Oplkčenačke palačinke su poseban specijalitet koji je Titov lični kuvar spremao za tadašnjeg predsednika Jugoslavije, ali i za francuskog predsednika Valeria Žiskara D’Estena.
Bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki hedonista. Iako se opuštao uz viski Čivas Rojal Salute star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.
Josip Broz Tito bio je poznati državnik širom sveta, a pasoš bivše Juge najtraženiji u Evropi. Pored toga što je vodio jednu od najvećih zemalja tada, voleo je da uživa u dobroj hrani i piću, a recepti iz njegove rezidencije i danas privlače veliku pažnju.
05.06.2024
22:02
Sastojci:
800 g svežeg kupusa
800 g junećeg mesa
100 g crvenog luka
100 g paprike
200 g krompira
200 g paradajza
veza peršuna
40 g soli
biber u zrnu
2 lovorova lista
čaša belog vina
dve-tri kašike ulja
Priprema:
Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneće meso narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
Zapečene štrukle
Foto: Shuterstock
Sastojci:
za testo:
400 g brašna
1 manje jaje
ulje
maslac
so
za nadev:
1 kg svežeg sira
2 jaja
200 g maslaca
za preliv:
dve čaše slatke pavlake
Priprema:
Pomešajte brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra kipuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.
Kuvana junetina
Foto: Shutterstock
Sastojci:
1 kg junetine (prsa)
100 g šargarepe
100 g peršuna
50 g celera
1 mali luk
lovorov list
biber u zrnu
so
Priprema:
Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u kipuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.
Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.
Dubrovačka ovčetina
Sastojci:
1 kg suve ovčetine
1 kg raštana ili kupusa
1 kg krompira
1/2 dl maslinovog ulja
začini
Priprema:
U lonac od 5 litara stavite komade ovčetine, prelijte vodom i kuvajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezan raštan ili kupus, krompir i maslinovo ulje. Kuvajte još pola sata. Dodajte začine i čašu belog vina.
Smuđ na smederevski način
Foto: Shuterstock
Sastojci:
1,5 kg odrezaka smuđa (pet komada)
3 dl ulja
2 dl belog vina
biber
so
feferoni
1 kg đuveča
2 glavice crvenog luka
Priprema:
Odreske propržite na ulju s obe strane i poslažite u vatrostalnu posudu. Luk propržite na masti dok ne porumeni, zatim dodajte pripremljen đuveč, biber, so, jedan feferon i to kuvajte oko pola sata. Kada bude gotovo, prelijte preko smuđa, dodajte čašu vina i stavite u rernu na 200 stepeni da se kuva oko 10 minuta. Kao prilog poslužite dinstani pirinač i zelenu salatu. Služi se odmah, čim izvadite iz rerne.
Đuveč od povrća
Foto: Shuterstock
Sastojci:
200 g luka
200 g šargarepe
200 g celera
500 g paradajza
200 g paprike
50 g ulja
Priprema:
Naseckajte povrće na komadiće, paradajz prepolovite. Zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne porumeni. Dodajte ostalo povrće. Kuvajte oko 30 minuta na srednjoj vatri.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Oplkčenačke palačinke su poseban specijalitet koji je Titov lični kuvar spremao za tadašnjeg predsednika Jugoslavije, ali i za francuskog predsednika Valeria Žiskara D’Estena.
Vrhovni javni tužilac Zagorka Dolovac, koja je otišla iz Srbije u utorak ujutru, dan nakon što je Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu odbio njene izveštaje o radu tužilaštva za period od 2020-2024. godine, vratila se posle četiri dana u Srbiju, i to sinoć nešto malo pre ponoći, saznaje Informer.
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
Stravičan slučaj maloletnog Vuka R. (13) iz Kraljeva, kog je fizički i verbalno zlostavljala grupa vršnjaka iz škole, bacavši na njega petarde i trerajući ga da ulazi u reku Ibar i viče: "Ja sam Ćaci", pokazuje šta je našem društvu u poslednjih godinu dana uradila blokaderdska fašistička ideologija.
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnosi krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu protiv glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadića, zbog počinjenih krivičnih dela iz člana 360. Zakonika o krivičnom postupku kojim se sankcioniše ”kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika”.
Blokaderska družina koja više od godinu dana uporno maltretira građane i remeti normalan rad institucija, nastavila je sa svojim besmislenim performansima. Ovoga puta u Novom Sadu.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Sve više roditelja svakog dana dovozi decu u školu, što je pomodarstvo, tvrde korsnici društvenih mreža. Upravo ova tema zapalila je internet, jer mnogi tvrde da je to nekada bio blam, a danas trend sa Zapada.
Hotelski i smeštajni kapaciteti za novogodišnju noć širom Srbije su gotovo puni, međutim, jedna destinacija se tradicionalno ističe po broju rezervacija i još uvek niskim cenama, a to je Vrnjačka banja.
Povodom aktuelnih sankcija Naftnoj industriji Srbije oglasio se i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i otkrio da je trenutna situacija prilika da se rafinerija u Pančevu vrati u srpske ruke!
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
Čačak je potresao jeziv masakr u jednoj porodičnoj kući, a u kojoj su pronađena tela majke, oca i sina. Komšije stradalih otvorile su dušu za Informer.
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
Kao odgovor na napade Ukrajine, ruska vojska je pokrenula masovni udar raketama "Kinžal" na ukrajinske vojno-industrijske komplekse i energetska postrojenja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
Najmanje 11 osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
Danas se navršava pet godina od smrti Džeja Ramadanovskog, a njegova porodica i najbliži okupili su se ispred njegove večne kuće u Aleji zaslužnih građana
Veljko Kuzmančević, suprug modne dizajnerke Verice Rakočević, ispričao je kako se odrekao potomstva i da nakon očeve smrti nikada nije posetio njegov grob.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar