• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.03.2024

22:00

Belgijski mali gradovi namenjeni samo ženama! Nekadašnje ženske oaze mira danas su prava turistička atrakcija (VIDEO)

Shuterstock

Putovanja

Belgijski mali gradovi namenjeni samo ženama! Nekadašnje ženske oaze mira danas su prava turistička atrakcija (VIDEO)

Podeli vest

Beginaže datiraju iz srednjeg veka i predstavljaju mala naselja u kojima su živele isključivo žene.

Beginaže su na listi svetske baštine organizacije UNESCO.

Nalaze se u Flandriji, u Belgiji. Ovih malih naselja ima 13, a u njima su živele zajednice religioznih žena još od srednjeg veka. Sasvim su drugačiji od ženskih manastira, jer žene nisu polagale zavete niti skupljale milostinju i mogle su da odu ako žele.

Obično su to grupe malih građevina oko zajedničkog dvorišta u kojima su od 12. veka živele žene posvećene službi Božjoj, ali bez zaveta kakvi su uobičajeni za časne sestre u manastirima.

Naselja su najčešće okružena zidinama i odvojeni od drugih delova gradova u kojima su podignuta, a osim Belgiji mogu se naći u severnoj i severoistočnoj Francuskoj, Holandiji, kao i u zapadnoj i severozapadnoj Nemačkoj.

Foto: Shuterstock

Beginaž u Belgiji

Prve Beginaže su nastale u Liježu, valonskom delu Belgije, a ime su dobile po tamošnjem svešeniku Lambertu le Bègueu koji je 1170. godine propovedao uspostavljanje ženskih verskih zajednica bez prinude samostanskom životu.

Naime, u to doba tim su delovima Evrope besnili ratovi, što je prilično smanjilo broj muškaraca, pa mnogo žena nije moglo da uđe u brakove, te su se udruživale zbog sigurnosti i međusobne pomoći.

Foto: Shuterstock

Beginaž u Belgiji

Istu vrstu sigurnosti mogle su da dobiju i u samostanima, ali su oni odbijali mnoge žene kojima nije odgovarao tamošnji strogi režim.

Beginaži su bili dobrodošlo rešenje, posebno kad su dobili pomoć bogatih dobročinitelja koji su finansirali boravak žena u naseljima.

U kasnijim fazama bio je određen stepen materijalnog bogatstva za žene koje su tamo želele da žive, pa im je popularnost opala.

Foto: Shuterstock

Beginaž u Belgiji

 

Navedenih 13 Beginaža koji su upisani u UNESCO-ov registar nalaze se u Antverpenu, Brižu, Dendermondeu, Diestu, Gentu (čak 3 ih je tamo), Haseltu, Hogstratenu, Liježu, Leuvenu, Mešelenu, Kortrijku, Sent-Trudenu, Turnautu i Tongerenu.

Naravno, itekako su vredni poseta, kao svedoci jednog od oblika ženskog života u srednjem veku severne Evrope.

Beginaži su veoma zanimljivi turistima, pa ih svake godine poseti veliki broj ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija