• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

19.03.2025

12:20

Posne štrudle po receptu naših baka! 3 preukusne poslastice koje vraćaju u detinjstvo

Shutterstock

Recepti

Posne štrudle po receptu naših baka! 3 preukusne poslastice koje vraćaju u detinjstvo

Podeli vest

Posne štrudle koje su jednostavne za pripremu i savršene su za sve posne dane, a božanstven ukus osvaja sva čula.

Vreme Velikog posta već uveliko traje i dok se vernici spremaju za najveći hrišćanski praznik Vaskrs nije na odmet napraviti neki ukusan dezert i uživati u kolačima koji su posni i preukusni.

Pred vama su tri recepta za posne štrudle, ali ne bilo koje. Ovo su starinski, bakini recepti, a kad ih spremite vratiće vas u prošlost, u vreme kada je cela kuća mirisala na bakine đakonije.

Posna štrudla sa jabukama

Sastojci:

  • 1 pakovanje kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 300 ml tople vode
  • 500 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica sirćeta
  • 6-8 jabuka
  • 50 g šećera
  • Cimet po ukusu
  • 2 kašičice mlevenih oraha (opciono)
  • Prstohvat limunove korice

Foto: Shutterstock

štrudla sa jabukama

Priprema:

U toploj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom, ostaviti da naraste. U brašno dodati so, ulje i sirće, pa sjediniti sa kvascem. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste 1-2 sata.

Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, cimet, orahe i limunovu koricu, pa kuvati dok jabuke ne omekšaju.

Testo podeliti na dva dela i razviti dva tanka korica. Na svaku staviti fil od jabuka. Urolati štrudle i staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumene.

Posna štrudla sa višnjama

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 150 ml tople vode
  • 500 g višnje (po mogućstvu sveže ili iz zamrzivača)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g mlevenih oraha
  • Prstohvat cimeta

Foto: Shutterstock

štrudla sa višnjama

Priprema:

U brašno staviti so, ulje i postepeno dodavati toplu vodu, dok ne dobijete glatko, elastično testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Višnje očistiti od koštica i staviti u šerpu. Dodati šećer, vanilu, cimet i kuvati dok ne ispari višak tečnosti.

Testo razvući na pobrašnjenoj površini u tanku koru, pa na njega staviti fil od višanja i mlevenih oraha. Urolati štrudlu i staviti je u pleh. Peći na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Posna štrudla sa bundevom

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 200 ml tople vode
  • 1 kg bundeve
  • 100 g šećera
  • Cimet po ukusu
  • 50 g mlevenih oraha ili kvasca
  • 2 kašičice vanilin šećera

Foto: Shutterstock

posna štrudla

Priprema:

U brašno staviti so, ulje i postepeno dodavati vodu dok ne dobijete glatko testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30-40 minuta. Bundevi oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, vanilu, cimet i kuvati dok ne omekša i sav višak tečnosti ispari.

Testo razviti na tanko i staviti fil od bundeve. Urolati štrudlu, staviti je u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

Ove štrudle su jednostavne za pripremu i savršene su za sve posne dane, a bogatstvo ukusa ćete sigurno obožavati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(FOTO) Scena iz Rusije obišla svet! Svi bruje o ovome: Putin na vaskršnjoj liturgiji, reči patrijarha Kirila odjeknule svetom!
JASNA PORUKA

(FOTO) Scena iz Rusije obišla svet! Svi bruje o ovome: Putin na vaskršnjoj liturgiji, reči patrijarha Kirila odjeknule svetom!

Ruski predsednik Vladimir Putin i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin prisustvovali su vaskršnjoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja, koju je predvodio patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril. Svečana služba, tradicionalno započeta u subotu uveče i trajala do ranih jutarnjih sati u nedelju, okupila je najviše državne zvaničnike i stotine vernika.

20.04.2025

10:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set