• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/N.L.

21.03.2022

13:10

LJUBAV NE BROJI HROMOZOME! Sve o najčešćem genetskom poremećaju kod ljudi!

Shutterstock

Ljubav

LJUBAV NE BROJI HROMOZOME! Sve o najčešćem genetskom poremećaju kod ljudi!

Podeli vest

ahvaljujući razvoju medicine osobe sa Daunovim sindromom, uz podršku porodice i društva, mogu da imaju dug, sadržajan i samostalan život...

Daunov sindrom jedan je od najčešćih genetskih poremećaja kod ljudi (1:700). Može se javiti u svakoj porodici, rasi ili socijalnoj grupaciji, a osobe koje imaju ovaj sindrom na 21. paru hromozoma umesto dva imaju tri hromozoma. Upravo taj višak genetskog materijala odgovoran je za promene na fizičkom i mentalnom planu, a ovim osobama najneophodniji su bolje razumevanje, ljubav, podrška i adekvatna nega. Prema poslednjim statistikama, oko 3.000 osoba sa Daunovim sindromom živi u Srbiji. A 21. marta obeležava se svetski dan Daunovog sindroma.

Empatični i nasmejani

Ne postoji lek, ni način za lečenje ovog sindroma, a pored intelektualnih poteškoća (IQ se kreće u rasponu od 25 do 80), oko 40 odsto dece sa Daunovim sindromom ima urođene srčane mane, koje su i najčešći uzrok prerane smrti. Takođe, oko 60 odsto ove dece ima probleme sa sluhom, 30 do 40 odsto dece ima problem sa vidom, 15 do 20 odsto ima disfunkciju tireoidne žlezde. Deca sa Daunovim sindromom više su sklona razvoju leukemije u prvim godinama života, a u zrelom dobu i Alchajmerove bolesti.

Foto: Shutterstock

Izuzetno su empatični, srdačni, topli i nasmejani
21. marta

obeležava se Svetski dan Daunovog sindroma

Takođe, odlikuje ih karakterističan izgled, niži su rastom sa iskošenim, više razmaknutim očima, nisko postavljenih ušiju, kratkim vratom, izmenjenim i slabijim mišićnim tonusom.

Iako se razlikuju prema karakteru, kao i sva ostala deca, ono što im je zajedničko jeste da su izuzetno empatični, srdačni, topli i nasmejani, ali i da imaju česte promene raspoloženja, pa izlivi emocija radosti mogu da pređu u ljutnju vrlo brzo, tvrdoglavi su i vole pažnju. Njihova tvrdoglavost je do određene granice uglavnom simpatična, imaju veliku potrebu da grle i da ostvare lični kontakt "zahtevajući" i očekujući da im se pokazana emocija uzvrati.

Roditelji i društvo

Deca sa Daunovim sindromom obično nauče da hodaju, da govore, da se obuku, da sama odu u toalet, samo što se to događa kasnije u odnosu na njihove vršnjake. Takvoj deci treba posvetiti veću pažnju i kod kuće (odnos roditelja je veoma važan) i van kuće (uključivanje u specijalne programe, rad sa defektologom, psihologom, logopedom) da bi se potencijali koje takvo dete poseduje maksimalno stimulisali i razvili.

Foto: Shutterstock

Ovoj deci treba posvetiti veću pažnju i kod kuće i van kuće 

Pre stotinak godina dužina života ovih osoba iznosila je u proseku oko devet godina, dok je danas zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i lečenju urođenih anomalija životni vek produžen na 50 godina i duže. U našoj zemlji osobe sa Daunovim sindromom obično žive u svojim porodicama, a u razvijenim zemljama sveta žive u zajednicama, polusamostalno, vode računa o sebi, učestvuju u kućnim poslovima, rade, privređuju u zajednici i međusobno se druže.

Napomenimo i da s razvojem medicine i prenatalnih dijagnostičkih testova za otkrivanje Daunovog sindroma čak 90 odsto ovih beba nikada ne dobije priliku da se rodi. To ne znači da će ona koja se rode patiti u životu, da neće moći da ostvare pun potencijal, niti da će uz podršku porodice i društva voditi kreativan i ispunjen život jednako uspešno kao i bilo koje drugo dete, naglašavaju stručnjaci.

Poznati s Daunovim sindromom

* Karen Gafni je prva žena s Daunovim sindromom koja je preplivala Lamanš 2011, pre toga jezero Taho i bostonsku luku. Nosilac je dve zlatne medalje sa Paraolimpijskih igara, završila je srednju školu, a potom diplomirala na prirodnim naukama na Državnom koledžu u Portlandu.

* Medlin Stjuart je prvi profesionalni model s Daunovim sindromom i jedna je od retkih manekenki s ovim sindromom koja je učestvovala na Njujorškoj nedelji mode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofía Jirau (@sofiajirau)

* Pablo Pineda je pisac, govornik i uspešni glumac u rodnoj Španiji. Završio je osnovne studije iz pedagoške psihologije, a 2009. proglašen je za najboljeg glumca na međunarodnom festivalu u San Sebastijanu.

* Džou Džou je jedini dirigent na svetu koji ne zna note, ali je zato u stanju da nakon samo jednog slušanja napamet nauči melodije svih sekcija u jednoj kompoziciji.

* Melisa Rajli je motivacioni govornik, ima zlatnu medalju iz skijanja, vozi bicikl, pliva i predaje matematiku deci s Daunovim sindromom.

* Sofija Hirau iz Portorika prvi je model kompanije "Viktorijas sikret" sa Daunovim sindromom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija