• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

05.11.2025

17:40

Napravite sami kolagen: Duplo jeftiniji od kupovnog, a podjednako efikasan

Shutterstock

Moda i lepota

Napravite sami kolagen: Duplo jeftiniji od kupovnog, a podjednako efikasan

Podeli vest

Osim gotovih proizvoda iz prodavnice, postoji i domaći kolagen koji se može lako pripremiti kod kuće – jeftiniji, ali podjednako delotvoran.

Stručnjaci preporučuju da svaka žena nakon četrdesete počne da unosi kolagen.

Čak i žene koje ne brinu mnogo o borama i znakovima starenja mogu imati koristi od kolagena, jer on pomaže da koža ostane zategnuta i blistava.

Mnoge dame koje ga koriste uverene su u njegovu efikasnost, a prednost domaće verzije je što je jednostavna i pristupačna.

Sastojci:

  • 1 kg goveđih ili pilećih kostiju sa zglobovima (idealno kolenica, kokošiji bataci, krilca ili vrat)
  • 2 šargarepe
  • 1 manji koren peršuna (ili paškanata)
  • 1 crni luk (ne ljuštiti u potpunosti – ljuska daje boju)
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika jabukovog sirćeta (pomaže da se kolagen izvuče iz kostiju)
  • So po ukusu
  • Par zrna bibera
  • 2,5–3 litre vode

Foto: Shutterstock

 

Priprema domaćeg kolagena:

Priprema kostiju:
Kosti operite, a ako su velike, presecite ih na manje komade. Stavite ih u šerpu i prelijte hladnom vodom.

Dodajte kašiku jabukovog sirćeta i ostavite da odstoji oko 30 minuta – ovo pomaže da se tokom kuvanja oslobode minerali i kolagen.

Dodavanje povrća:
Nakon toga, ubacite očišćeno povrće poput šargarepe, luka, peršuna i belog luka, kao i začine po želji.

Kuvanje:
Zagrejte sve do ključanja, a potom smanjite temperaturu na minimum. Kuvajte najmanje 3 sata, a idealno 6–8 sati ako imate vremena. Tokom kuvanja skidajte penu koja se stvori na površini.

Procedite:
Kada supa dobije gustu, zlatnu boju, procedite je kroz gazu ili fino sito.

Ostavite da se ohladi – primetićete da se u frižideru stvrdne, što je znak da sadrži prirodni kolagen.

Čuvanje:
Prelijte u tegle ili staklene boce i čuvajte u frižideru do 5 dana, a u zamrzivaču do 2 meseca.

Foto: Shutterstock

 

Način upotrebe:

Popijte šoljicu dnevno, ujutru na prazan stomak ili pred spavanje. Možete ga koristiti i kao dodatak čorbama, sosovima ili kao bazu za druge supe.

Saveti i trikovi:

Za bogatiji ukus, kosti pre kuvanja kratko zapecite u rerni.

Za dodatni efekat na kožu i kosu, dodajte kašičicu želatina u šolju toplog kolagena nakon što se malo prohladi.

Jabukovo sirće može se zameniti limunovim sokom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40