(RECEPTI) KAKO SE NE UGOJITI TOKOM VASKRŠNJEG POSTA? Posno, slasno i ZDRAVO!
Podeli vest
Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Čim počne post, u restoranima i pekarama zavlada pomama za posnom hranom i pecivima. Mnogi, iako su vernici, post doživljavaju kao dijetu i priliku da skinu neki kilogram. Zato sveštenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, već uzdržavanje i umerenost u svemu, pa i u jelu. Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Jedite što više svežeg, lisnatog povrća. Posna ishrana već donosi preveliku količinu šećera i skroba, te uravnotežite jelovnik različitim salatama, karfiolom, brokolijem, kupusom, paprikama, tikvicama, patlidžanom... Post je i idealno vreme za čorbe i potaže od povrća - skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.
Foto: Shutterstock
Uvrstite mak
Uvrstite mak u nedeljnu ishranu jer je bogat mineralima, odličan za metaboličke potrebe organizma i neophodan u toku posta. Obratite pažnju prilikom kupovine zapakovanog mlevenog maka, jer veoma često ima mnogo dodatog šećera. Dakle, čitajte deklaracije.
Koristite citrusno i sezonsko voće za voćne salate, a možete ih kombinovati sa zaleđenim bobičastim voćem. Ako želite da ih zasladite, koristite med.
Barene mahunarke
Mahunarke su obavezne jer obezbeđuju biljne belančevine i mnogo drugih kvalitetnih sastojaka, kalorične su i daju energiju organizmu. Pripremajte ih jednostavno, a najbolje je da ih obarite, dodate začine i prelijete kvalitetnim hladno ceđenim uljem.
Neophodno je u toku nedelje pojesti dve do tri konzerve sardine (u njihovom soku ili maslinovom ulju) sa koščicama koje obezbeđuju kalcijum. Možete napraviti namaz ili salatu, a uz bareni krompir i povrće imaćete kompletan obrok. Sveža riba, posebno morska, treba da bude najmanje dva puta nedeljno na trpezi, savetuju nutricionisti, a idealno rešenje za ograničen budžet su zamrznute girice.
Foto: Shutterstock
Svežu ribu pripremajte u rerni, pržite ili dinstajte na maslinovom ulju ili kuvajte na pari - pohovani oslić i girice iz dubokog ulja ne računaju se u svežu ribu, već u namirnice upropašćene lošom pripremom.
Orasi umesto grickalica
Izbacite industrijske grickalice i zamenite ih pečenim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, semenkama bundeve i suncokreta ili domaćim kokicama.
Zbog preteranog unosa skroba, slatkiše je najbolje izbegavati. Ukoliko baš morate, pronađite nešto u veganskim kuvarima jer oni ne koriste margarine i industrijsku hranu. Ipak, ovo ne znači da će kolači biti manje zašećereni, pa ako vam je stalo do obima struka, ipak odaberite voće, eventualno i malo suvog voća. Drugi predlog je domaći kompot bez dodatog šećera uz orašaste plodove.
Koštunjavo voće je bogato kvalitetnim biljnim masnoćama, proteinima, kao i mineralima, ima veliku kalorijsku vrednost i 100 grama može u potpunosti da zameni obrok. Iz tog razloga ga treba jesti umereno.
Zdrave žitarice
Zaboravite na pekaru i peciva. Kuvajte cele žitarice i koristite kao prilog za ručak ili večeru, osnovu za doručak i poslastice, ili kao kvalitetnu užinu - skuvajte pirinač na vodi i dodajte suvo voće i med. Koristite više krompira i bundeve, kao i korenastog povrća umesto testa, testenine i brašna.
Foto: Shutterstock
Krompir pecite u ljusci
Krompir nije toliko kaloričan, ali ako se doda veća količina ulja tokom pripreme (zbog velike moći upijanja) postaje kalorijska bomba. Stoga ga barite ili pecite u ljusci, a ako baš ne možete bez pomfrita, prvo ga obarite, a potom ispržite - upiće daleko manje ulja. Ne zaboravite na batat, koji sporije podiže šećer u krvi, a izvanredna je i ukusna namirnica.
Pečurke imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a možete ih pripremati kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaže... Uvrstite u ishranu i bundevu, koju možete pripremiti na različite načine. Kuvajte potaže od bundeve, razna variva, pite, pecite u rerni, koristite kao salatu, kao sok ili dodatak sveže ceđenim sokovima od voća i povrća.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Potaž od pečuraka
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 450 g šampinjona ili bukovača, stabljika celera, glavica crvenog luka, četvrtina šolje brašna, so, biber, trećina šolje belog vina, 4 šolje povrtnog bujona, šolja skuvanog integralnog pirinča, 2 kašike peršuna, kašičica sušene majčine dušice.
Priprema: U veću posudu sipajte ulje, dodajte naseckane pečurke, celer, šargarepu, crveni luk i dinstajte oko 5-7 minuta. Dodajte brašno, so, biber i kuvajte još dva minuta, stalno mešajući. U povrće sipajte belo vino, dodajte majčinu dušicu, pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva još dva minuta. Dodajte bujon i ostavite da provri, dodajte pirinač, poklopite i pustite da se krčka oko 5-7 minuta. Izdvojte nekoliko komada pečuraka za serviranje, a ostalo usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte sveži peršunov list.
Foto: Shutterstock
Pijani šaran
Sastojci: 1,5 kg šarana, limun, 2 čena belog luka, kašika golica (opciono), so, biber, dimljena slatka mlevena paprika po ukusu, 500 g kuvanog krompira, 200 g šargarepe isečene na kolutove, 150 g praziluka isečenog na kolutove, 0,5 dl maslinovog ulja, 1,5 dl belog vina, četvrtina veze peršuna za dekoraciju.
Priprema: Šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što ćete ih dobro utrljati iznutra i spolja. Napunite ribu kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje. Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga, prelijte sa malo ulja, a zatim sve nalijte belim vinom i pospite golicama od bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću. Ako ne želite da šargarepa bude malo tvrđa obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta i dekorišite svežim peršunom.đ
Foto: Shutterstock
unjeni patlidžan
Sastojci: 3 manja patlidžana, glavica crvenog luka, 200 g šampinjona ili vrganja, 200 ml paradajz pelata, 125 g integralnog pirinča, malo peršuna, čeri paradajza, so, biber i maslinovo ulje.
Priprema: Patlidžan prepolovite, izdubite meso i napravite male lađice, posolite i ostavite da se ocede. Na maslinovom ulju propržite seckani luk, dodajte meso patlidžana (prethodno iseckano, posoljeno i ostavljeno da se ocedi). Dodajte iseckane pečurke i dinstajte desetak minuta, pa sipajte pelat. Pirinač skuvajte posebno i izmešajte s povrćem, dodajte peršun i ostale začine po želji. Napunite lađice i na površinu svake stavite čeri paradajz. Složite na pleh i pecite 20 minuta na 180-200 stepeni.
Foto: Shutterstock
Prebranac na hilandarski način
Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 4-5 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 150 g zrelog paradajza, mlevena crvena paprika, so, peršunov list.
Priprema: Pasulj potopite da odstoji preko noći. Stavite ga u šerpu da se kuva, bacite prvu tečnost kad voda provri, a potom dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka i kuvajte na tihoj vatri. Pri kraju kuvanja stavite dve do tri iseckane manje glavice crnog luka, beli luk i crvenu mlevenu papriku. Kada je pasulj kuvan i voda skoro isparila, u šerpu stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so i dosta peršunovog lista. Jelo treba da se krčka još neko vreme.
Sastojci: 100 g crne čokolade, šolja smeđeg šećera, pola šolje ulja, 1,5 šolja vode, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika, kašičica ulja, kašičica brašna, 3 kašike džema od kajsije, 100 g crne čokolade za glazuru.
Priprema: Otopite čokoladu, pa joj dodajte šećer, ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte, pa dodajte orahe ili lešnike i lepo sjedinite. Pleh podmažite kašičicom ulja, pospite po dnu kašičicu brašna, pa izlijte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Vruć kolač premažite džemom, a potom rastopljenom čokoladom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Količina prirodnog gasa koja se u prva tri meseca 2025. godine preko Mađarske isporučuje Slovačkoj udvostručena je u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Glavni prioriteti američkog Ministarstva odbrane, prema novom privremenom uputstvu o nacionalnoj bezbednosti, biće sprečavanje kineskog zauzimanja Tajvana i jačanje unutrašnje bezbednosti, prenosi list Vašington post, pozivajući se na dokument koji je potpisao ministar odbrane Pit Hegset.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuće opsežnu diplomatsku ofanzivu kako bi na međunarodnom planu pozicionirao Srbiju na najpovoljnije mesto u komplikovanim geopolitičkim odnosima i kako bi za državu i narod ostvario najbolje rezultate u međunarodnoj areni.
Povodom najavljenog okupljanja blokadera ispred zgrade Doma sindikata, kako bi zabranili ulazak i gostovanje u emisiji Televizije Kruševac ministra odbrane u tehničkoj vladi, Bratislavu Gašiću, na Trgu kosovskih junaka održan je Gradski odbor Srpske napredne stranke gde se okupilo preko 2000 clanova stranke i gradjana Krusevca.
Narodni poslanik Uglješa Mrdić gostujući u Info jutru kod voditeljke Staše Koprivice pozvao je institucije da rade svoj posao i da uhapse novinarku Biljanu Lukić.
Pilula za dan posle, kontraceptivna tableta koja se uzima nakon seksualnog odnosa, biće "kasnije tokom godine" besplatna u apotekama širom Engleske, a da li bi ovakav zakon doneo više štete ili koristi otkrio je za Informer ginekolog Vanja Milošević.
Već na samom početku aprila imaćemo prodor hladnog vazduha što će usloviti promenljivo, hladnije i vetrovito vreme, propraćeno smenom sunca i oblaka, otkrio je za Informer meteorolog Ivan Ristić.
Mnogi bi rekli da ne postoji brz i lak novac, ali to često baš i nije istina. Uz malo poznavanja prilika oko sebe, te preduzetničkog duha i želje za profitom, danas je moguće osmisliti i više nego isplative biznise.
Alkohol je drugi najčešći uzrok saobraćajnih nesreća u Srbiji, zbog čega Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) predlaže da se u Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja uvedu alko-brave kako vozači pod dejstvom alkohola ne bi mogli da upravljaju vozilom.
Crnogorska policija, ronioci, pripadnici spasilačkih službi, ali i civilno stanovništvo i dalje tragaju za Ivanom Đuretić (30) iz Podgorice koja je nestala 11. marta ove godine.
U selu Ševrljuge kod Kosjerića otkriveno je telo hrvatskog državljanina, koji je najverovatnije ubijen, a zatim bačen na dno bunara i potom pokriven betonom, kako bi se zločin prikrio.
Optužnica za ubistvo male Danke Ilić, oborena je po drugi put, a kako je vraćena u Viši sud u Zaječaru zbog niza nejasnoća, među njima su i manjkavosti vezane za iskaz njene majke Ivane Ilić.
Pre 13 godina u diskoteci ''Kontrast'' u Novom Sadu, u požaru, nastradalo je šestoro mladih, a njihove porodice su danas položile vence na spomen-obeležje.
Egipatski fudbaler - Mohamed Salah, još uvek nije produžio ugovor sa Liverpulom zbog čega ga ogromnom platom dozivaju klubovi iz Saudijske Arabije, ali njegova želja je da ostane na "Enfildu".
Trener fudbalera TSC-a Slavko Matić izjavio je danas da očekuje dobru utakmicu protiv Partizana i dodao da je cilj ekipe iz Bačke Topole da igra u polufinalu Kupa Srbije.
Predsednik Irana Ebrahim Raisi upozorio je da će i najmanja invazija Izraela i SAD doneti masivan i oštar odgovor. Ukoliko predsednik SAD Donald Tramp ispuni pretnju i bombarduje Iran na način "kao kakav nikada ranije nije viđen" ukoliko zbog nuklearnog programa Teherana Bliski istok, ali i svet će biti na pragu uništenja.
Ukrajinska odbrambena industrija napravila je još jedan korak napred predstavivši perspektivni projekat bespilotnog čamca „Katran“, koji je razvila kijevska kompanija Military Armored Company HUB. Ovaj dron, namenjen izvršavanju širokog spektra zadataka, pokazuje ambicije Kijeva da stvori univerzalne naoružane platforme za pomorsko ratovanje.
Investicioni fond Blek rok i njegov izvršni direktor Lari Fink proglasili su Bitkoin „taktičkom zaštitom od specifičnih rizika, poput zlata" usred „geopolitičke fragmentacije" sveta na konkurentske blokove! Ovo je fundamentalna promena u odnosu na raniji stav da je bitkoin „indeks pranja novca"!
Sjedinjene Američke Države će pristati na većinu ruskih uslova za rešavanje sukoba u Ukrajini, rekao je američki analitičar Skot Riter u intervjuu za Jutjub Dijaloški radovi.
Američki demokratski senator iz Nju Džerzija, Kori Buker, već više od 19 sati drži govor u senatu, u znak protesta protiv političkih poteza predsednika Donalda Trampa i njegove administracije. Ovim maratonskim govorom Buker, koji je član demokratskog vodstva u Senatu, želi skrenuti pažnju na ono što naziva ozbiljnom pretnjom temeljima američke demokratije.
Bojana Andrić, srpska i jugoslovenska dramaturškinja, scenaristkinja, istoričarka televizije, televizijska urednica i rediteljka, preminula je u 81. godini.
Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da se Željko Lučić, vrhunski umetnik i dosadašnji Umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta, povlači sa te funkcije.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar