ULJE na kome PRŽITE HRANU ostavlja POSLEDICE po ZDRAVLJE! Nutricionista otkriva da je jedno UBEDLJIVO NAJGORE!
Podeli vest
Kakvo je ulje od koštica grožđa u odnosu na kokosovo ulje pošto se priča da trpi termicku obradu na visokim temperaturama? Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupimo za kuvanje, prženje, salate?
Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Uvek je važno da čuvamo svoje zdravlje, a naročito vitalnih organa kao što su pluća. Neka istraživanja sugerišu da su jaja, pirinač, pa čak i životinjske masti, poput slaninice, osim brojnih biljaka i čajeva, zapravo vrlo korisni za zdravlje pluća i pomažu u zaštiti od prehlade...
20.03.2022
19:30
- Merilo toplotne stabilnosti su tačke dimljenja, paljenja i gorenja. U stvari to nam govori do koje temperature možemo zagrevati različite vrste ulja i samim tim koja je njihova najbolja primena u ishrani i kulinarstvu. Interesantno je da su masnoće kod kojih preovlađuju nezasićene masne kiseline tečne, dok su masnoće sa većim sadržajem zasićenih masti u čvrstom stanju – objašanjava Jovana Srejić Ferluga.
Sva biljna ulja su bogata vitaminom E, dok životinjske masti sadrže sve vitamine rastvorljive u ulju, sem vitamina E, dakle sadrže A, D i K.
- U uljima nema holesterola već biljnih sterola, a najstabilnija ulja su palmino, maslinovo i kanola. Jako je važno naglasiti da nerafinisana ulja nisu za termičku obradu, već se isključivo dodaju u salatu i termički obrađena jela – savetuje naša sagovornica i daje pregled najčešće korišćenih, pristupačnih ulja.
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Najbolje za: prelivanje preko termički obrađene hrane, prelive za salatu, umake, soseve
Tačka dimljenja: 160 stepeni C
Ovo ulje nije najbolja opcija za kuvanje na visokoj temperaturi, jer će toplota pokvariti ukus ulja, čak i ako ne prelazi temperaturu od 160 stepeni. Izvor je omega 9 masnih kiselina.
- Ulje se dobija hladnim ceđenjem, što znači da se ne izlaže temperaturama višim od 30 stepeni. Više temperature proizvode više ulja, što ekstra devičansko ulje čini skupljim. Metoda hladnog presovanja održava netaknutim više antioksidanata i mononezasićenih masti, što daje daleko robusniji i složeniji profil ukusa. U zavisnosti od regiona, ukusi mogu biti različiti voćni, travnati ili pak gorki – sugeriše nutricionista.
Maslinovo ulje
Najbolje za: dinstanje, prženje u tiganju, pravljenje preliva za salate
Tačka dimljenja: 240 stepeni C
Obično maslinovo ulje ima visoku tačku dimljenja i dobru radnu teksturu, što ga svrstava među najsvestranija ulja za jelo, budući da ima relativno neutralan ukus i miris.
Kokosovo ulje
Najbolje za: pečenje, prženje na niskoj temperaturi i sotiranje
Tačka dimljenja: 180 stepeni C
Čvrsto je na sobnoj temperaturi, mada vrlo naglo prelazi iz čvrstog u tečno stanje. Sastoji se iz 80-90 odsto zasićenih masti. Čini zaista ukusnu nemlečnu zamenu za puter u većini kolača i drugih recepata za peciva. Odlično je u kombinaciji sa čokoladom, bananom i drugim tropskim ukusima. Kokosovo ulje je takođe dobro kao ulje za telo ili maska za kosu.
Ulje semenki grožđa
Najbolja upotreba: za sotiranje, prženje i prelive (sosovi, dresinzi, majonez)
Tačka dimljenja: 215 stepeni C
Dugo vremena je ulje grožđa bacano u smeće kao nepoželjni nusprodukt vinarstva. Ovo ulje sadrži oko 70 odsto polinezasićenih masnih kiselina, među kojima ima najviše omega 6 masnoća. Ulje grožđa je zbog neutralnog ukusa svestrano i može se koristiti u prelivima za salate, ali takođe i za dinstanje i pečenje.
Suncokretovo ulje
Tačka dimljenja: 220 stepeni C
Dobija se presovanjem ili ekstrakcijom oljuštenog semena suncokreta. Može se primenjivati u prehrambenoj industriji za proizvodnju margarina i šorteninga (smeša masti sa plastičnim svojstvima) ili se može koristiti u kulinarstvu. Ovo ulje ima prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina 8-15 odsto, dok je sadržaj nezasićenih 85-91 odsto. Suncokretovo ulje je izvor omega 6 masnih kiselina.
- Smatra se da omega 6 masti uzrokuju upalne procese, dok omega 3 masti imaju protivupalno dejstvo. Konzumacija previše omega 6 bez balansiranja sa omega 3, može dovesti do nastanka upalnih procesa u telu, pa je umerenost ključna. S druge strane, ovo ulje se brzo pokvari, pa biste ga trebali kupiti u manjim bocama. Može se koristiti za prženje i pečenje – savetuje Jovana Srejić Ferluga.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Uvek je važno da čuvamo svoje zdravlje, a naročito vitalnih organa kao što su pluća. Neka istraživanja sugerišu da su jaja, pirinač, pa čak i životinjske masti, poput slaninice, osim brojnih biljaka i čajeva, zapravo vrlo korisni za zdravlje pluća i pomažu u zaštiti od prehlade...
Krvnik Aco Martinović, je 1. januara za samo pola sata ubio 12 osoba, među kojima i dva dečaka stara 9 i 14 godina i ranio četiri osobe. Nakon što ga je policija pronašla i opkolila surovi ubica je presudio i sebi.
SAD su zahtevale da kijevski režim hitno smanji starosnu granicu za regrutaciju i mobilizaciju na 18 godina, saopštila je Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR).
Premijer Miloš Vučević poručio je danas da će biti drugog polugodišta u školama i da sa takvim stvarima nema igre, a da profesori koji neće da predaju neće više ni raditi u prosveti.
Najnovijim informacijama ponovo su potvrđena pisanja o malignoj pozadini takozvanih “studentskih” protesta u Srbiji, koje pojedini regionalni igrači u sadejstvu sa najznačajnijim američkim NVO koriste za destabilizaciju naše zemlje.
Dok iz 'ProGlasa' tvrde da se na pravosuduni sistem vrši pritisak, sam 'ProGlas' prvi je krenuo u napad na sudije i tužioce, zbog čeka su pravnici i reagovali!
Cetinje su u kratkom vremenskom periodu zadesile velike tragedije. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Markovć, Liza Piščević i Biljana Ćulafić, a u program su se uključili i novinarka Informera Aleksandra Dimić i advokat Predrag Savić.
Gost Info jutra u segmentu "prelistavanje" bio je novinar Predrag Sarapa, sa kojim je voditeljka Katarina odalović razgovarala o najaktuelnijim temama.
Branko Pušica (37) koji je 31. decembra prošle godine u večernjim satima u punom kafiću u centru Arilja ubio bračni par Ivanu (37) i Predraga (40) Novaković iz Arilja ovaj zločin je počinio iz pištolja koji je imao u legalnom posedu.
U strogom centru Novog Pazara oko 12.30 sati u Ulici Stevana Nemanje, došlo je do tuče više lica, a jedan mladić je zbog povreda hitno transporotvan u bolnicu.
Fudbaleri Crvene zvezde počeli su pripreme za prolećni deo sezone, a trener Vladan Milojević potvrdio je da Miloš Degenek može da napusti klub u slučaju ponude.
Adriana Vilagoš je u intervjuu za Informer otkrila kako je u detinjstvu trenirala u blizini policijske stanice, a jednom prilikom je od njenog hica stradao krov pomoćnih prostorija kluba u kom je trenirala.
Mladi stručnjak Marko Jovanović (36), koji je kao privremeni šef stručnog štaba vodio fudbalere Partizana u finišu jesenjeg dela sezone, objasnio je šta se tačno dogodilo sa Jung-Džun Gohom (23) i Žoaom Grimaldom (21) i zašto su skupocena pojačanja sklonjena iz tima.
Crvenu zvezdu tokom zimskog prelaznog roka može da napusti u slučaju dobre ponude samo Naser Điga, a za njega su interesovanje pokazali Kristal palas, Vulverhempton, Brentford i Notingem forest.
Francuski košarkaš Tomas Ertel (35) ipak neće biti novi igrač Barselone, pošto mu je predsednik Đoan Laporta javio da dogovor propada i to nakon što je plejmejker sa porodicom sledeo u Kataloniju!
Lider francuske partije "Patriote" Florijan Filipo kritikovao je francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog raspada novoformirane 155. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, obučavane u Francuskoj!
Osuđenik koji izdržava kaznu u zatvoru u Arlu, zarobio je i drži kao taoce nekoliko pripadnika zatvorskog osoblja, preneli su danas francuski mediji navodeći da se interventne jedinice policije spremne da intervenišu.
Najmanja stranka u pregovorima o koaliciji u Austriji, liberali iz stranke "Novi austrijski i liberalni forum" (Neos), saopštili su danas da napuštaju razgovore.
Novoformirana 155. mehanizovana brigada ukrajinske vojske počela je da se raspada i pre nego što je stigla do Krasnoarmejska (Pokrovsk), piše Forbs i navodi da je brigada pretrpela velike gubitke u borbama za grad.
Fenomen božićnog hita "All I Want for Christmas is you" Maraje Keri ne prestaje ni 30 godina nakon njenog premijernog objavljivanja! I dalje osvaja top liste i nastavlja da donosi ogroman prihod pevačici svake godine.
U selu Jabukovac u blizini Negotina 27. jula 2007. godine dogodio se nezapamćen masakr u kom je ubijeno devet ljudi, a ovaj strašni zločin poslužio je kao motiv za nastanak serije "Crna svadba".
Treća sezona serije "Squid game" premijerno će biti emitovana ove godine, a Netfliks je sada "slučajno" objavio i tačan datum izlaska ovog horor trilera.
Beograd je tokom novogodišnje noći bio prepun stranih turista, ali pored veselja i dobre zabave, bilo je i onih koji su proslavu pretvorili u pravu noćnu moru. U jednom prestižnom beogradskom hotelu, usred dočeka, izbio je pravi haos!
Stanija Dobrojević je za Informer sumirala godinu iza nas, koja je, bila krajnje burna za nju. Ona je imala ljubavni brodolom i bila je mesecima tema rijalitija, ali je sve na kraju došlo na svoje i ona sada uživa u ljubavi sa Asminom Durdžićem, sa kojim planira proširenje porodice.
Iako nas je napustio pre više od četiri godine, Džej Ramadanovski i dalje živi u srcima svojih fanova, a priče o njegovoj neizmernoj doboti i humanosti ne prestaju da izlaze u javnost.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.