• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

23.06.2018

09:59

LEGENDA: Zašto se kaže da mačke imaju devet života?

Ljubav

LEGENDA: Zašto se kaže da mačke imaju devet života?

Podeli vest

Legenda da mačke imaju devet života stara je verovatno koliko i civilizacija i, uz male varijacije, prisutna u gotovo svim kulturama.

Tako u Nemačkoj, Grčkoj, Brazilu i u nekim zemljama španskog govornog područja kažu da mačke imaju sedam života, dok su u Turskoj i u arapskim zemljama izbrojali – šest.

Postoji i stara izreka koja objašnjava da mačka ima tri života da se igra, tri da skita i tri da ostane s gazdom.

O devet života pisao je i Šekspir u „Romeu i Juliji”. Naravno, jasno je, nažalost, da mačka nema zaista devet života. Ipak, koren ovog mita leži u činjenici da se mačka gotovo uvek dočeka na noge i da je zahvaljujući fantastičnoj spretnosti, refleksima i elastičnosti sposobna da se izvuče iz većine neprilika u koje upadne, ali i da izađe na kraj s naizgled daleko opasnijim protivnicima.

Zašto im je dodeljeno (najčešće) baš devet života nije poznato. Po nekima koreni mita leže u drevnom Egiptu. Drevni bog sunca Ra često je prikazivan kao mačka, a po legendi on je iz svog tela stvorio još osam vrhovnih bogova, te je predstavljao devet života u jednom. Po drugima, broj je možda stigao iz Kine, gde se devet smatra srećnim brojem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija