• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

09.06.2025

13:00

Tikvice iz rerne sa prelivom od sira i majoneza: Jelo koje se brzo priprema, a voleće ga cela porodica

Shutterstock

Recepti

Tikvice iz rerne sa prelivom od sira i majoneza: Jelo koje se brzo priprema, a voleće ga cela porodica

Podeli vest

Tikvice su letnje povrće koje se lako pretvara u pravo kulinarsko uživanje, a ako dodate još par sastojaka, ukus će vas oduševiti.

Idealno za tople dane kada vam se ne provodi previše vremena u kuhinji, ovo jelo spaja sočnost sezonskog povrća sa bogatim, ali nežnim slojem kremastog preliva.

Tikvice se tokom pečenja pretvaraju u mekanu, skoro puterastu osnovu koja savršeno upija arome sira, začina i laganog majoneza.

Uz minimalan trud, dobijate tanjir koji jednako dobro funkcioniše kao lagani ručak, prilog uz meso ili hladno predjelo koje će nestati sa stola za tren.

Ovaj recept nije samo ukusan – on je i praktičan, brz, a uz to i izgleda vrlo primamljivo na tanjiru. 

Sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica belog luka (sitno seckanog ili u prahu)
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 80 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist...)
  • 1 kašika majoneza
  • Sveža mirođija po ukusu

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Ako volite jednostavna jela iz rerne koja se spremaju bez muke, a nestaju sa stola za čas – isprobajte ove tikvice. Sočne su, aromatične i prekrivene savršenim prelivom od majoneza i sira.

Operite tikvicu i isecite je na kolutove srednje debljine. Stavite ih u veću posudu, posolite, dodajte beli luk, dimljenu papriku i biljno ulje. Promešajte da se sve ravnomerno obloži.

Poređajte tikvice na pleh obložen papirom za pečenje. U manjoj činiji izmešajte izrendan sir, majonez i sitno seckanu mirođiju. Na svaku tikvicu stavite po malo pripremljenog preliva.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a preliv lepo porumeni.

Savet:

Ako želite dodatnu hrskavost, tikvice pre pečenja možete kratko zapeći 10 minuta, pa tek onda dodati preliv i vratiti u rernu još 10 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set