• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav/Zdravlje/N.L.

20.03.2022

19:55

ULJE na kome PRŽITE HRANU ostavlja POSLEDICE po ZDRAVLJE! Nutricionista otkriva da je jedno UBEDLJIVO NAJGORE!

Ljubav

ULJE na kome PRŽITE HRANU ostavlja POSLEDICE po ZDRAVLJE! Nutricionista otkriva da je jedno UBEDLJIVO NAJGORE!

Podeli vest

Kakvo je ulje od koštica grožđa u odnosu na kokosovo ulje pošto se priča da trpi termicku obradu na visokim temperaturama? Da li je istina da ne sme da se kuva na maslinovom ulju? Koje ulje da kupimo za kuvanje, prženje, salate?

Ovo su samo neka od pitanja koja se često čuju u svakodnevnom životu, a o tome koliko je pitanje pravilnog izbora ulja važno govori nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

- Merilo toplotne stabilnosti su tačke dimljenja, paljenja i gorenja. U stvari to nam govori do koje temperature možemo zagrevati različite vrste ulja i samim tim koja je njihova najbolja primena u ishrani i kulinarstvu. Interesantno je da su masnoće kod kojih preovlađuju nezasićene masne kiseline tečne, dok su masnoće sa većim sadržajem zasićenih masti u čvrstom stanju – objašanjava Jovana Srejić Ferluga.

Foto: Shutterstock

Izbor ulja za prženje je vrlo važan 

Sva biljna ulja su bogata vitaminom E, dok životinjske masti sadrže sve vitamine rastvorljive u ulju, sem vitamina E, dakle sadrže A, D i K.

- U uljima nema holesterola već biljnih sterola, a najstabilnija ulja su palmino, maslinovo i kanola. Jako je važno naglasiti da nerafinisana ulja nisu za termičku obradu, već se isključivo dodaju u salatu i termički obrađena jela – savetuje naša sagovornica i daje pregled najčešće korišćenih, pristupačnih ulja.

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Najbolje za: prelivanje preko termički obrađene hrane, prelive za salatu, umake, soseve
Tačka dimljenja: 160 stepeni C

Ovo ulje nije najbolja opcija za kuvanje na visokoj temperaturi, jer će toplota pokvariti ukus ulja, čak i ako ne prelazi temperaturu od 160 stepeni. Izvor je omega 9 masnih kiselina.

Foto: Shutterstock

Devičansko maslinovo ulje nije najbolja opcija za kuvanje na visokoj temperaturi

- Ulje se dobija hladnim ceđenjem, što znači da se ne izlaže temperaturama višim od 30 stepeni. Više temperature proizvode više ulja, što ekstra devičansko ulje čini skupljim. Metoda hladnog presovanja održava netaknutim više antioksidanata i mononezasićenih masti, što daje daleko robusniji i složeniji profil ukusa. U zavisnosti od regiona, ukusi mogu biti različiti voćni, travnati ili pak gorki – sugeriše nutricionista.

Maslinovo ulje

Najbolje za: dinstanje, prženje u tiganju, pravljenje preliva za salate
Tačka dimljenja: 240 stepeni C

Foto: Shutterstock

Za prženje koristite obično maslinovo ulje 

Obično maslinovo ulje ima visoku tačku dimljenja i dobru radnu teksturu, što ga svrstava među najsvestranija ulja za jelo, budući da ima relativno neutralan ukus i miris.

Kokosovo ulje

Najbolje za: pečenje, prženje na niskoj temperaturi i sotiranje
Tačka dimljenja: 180 stepeni C

Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje čini zaista ukusnu nemlečnu zamenu za puter u većini kolača

Čvrsto je na sobnoj temperaturi, mada vrlo naglo prelazi iz čvrstog u tečno stanje. Sastoji se iz 80-90 odsto zasićenih masti. Čini zaista ukusnu nemlečnu zamenu za puter u većini kolača i drugih recepata za peciva. Odlično je u kombinaciji sa čokoladom, bananom i drugim tropskim ukusima. Kokosovo ulje je takođe dobro kao ulje za telo ili maska za kosu.

Ulje semenki grožđa

Najbolja upotreba: za sotiranje, prženje i prelive (sosovi, dresinzi, majonez)
Tačka dimljenja: 215 stepeni C

Foto: Shutterstock

Ulje grožđa je dugo bacano u smeće kao nepoželjni nusprodukt vinarstva

Dugo vremena je ulje grožđa bacano u smeće kao nepoželjni nusprodukt vinarstva. Ovo ulje sadrži oko 70 odsto polinezasićenih masnih kiselina, među kojima ima najviše omega 6 masnoća. Ulje grožđa je zbog neutralnog ukusa svestrano i može se koristiti u prelivima za salate, ali takođe i za dinstanje i pečenje.

Suncokretovo ulje

Tačka dimljenja: 220 stepeni C
Dobija se presovanjem ili ekstrakcijom oljuštenog semena suncokreta. Može se primenjivati u prehrambenoj industriji za proizvodnju margarina i šorteninga (smeša masti sa plastičnim svojstvima) ili se može koristiti u kulinarstvu. Ovo ulje ima prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina 8-15 odsto, dok je sadržaj nezasićenih 85-91 odsto. Suncokretovo ulje je izvor omega 6 masnih kiselina.

Foto: Shutterstock

Suncokretovo ulje je izvor omega 6 masnih kiselina koje uzrokuju upalne procese

- Smatra se da omega 6 masti uzrokuju upalne procese, dok omega 3 masti imaju protivupalno dejstvo. Konzumacija previše omega 6 bez balansiranja sa omega 3, može dovesti do nastanka upalnih procesa u telu, pa je umerenost ključna. S druge strane, ovo ulje se brzo pokvari, pa biste ga trebali kupiti u manjim bocama. Može se koristiti za prženje i pečenje – savetuje Jovana Srejić Ferluga.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

"Katastrofa, završićemo na intenzivnoj, nisam mogao da spavam!" Navijači ogorčeni nakon kraha Zvezde: Nedović najgori ikad, Jago operisan od košarke!
Crvena zvezda

"Katastrofa, završićemo na intenzivnoj, nisam mogao da spavam!" Navijači ogorčeni nakon kraha Zvezde: Nedović najgori ikad, Jago operisan od košarke!

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su bolan poraz od Real Madrida (78:72) u 32. kolu Evrolige, što je razočaralo armiju navijača crveno-belih! Loš start utakmice skupo ih je koštao, a iako su se u nastavku junački borili, nisu uspeli da preokrenu rezultat. Ovim neuspehom ugrozili su plasman u plej-of, a nezadovoljstvo "delija" eksplodiralo je na društvenim mrežama.

29.03.2025

10:41

Najnoviji proračuni izbacili Zvezdu iz plej-ofa Evrolige! Partizan više nema nikakve šanse! (FOTO)
Košarka

Najnoviji proračuni izbacili Zvezdu iz plej-ofa Evrolige! Partizan više nema nikakve šanse! (FOTO)

Dva kola pre kraja regularnog dela Evrolige, superkompjuter je izračunao šanse Partizana i Crvene zvezde za plasman u doigravanje, i rezultati nisu ohrabrujući za crno-bele. Partizan je, posle poraza od Bajerna (89:74) gotovo otpisan iz trke za plej-in sa samo 16,5% šansi, dok Zvezda ima 80,9% verovatnoće da bude među deset najboljih, ali joj se ne prognozira visok plasman.

29.03.2025

15:20

Šok! Bokser (30) umro od srčanog udara u toku borbe!
Ostali sportovi

Šok! Bokser (30) umro od srčanog udara u toku borbe!

Neimenovani britanski borac (30) tragično je preminuo tokom svog prvog meča u tajlandskom kik-boksu na Koh Samuiju. Nakon što je primio udarac u grudni koš, ustao je i skinuo rukavice, ali se ubrzo srušio. Lekari su pokušali reanimaciju, ali bez uspeha, prve informacije ukazuju na zastoj srca.

29.03.2025

14:41

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set