• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.01.2023

17:10

UVEK se NAPIJETE, a posle ste MAMURNI? NIKAD VIŠE uz ove savete!

Ljubav

UVEK se NAPIJETE, a posle ste MAMURNI? NIKAD VIŠE uz ove savete!

Podeli vest

Najvažniji savet je - pijte polako! Vaš organizam sagoreva alkohol ujednačenom brzinom od otprilike 30 ml na sat ili u proseku jedno piće...

“Nikada više neću da pijem”, kažete sebi svaki put nakon noći provedene u raskalašnom druženju sa čašicom. U glavi vam je haos, ne napušta vas osećaj da ćete povratiti svakog trena, mučnina je konstantna, malaksali ste, znojite se... Prvi savet je da se, ukoliko se osećate kao da ste bolesni, ponašate tako. Uz tradicionalni raso, pileća supa, dve čaše vode, svež vazduh, voće i med…. samo su neki od načina da se ekspersno otreznite i oporavite, a za one mudrije tu su i koraci kako da vas mamurluk zaobiđe ove Nove godine ili Božića.

* Prvi savet je da pojedete nešto, idealno bi bilo nešto masno, pre nego što odete na skup gde će se servirati alkohol. Masne supstance pomažu da se oblože creva, usporavajući apsorpciju alkohola, a sporija apsorpcija znači manju mogućnost pijanstva i manju mogućnost pojave mamurluka narednog dana.

* Ukoliko pijete žestoka pića, izaberite votku ili džin radije nego viski, rum ili brendi, a belo vino pre nego crveno. Bistra žestoka pića ne sadrže derivate - jedinjenja koja se prirodno pojavljuju i koja doprinose mučnini i glavobolji sledećeg jutra. Belo vino sadrži manje derivata nego crveno, piše reader's digest.

Foto: Shutterstock

Izbegavajte šampanjac jer penušanje brže sprovodi alkohol do vašeg krvotoka

* Najvažniji savet je - pijte polako! Vaš organizam sagoreva alkohol ujednačenom brzinom od otprilike 30 ml na sat ili u proseku jedno piće. Dajte mu više vremena da sagori taj alkohol i manje će ga dospeti do vašeg mozga. U tome može da vam pomogne uzimanje alkoholnih pića na smenu sa gaziranom vodom, voćnim sokom ili drugim bezalkoholnim pićima.

* Izbegavajte šampanjac ili bilo koje drugo alkoholno piće sa mehurićima, džin-tonik ili rum-kolu, recimo, jer penušanje brže sprovodi alkohol do vašeg krvotoka.

Ako ignorišete savete

Ukoliko ipak preterate, čak i bez lečenja, mamurluk ne bi trebalo da traje duže od 24 sata. Uz tradicionalni rasol, pileća supa, mnogo vode, svež vazduh, voće, med i čaj od đumbira samo su neki od načina da se ekspresno otreznite i oporavite.

Foto: Shutterstock

Pileća supa leči mamurluk

Koliko dugo se alkohol zadržava u telu?

Među pitanjima o zdravlju koja su se najviše pretraživala na internetu našlo se i ono koliko dugo alkohol ostaje u organizmu. Odgovor je da je sve individualno i zavisi od toga koliko pijete, šta pijete, koliko brzo vaše telo metaboliše (razgrađuje) alkohol, što opet zavisi od visine, težine, starosti, pola, opšteg zdravlja, lekova koje uzimate i koliko ste hrane jeli. Uopšteno govoreći, naša jetra može da preradi samo jedno piće na sat, a ostatak alkohola ostaje u telu i do 18 sati dok se njegova koncentracija u krvi ne vrati na nulu. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija