• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.11.2021

16:43

KESTEN je odličan DIURETIK, melem za proširene VENE, pomoć kod astme i BRONHITISA! /3 RECEPTA/

Shutterstock

Ljubav

KESTEN je odličan DIURETIK, melem za proširene VENE, pomoć kod astme i BRONHITISA! /3 RECEPTA/

Podeli vest

Kada pomislite na jesen, jedna od prvih asocijacija svakako je miris pečenog kestenja koji se širi iz kuhinje. Poznat od davnina, ukras parkova i drvoreda, prava je riznica korisnih sastojaka, a osim ploda lekovita je i sasušena i usitnjena kora, kao i osušeni cvetovi

esten se koristi kao diuretik, melem za proširene vene, pomoć kod bolnih leđa i zglobova, dok se list koristi za prevenciju i saniranje promena na jetri. Čaj od kestena ublažava simptome astme i bronhitisa.

Postoje dve vrste - pitomi, koji je jestiv i koji prija našim nepcima, i divlji, koji se koristi mahom u medicinske svrhe.

Orašasti izuzetak

Sto grama sirovog ploda sadrži 200 kalorija, dok mu je glavni sastojak skrob, koji čini 44 odsto. U tom smislu je sličniji kukuruzu i krompiru nego orašastim plodovima.
Sadrži vitamine B grupe, kao i vitamin A i C (jedino orašasto voće koje ima vitamin C). Od minerala bogat je kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Osim toga, kesten obiluje i folnom kiselinom, tipičnom za zeleno lisnato povrće.

Foto: Shutterstock

Riznica zdravlja

Ovaj jesenji plod je bogat izvor mononezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline, koje štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Koristan je kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Tinktura za reumu

Napunite flašu svežim cvetovima divljeg kestena i prelijte rakijom. Ostavite na osunčanom mestu četiri nedelje, a potom procedite. Tinkturom masirajte bolno mesto nekoliko puta dnevno. Ova tinktura je odličan lek za reumu, giht i bolne upaljene nerve.

Lekovita svojstva njegovog cveta, lista i kore više su poznata u narodnoj nego u zvaničnoj medicini. Zbog sadržaja tanina list i kora služe za spravljanje adstringentnih (stežućih) lekovitih preparata. List se koristi za prevenciju i saniranje određenih promena na jetri, jer obiluje vitaminom K, koji povoljno deluje i na zgušnjavanje krvi.

Čaj napravljen od ravnomerne mešavine lista kestena i majčine dušice vrlo je delotvoran lek za iskašljavanje. Olakšava različite disajne tegobe, od blagih upala sluzokože ždrela, do astme, bronhitisa i napada velikog kašlja. Čaj od lista preporučuje se i svima koji imaju stomačne tegobe.

Foto: Shutterstock

Seme divljeg kestena se, zahvaljujući sastojku escinu, koristi za lečenje edema, hemoroida, za povećanje tonusa vena, kao i kod drugih neželjenih promena na venama. Pored toga snižava visok krvni pritisak tako što utiče na propustljivost kapilara. Preparati, odnosno ulja od cveta divljeg kestena koriste se protiv opekotina od sunčanja i pega na licu.

Med od kestena je vrlo hranljiv i lekovit, leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru i pospešuje cirkulaciji krvi.

Poznata je i tinktura kestena koja se priprema od cveta, a koristi se za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, kod bolova u kostima, zglobovima i leđima.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Kremasta kesten čorba

Sastojci: 3 kašike ulja, glavica luka, 280 g kuvanog i očišćenog kestena, 700 ml supe od povrća ili vode, 5 g suvih vrganja, so, sveže mleveni beli biber, kisela pavlaka ili pavlaka za kuvanje za služenje.

Priprema: Suve vrganje iseckajte i prelijte vrelom supom ili vodom. Ostavite petnaestak minuta. Prodinstajte crni luk, dodajte kestene i kratko i njih dinstajte, oko 3-4 minuta. Prelijte ih pripremljenom supom ili vodom, sve zajedno s vrganjima. Pustite čorbu da proključa, pa neka ključa 5-10 minuta. Čorbu izblendirajte štapnim mikserom, posolite je i pobiberite i vratite na šporet da još jednom kratko proključa. Servirajte uz kašiku kisele ili 2-3 kašike pavlake za kuvanje. Napomena: kesten pre kuvanja zarežite da biste ga kasnije lakše ljuštili i kuvajte ga oko 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Brzi rolat

Sastojci: 500 g kesten pirea, 200 g maslaca, 400 g kristal šećera, 200 g mlevenih oraha, 100 g čokolade za kuvanje. Opciono: čokolada za kuvanje i slatka pavlaka.

Priprema: Penasto umutiti maslac, dodati šećer, kesten pire i orahe, pa dobro umućenu masu podeliti na dva dela, a u jedan deo dodati rastopljenu čokoladu. Obe mase ostaviti nekoliko sati u frižideru da se stegnu. Na vlažnoj foliji prvo razviti crnu masu, pa preko nje staviti masu bez čokolade i pažljivo uviti u rolat. Do služenja držati u frižideru. Po želji možete da napravite glazuru od čokolade za kuvanje i slatke pavlake i prelijete rolat.

Foto: Shutterstock

Kesten pire

Sastojci: 1 kg neočišćenog kestena (600 g očišćenog), 200 ml vode, 70 grama šećera, 50 ml ruma, 15 ml arome vanile. Za ukrašavanje: 300 ml pavlake za šlag, narendana čokolada.

Priprema: Kestene zasecite nožićem oko milimetar dubine i stavljajte u šerpu. Nalijte hladne vode da ogreznu, malo posolite i kad voda provri, kuvajte 15-20 minuta. Procedite ih i vadite iz kore kad se malo prohlade. Izvagajte 600 grama očišćenih kestena. Sipajte vodu u posudu na šporetu, dodajte šećer i mešajte da se šećer otopi. Dodajte rum i aromu vanile. Kad provri, kuvajte tri minuta. Tečnost malo prohladite. U blender ubacite očišćene kestene i sameljite ih. Dodajte sirup od šećera koliko je potrebno da se dobije kompaktna smesa, ne previše retka. Dobijeni pire protisnite kroz presu za krompir u prikladne činijice. Umutite pavlaku u čvrsti šlag i stavite ga na kesten pire. Sve ukrasite narendanom čokoladom i stavite u frižider na dva sata pre služenja.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
I koji

pre 2 godine

I? Definitivno, koji kesten? Pitomi ili divlji? Kao divlji u medicinske svrhe, a u receptima, samo kesten, pa da nagadjamo. Ako su za zadravlje, oba su u medicinske svrhe. Na slikama, divlji kesten, te pun par kestena i tako dalje posiglu, citaj postiranja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija