• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

26.06.2025

06:00

Zapečeni pasulj s mirisom tradicije: Toplina doma u svakom zalogaju

Shutterstock

Recepti

Zapečeni pasulj s mirisom tradicije: Toplina doma u svakom zalogaju

Podeli vest

Ako tražite ručak koji miriše na prošlost i greje srce, zapečeni pasulj iz rerne je pravi izbor. Jednostavan, zasitan i domaći, ovaj klasik nikad ne izlazi iz mode.

U mnogim domaćinstvima, posebno na selu ili u domovima naših baka, ovo jelo zauzima posebno mesto.

Sporo kuvanje, miris pržene crvene paprike i luka, pa zlatna korica koja se stvori na vrhu, to je više od običnog ručka, to je deo tradicije.

Zapečeni pasulj nije samo sit i ukusan, već nas podseća na toplinu doma, porodična okupljanja i onu sigurnost koju daje tanjir domaće hrane.

Sastojci

  • 400 g pasulja (tetovac ili beli pasulj)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika (po želji sveža ili pečena)
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2-3 lovorova lista
  • Malo ulja ili masti
  • Suvo meso ili kobasica (opciono)

Foto: Shutterstock

 

Priprema

Pasulj potopite u hladnu vodu preko noći. Ujutru prospite vodu, nalijte svežom i prokuvajte 10 minuta, pa opet prospite tu vodu.

U većoj šerpi propržite sitno seckan crni luk i šargarepu na malo ulja ili masti. Dodajte beli luk, papriku (iseckanu), mlevenu crvenu papriku, pa kratko propržite.

Dodajte prokuvani pasulj, nalijte vodom da ogrezne, ubacite lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu. Po želji ubacite i suvo meso ili kobasicu.

Kuvajte sve zajedno oko 30 minuta na tihoj vatri, dok se ukusi ne povežu.

Prebacite u vatrostalnu činiju ili zemljani lonac i pecite u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta, dok pasulj ne dobije lepu zapečenu koricu i većina tečnosti ispari.

Savet

Ako volite gušći pasulj, pred kraj pečenja ostavite otvoreno da tečnost ispari. Po želji možete odozgo dodati i malo prezli ili proprženog luka za dodatnu aromu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set