• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.08.2023

06:20

Imaćete blistavu kožu ako poslušate ove savete dermatologa i nutricioniste

Shutterstock

Moda i lepota

Imaćete blistavu kožu ako poslušate ove savete dermatologa i nutricioniste

Podeli vest

Preporuke stručnjaka koji se odnose na negu kože trebalo bi usvojiti i redovno primenjivati. Rezultat je blistav ten.

Redovna kozmetička nega je veoma važna. Uz kreme sa odgovarajućim sastojcima potrebno je usvojiti zdrave životne navike - zdravo se hraniti, vežbati i izbegavati alkohol i nikotin.

Kreme

Eksperti podsećaju i koji su osnovni sastojci krema koje treba koristiti da biste imali zdravu kožu.

To su:

Retinoidi koji povećavaju obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena, i suzbijaju pigmentaciju, istovremeno smanjujući masne žlezde i pomažući koži da izgleda glatkije i sjajnije.

Vitamin C je moćan antioksidans koji neutrališe nestabilna jedinjenja nazvana slobodni radikali koja su povezana sa preranim starenjem. Obično se preporučuje koncentracija od 10 do 15 procenata. Ako imate osetljivu kožu, počnite sa nižim procentom, savetuju dermatolozi. 

Vitamin E je još jedan antioksidans koji uklanja slobodne radikale izazvane UV zračenjem. Takođe pomaže u zadržavanju vlage u koži i ubrzava zarastanje rana.

Peptidi su "gradivni blokovi" proteina koji navode ćelije da misle da je došlo do povrede, pa se više kolagena proizvodi u koži. Ovo rezultuje učvršćivanjem i zaglađivanjem kože.

Hijaluronska kiselina je prirodna komponenta kože, uvlači vlagu iz okoline, što rezultuje glađom, bolje hidriranom kožom. Nanesite je na vlažnu kožu, inače je može isušiti.

Foto: Shutterstock

 

 

Suplementi

Za pravilnu negu, ističu stručnjaci, važni su i suplementi. 

Omega-3 masne kiseline su ključne za održavanje zdravog nivoa vlažnosti kože i podsticanje zarastanja rana. Omega-3 se nalaze se u masnoj ribi, orasima i lanenim semenkama. 

Veoma je važno i gvožđe. Mnoge žene nisu svesne da im nedostaje gvožđe, a kao posledicu imaju suvu kožu i gubitak kose. Gvožđe se nalazi u crvenom mesu i zelenom, lisnatom povrću, ali se ne apsorbuje uvek lako. 

Vitamin D obavlja brojne ključne funkcije u koži, kao što je pomaganje ćelijama da se dele i obnavljaju,. Takođe se bori protiv infekcija i podržava normalnu funkciju imunog sistema, i podstiče zarastanje rana. Takođe je ključan za funkciju folikula dlake i podržava normalan rast i razvoj kose. 

Vitamin C je kralj antioksidanata koji pomaže u sprečavanju oštećenja izazvanih UV zračenjem i zagađenjem koja dovode do preranog starenja i hiperpigmentacije. Takođe ubrzava zarastanje rana, tako da može pomoći kod ožiljaka od akni ili nakon kozmetičkih procedura. Podstiče proizvodnju kolagena.

Foto: Shutterstock

 

 

Ishrana

Kada je ishrana u pitanju, treba obratiti pažnju na njenu raznovrsnost.

- Tokom godina upoznala sam pacijente koji su isprobali sve vrste ishrane: bez glutena, bez mleka, "paleo", "Atkins", "keto", ali i dalje nisu dobili rezultate koje su želeli za svoju kožu - kaže dr Tiri Maratupu, jedini dermatolog-nutricionista u Velikoj Britaniji, a prenosi "Daily Mail".

Doktorka Tiri smatra da su sledeće kompomente u ishrani od ključnog značaja.

1. Da biste blistali jedite zeleniš, nemasne proteine, ulja i zdrave masti, integralne žitarice.

2. Svakodnevno konzumirajte prebiotičku hranu koja pomaže kod korisnih bakterija u crevima, kao što je špargla, artičoka, crni luk i beli luk, ali i probiotičke namirnice kao što su jogurt, kiseli kupus ili kefir, kako biste podržali zdravlje creva.

3. Uključite u svoje obroke antiinflamatorne začine, uključujući kurkumu, cimet, kardamom, kim, beli luk i đumbir.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija