uvode jedna po jedna kako bi se pratila reakcija organizma. Ovaj proces obično se sprovodi pod nadzorom nutricionista.

Čitanje deklaracija o sastojcima

Važno je pažljivo čitati deklaracije o sastojcima na prehrambenim proizvodima kako bi se otkrili potencijalno problematični sastojci. Alergeni poput mleka, jaja, kikirikija, orašastih plodova, pšenice, soje, ribe i školjki obično su označeni na deklaracijama. Osim toga, treba biti svestan i skrivenih izvora alergena ili intolerancijskih stvari, kao što su dodaci hrani i začini.

Zamenske namirnice

Ukoliko se otkrije alergija ili intolerancija na određene namirnice, važno je pronaći zamenske namirnice koje će zadovoljiti prehrambene potrebe. Danas postoje mnoge alternative dostupne na tržištu za mnoge alergene, poput mleka, jaja i glutena. Nutricionista vam može pružiti korisne informacije o zamenskim namirnicama i načinima pripreme obroka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20