• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

19.04.2025

13:00

Vaskršnja pletenica ukrašena šarenim jajima! Mekana i slasna, a uspeva i početnicima

Shutterstock

Recepti

Vaskršnja pletenica ukrašena šarenim jajima! Mekana i slasna, a uspeva i početnicima

Podeli vest

Vaskršnja pogača ukrašena jajima se priprema bez mnogo muke, a uspeva čak i početnicima.

Unapređena varijanta domaćeg hleba koja se služi na Vaskrs priprema se i brzo i lako, ali izgleda tako lepo da će delovati kao da ste za nju odvojili pola dana.

Nema vaskršnje trpeze bez pogače, a ako ove godine želite da probate nešto sasvim drugačije i još lepše, pogača u obliku venca nešto je što ne sme da se zaobiđe.

Priprema se bez mnogo muke, tako da uspeva čak i početnicima u kuhinji, pa bi mogla da postane pecivo kojem ćete se vraćati svakog Vaskrsa.

Sastojci:

Za testo:

  • 1 šolja mlakog mleka
  • 1 kesica suvog praška
  • 1/2 šolje + 1 kašičica šećera
  • 2 šolje brašna (oko 540 g)
  • 2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 1/3 putera koji je odstajao na sobnoj temperaturi 

Za premaz:

  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica vode

Za dekoraciju:

  • vaskršnja jaja
  • šarene mrvice, semenke, orašasti plodovi

Foto: Shutterstock

pogača sa jajima

Priprema:

Za testo:

U mleko sipajte jednu kašičicu šećera i suvi kvasac, razmutite i ostavite da odstoji. Dodajte jaja, koja su odstajala na sobnoj temperaturi.

U odvojenoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer i so, pa to postepeno sipajte u smesu od kvasca i jaja. Mešajte dok ne dobije gustinu neophodnu za mešenje, pa mesite dok ne dobijete fino, mekano testo.

Postepeno dodajte puter sečen na kockice ili otopljen i nastavite da mesite dok testo ne bude elastično i glatko. Ostavite da odstoji pokriveno u nauljenoj posudi. Treba da se udvostruči i narasta oko 1,5-2 sata.

Kad nadođe, izbušite testo, pa ga prebacite na blago pobrašnjenu podlogu, premesite i podelite na tri jednaka dela. Svaki oblikujte u dugačku traku, pa od njih napravite pletenicu.

Prebacite pletenicu u okruglu tepsiju, koju ste obložili pek-papirom, tako što ćete oblikovati krug, pa utisnite krajeve da bi se zalepili.

Za premaz:

Umutite jedno veliko jaje s kašičicom vode, pa time namažite testo.

Ostavite da odstoji još pola sata, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta ili dok ne porumeni.

Na Vaskrs služite ukrašeno farbanim vaskršnjim jajima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set