• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

02.10.2024

09:00

Ne brukajte se kada ste u Italiji! Znate li kako se zaista koriste male salvetice u crnoj kutiji i čemu služe?

Shuterstock

Putovanja

Ne brukajte se kada ste u Italiji! Znate li kako se zaista koriste male salvetice u crnoj kutiji i čemu služe?

Podeli vest

Male salvetice u crnoj kutiji koje vidite u bilo kom kafiću kada posetite Italiju imaju daleko veću namenu od toga da se obrišete nakon jela.

Međutim, prava priča iza ovih papira mnogo je zanimljivija i funkcionalnija nego što se na prvi pogled čini.

Sanitarna barijera

Ovi papiri, poznati kao "tovagliolini", nisu vaše uobičajene salvete. Tanke, voskirane i prozirne, ove "salvete" dizajnirane su da deluju kao sanitarna barijera između prstiju i hrane koju konzumirate, naročito kada se radi o lepljivim ili slatkim pecivima koja često dobijate uz kafu, kao što su italijanski kroasani.

Lokalna kultura kafe u Italiji ovo shvata veoma ozbiljno, te ne biste želeli da napravite grešku naručujući kapućino posle 11 ujutru, jer to jednostavno nije uobičajeno za Italiju, koja ima još zanimljivih pravila bontona tokom ručka kojih bi trebalo da se pridržavate.

Foto: Shuterstock

 

Po čemu se tovagliolini razlikuju od obične salvete

Razlozi se tiču kulture, ali praktičnosti. Prvo, proizvodnja tovagliolina je ekonomičnija za lokale, omogućavajući im da prilagode ove male salvete sa svojim logotipom po nižoj ceni. Drugo, njihova glavna svrha nije brisanje nereda, već pružanje čiste i higijenske barijere između ruku i hrane.

Kada jedete, na primer, napuljsku picu ili kroasan, tovagliolini omogućavaju da uživate u obroku bez direktnog kontakta s hranom. Zbog svoje površine koja ima vosak, ljepljivi prelivi poput glazure ili šećera neće se zalepiti za njih, za razliku od običnih papirnih salveta koje se često lepe za hranu i mogu da završe u vašim ustima.

Foto: Shuterstock

 

Praktični saveti 

Za putnike koji prvi put dolaze u Italiju, susret s tovagliolinima može biti iznenađujuće iskustvo. Međutim, razumevanje njihove svrhe i prihvatanje lokalnih običaja može da učini vaše iskustvo autentičnijim. Ne pokušavajte da koristite tovaglioline za brisanje ruku posle sladoleda - jednostavno nisu namenjeni za to i bićete razočarani i musavi. Ako vam je potrebna prava, upijajuća salveta, slobodno zamolite osoblje za jednu.

Tovagliolini su izvanredan primer kako lokalne tradicije oblikuju čak i najobičnije predmete poput salveta. Učeći o ovim malim detaljima, možete se bolje povezati s kulturom i uživati u svakom trenutku provedenom u očaravajućoj Italiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ukoliko znate Zoranu javite joj! Vlasnik restorana našao telefon, na sve moguće načine pokušava da dođe do Srpkinje
Društvo

Ukoliko znate Zoranu javite joj! Vlasnik restorana našao telefon, na sve moguće načine pokušava da dođe do Srpkinje

U jednom restoranu na Tasosu odvila se drama nakon što je vlasnik pronašao telefon Srpkinje Zorane, ali iako ne zna srpski, on se na sve načine trudio da objasni šta se dogodilo. Neki bi možda rekli da je razlog banalan i da ne treba dizati pompu zbog telefona, ali nikad ne znamo koliko neka stvar može nekome značiti i zato je poštenje i trud ovog čoveka za svaku pohvalu.

02.10.2024

11:33

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija