• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.09.2024

22:00

Ovde je nastala čuvena bajka braće Grim! Bremen je poznat po muzikantima i prelepim zgradama, a turisti ga obožavaju (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Ovde je nastala čuvena bajka braće Grim! Bremen je poznat po muzikantima i prelepim zgradama, a turisti ga obožavaju (FOTO)

Podeli vest

Bremen na severozapadu Nemačke poznat je po mnogim znamenitostima, ali i po tome što je ovde nastala bajka "Bremenski muzikanti".

Ako se nađete u Bremenu, prelepom evropskom gradu, evo šta bi svakako trebalo da posetite:

Gradska kuća

Gradska kuća smeštena je na glavnom trgu i predstavlja izuzetan spomenik kulture koji pleni lepotom i specifičnim, gotičkim stilom, ali i elementima renesanse, baroka i secesije.

Već na stepeništu zatičemo grandiozan prizor, luster napravljen od viličnih kostiju kita, a upravo ovaj neobični dekor najavljuje ulazak u Gornju salu.

Foto: Shuterstock

 

 

Roland 

Ispred Gradske kuće, nalazi se još jedan velelepni spomenik pod zaštitom UNESCO-a. To je čuveni Roland. Bremenski Ova statua je čuvar nezavisnosti i prava još od 1404. godine. 

Legedna kaže da će Bremen ostati slobodan i nezavistan sve dok ga Roland čuva. Zbog toga su građani Bremena za vreme II Svetskog rata „sakrili“ Rolanda kako bi ga zaštitili od bombardovanja.

Oko statue viteza visoke 10 metara, sagradili su objekat od cigle i tako uspeli u svojoj nameri.

Foto: Shuterstock

 

 

Bremenski muzikanti slave grad

Sigurno ste u detinjstvu čitali bajku Braće Grim „Bremenski muzikanti“.

Glavni akteri - magarac, pas, mačka i petao, živeli su i radili na farmi. S godinama, magarac više nije mogao da nosi teret, pas nije bio u stanju da sa gospodarom ide u lov, mačak više nije mogao da trči za miševima, dok se petao oglašavao sa dva sata zakašnjenja.

Da bi izbegle sigurnu smrt, životinje su spakovale kofere i krenule u Bremen da postanu ulični svirači. U tome su i uspele - ova bajka ima srećan kraj. 

Braća Grim su proslavili Bremen. Na svakom koraku možete videti motive četiri životinje i to u karakterističnoj pozi, po ugledu na bronzanu skulpturu koja se nalazi odmah uz Gradsku kuću.

Foto: Shuterstock

 

 

A kad se već nađete na ovom mestu, važno je da ispoštujete jedan običaj.

Stanite ispred skulpture, a potom obema rukama uhvatite magarca za prednje noge i lagano ih protresite, kao da se rukujete. Ovo bi trebalo da vam donese sreću.

Ubacite novčić u bremensku rupu

Samo par koraka dalje, na centralnom trgu, odmah ispred Državnog parlamenta, nalazi se jedan nadasve neobičan šaht. Ako u prorez na sredini ubacite bilo koju kovanicu, čak i onu od dva euro centa, čućete kako vam se jedan od četiri Bremenska muzikanta zahvaljuje – magarac njakanjem, pas lavežom, mačka mjaukanjem, a petao kukurikanjem.

U dobrotvornu kutiju prošle godine je „ubačeno“ 25 hiljada evra, a sav prikupljen novac doniran je humanitarnoj organizaciji „Wilhelm Kaisen” koja ga dalje distribuira onima kojima je najpotrebniji.

Foto: Shuterstock

 

 

Katedrala Svetog Petra

Prepoznatljiva katedrala ima dva tornja visine 90 metara.

Tornjevi  mogu poslužiti kao odličan orijentir za turiste, jer ćete ih lako spaziti gde god da se nalazite. Jedan toranj otvoren je i za posetioce, a sa njega se pruža neverovatan pogled na bajkoviti Bremen.

Foto: Shuterstock

 

 

Botherštrase – 110 metara čiste miline

Kada stignete do table koja vas uskim prolazom vodi u „Böttcherstraße” osetićete se kao da prolazite kroz vremenski portal i ulazite u carstvo impresivne arhitekture.

Naizgled skrivena od pogleda, ova ulica dugačka svega 110 metara, nalazi se u najužem gradskom jezgru. Sagrađena dvadesetih godina prošlog veka, Böttcherstraße predstavlja svojevrsno umetničko delo - srce grada uokvireno art-deko fasadama od crvene cigle.

Ovde ćete osim prodavnica, malih manufaktura i muzeja, naći i Kuću zvona (Haus des Glockenspiels), predivnu zgradu na čijem krovu se nalazi 30 porcelanskih zvona.  Nekoliko puta dnevno ova zvon sviraju poznate narodne melodije.

Foto: Shuterstock

 

 

Šnor – mesto gde je vreme stalo

Najlepši mogući lavirint uskih ulica i zgrada datira iz 15. i 16. veka.

Kao što oduševljava turiste, najstarija četvrt grada svakodnevno oduševljava i starosedeoce Bremena koji stalno pronalaze inspiraciju u živopisnim, šarenim kućama u nizu, cvetnim balkonima, zanimljivim prodavnicama, suvenirnicama i kafeima.

Mnogi smatraju Šnor jednom od „najkul“ destinacija u ovom delu Nemačke.

Foto: Shuterstock

 

 

 

Radnja u kojoj Božić traje cele godine

Upravo u četvrti Šnor, nalazi se jedna veoma posebna prodavnica. U njoj preko cele godine možete pazariti najrazličitije ukrase za jelku i novogodišnju dekoraciju.

Sam izlog je takav da mu se ne može odoleti, pa je ulazak u božićnu čaroliju apsolutno zagarantovan. 

Foto: Shuterstock

 

Bremer Ratskeler

A, ako želite nešto zaista autentično i tipično bremenski, obavezno posetite restoran 600 godina duge tradicije. „Bremer Ratskeller“. On se  nalazi u podrumu Gradske kuće i pravi je gastronomski raj. 

Sa hranom će vam upariti najkvalitetnija nemačka vina, a uz malo mašte, na kraju večeri ćete moći da zamislite kako su davnih dana u ovom lokalu, kao gosti, uživali veliki pisci i kompozitori poput Bramsa, Vagnera ili Riharda Štrausa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Miloš Terzić: Podrška srpskom narodu za NATO generala Zdravka Ponoša po difoltu predstavlja besmislicu
Politika

Miloš Terzić: Podrška srpskom narodu za NATO generala Zdravka Ponoša po difoltu predstavlja besmislicu

Sve što podrazumeva podršku srpskom narodu i što ne ide na ruku Aljbinu Kurtiju za NATO generala Zdravka Ponoša po difoltu predstavlja besmislicu. Svojim postupcima Ponoš je nebrojeno puta dokazao da je najobičniji poslušnik srbofobnih ambasada, a koliko je štete naneo srpskoj državi i vojsci najbolje se može sagledati kroz američke depeše, gde se o njemu govori kao korisnom idiotu stranih obaveštajnih agencija u srcu srpskog bezbednosnog sistema, saopštio je član Predsedništva SNS Miloš Terzić u odgovoru Zdravku Ponošu.

13.09.2024

21:54

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45