• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: J.I.

23.09.2022

07:10

NAMIRNICE KOJE NAJVIŠE TREBA JESTI U JESEN! Boja VOĆA i POVRĆA je VAŽNA, a evo koja JABUKA je NAJBOLJA

Shutterstock

Ljubav

NAMIRNICE KOJE NAJVIŠE TREBA JESTI U JESEN! Boja VOĆA i POVRĆA je VAŽNA, a evo koja JABUKA je NAJBOLJA

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs da se sve više piše o ishrani i dijetama, a da su ljudi sve gojazniji. Jesen je pred nama, a ona objašnjava kako treba da se hranimo u ovo doba godine

Branka objašnjava da ne živimo u skladu sa prirodom i da je sve manje poznajemo.

 - Ranije nije bilo gojaznih ljudi, poneko i to ne previše, ljudi su umirali od starosti, a ne u godinama kada nije vreme, od bolesti koja je često posledica gojaznosti.

 - Treba se vratiti prirodnim ciklusima, jesti sezonsko voće i povrće, pripremati jednostavna jela i naravno ko je u mogućnosti da pripremi domaću zimnicu.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

Ona kaže da su pijace pune voća i povrća koji su riznica vitamina i minerala.

 - Voće i povrće je puno hranljivih vitamina, minerala, tečnosti, voćnog šećera i vlakana. Pijace su pune jesenjeg voća i povrća, kvalitetnih mahunarki… Cene niže sigurno neće biti i zato je pravo vreme da kroz hranu unesemo sve što je potrebno. Kupite povrće različitih boja, kao i voće -  objašnjava Branka.

Boje namirnica

Naš nutricionista objašnjava zbog čega je važno koje boje je voće i povrće koje ste kupili.

 - Dominantna boja uvek ukazuje na vitamine kojih najviše ima u namirnici. Neka vaša korpa izgleda kao jesenje boje u prirodi i sigurno ćete uneti sve sto je potrebno. Jedite žitarice, kukuruz, kupuse razne, tikvice, plavi patlidžan, paprike, kelj, blitvu, a sada je vreme grozđa kada je ono najbolje i domaće sorte jabuka.

Foto: pixabay

Jabuka

Domaća jabuka najbolja

Branka kaže da je domaća nepreskana jabuka zdravija od onih kupovnih.

 - Potrošaki mentalitet se tiho uselio i u naše jelovnike i nekritički prihvatamo gomilu propagandnih zabluda. Naš domaći krompir je nutritivno bolji ili isti kao i batat… Domaća jabuka koja nije prskana I nije iz hladnjace je bolja od voskiranih jabuka koje jedemo zimi - navodi ona.

 - Mi nasleđujemo genetski kod naših predaka, a oni su jeli sezonsku hranu i autohtone vrste. Hvalimo kiselo japansko i kinesko povrće, a to je naša turšija. Sigurno našem telu više odgovaraju namirnice koje su jeli naši preci bez obzira na trenutne ponude voća i povrća preko zime. 

bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set