• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

27.03.2025

11:40

Bez ovih 6 jela Tito nije sedao za sto! Svaki kuvar u Jugoslaviji morao je da zna da ih sprema

profimedia

Recepti

Bez ovih 6 jela Tito nije sedao za sto! Svaki kuvar u Jugoslaviji morao je da zna da ih sprema

Podeli vest

Donosimo recepte za 6 omiljenih jela Josipa Broza Tita, čoveka koji je bio predsednik stare Jugoslavije i između ostalog i veliki gurman.

Svaki kuvar u bivšoj Jugoslaviji dobro je znao šta maršal voli da jede. Josipu Brozu Titu, spremala su se samo vrhunska, gurmanska jela.

Višegradski kupus

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 800 g svežeg kupusa
  • 800 g junećeg mesa
  • 100 g crvenog luka
  • 100 g paprike
  • 200 g krompira
  • 200 g paradajza
  • veza peršuna
  • 40 g soli
  • biber u zrnu
  • 2 lovorova lista
  • čaša belog vina
  • dve-tri kašike ulja

Priprema:

Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneće meso narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.

Zapečene štrukle

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

za testo:

  • 400 g brašna
  • 1 manje jaje
  • ulje
  • maslac
  • so

za nadev:

  • 1 kg svežeg sira
  • 2 jaja
  • 200 g maslaca

za preliv:

  • dve čaše slatke pavlake

Priprema:

Pomešajte brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra kipuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.

Kuvana junetina

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 1 kg junetine (prsa)
  • 100 g šargarepe
  • 100 g peršuna
  • 50 g celera
  • 1 mali luk
  • lovorov list
  • biber u zrnu
  • so

Priprema:

Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u kipuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.

Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso. 

Dubrovačka ovčetina

Sastojci:

  • 1 kg suve ovčetine
  • 1 kg raštana ili kupusa
  • 1 kg krompira
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • začini

Priprema:

U lonac od 5 litara stavite komade ovčetine, prelijte vodom i kuvajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezan raštan ili kupus, krompir i maslinovo ulje. Kuvajte još pola sata. Dodajte začine i čašu belog vina.

Smuđ na smederevski način

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 1,5 kg odrezaka smuđa (pet komada)
  • 3 dl ulja
  • 2 dl belog vina
  • biber
  • so
  • feferoni
  • 1 kg đuveča
  • 2 glavice crvenog luka

Priprema:

Odreske propržite na ulju s obe strane i poslažite u vatrostalnu posudu. Luk propržite na masti dok ne porumeni, zatim dodajte pripremljen đuveč, biber, so, jedan feferon i to kuvajte oko pola sata. Kada bude gotovo, prelijte preko smuđa, dodajte čašu vina i stavite u rernu na 200 stepeni da se kuva oko 10 minuta. Kao prilog poslužite dinstani pirinač i zelenu salatu. Služi se odmah, čim izvadite iz rerne.

Đuveč od povrća

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 200 g luka
  • 200 g šargarepe
  • 200 g celera
  • 500 g paradajza
  • 200 g paprike
  • 50 g ulja

Priprema:

Naseckajte povrće na komadiće, paradajz prepolovite. Zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne porumeni. Dodajte ostalo povrće. Kuvajte oko 30 minuta na srednjoj vatri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Savet za monitoring: Krivična prijava protiv Nenadića zbog amnestije Borisa Tadića, prilikom prodaje NIS-a ispod cene
Politika

Savet za monitoring: Krivična prijava protiv Nenadića zbog amnestije Borisa Tadića, prilikom prodaje NIS-a ispod cene

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnosi krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu protiv glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadića, zbog počinjenih krivičnih dela iz člana 360. Zakonika o krivičnom postupku kojim se sankcioniše ”kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika”.

06.12.2025

13:32

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set