• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

10.07.2025

06:00

Vanil krem štrudla vraća uspomene: Topli zagrljaj iz detinjstva u svakom zalogaju

Shutterstock

Recepti

Vanil krem štrudla vraća uspomene: Topli zagrljaj iz detinjstva u svakom zalogaju

Podeli vest

Mirisna, mekana i kremasta vanil krem štrudla je savršena poslastica koja spaja nežno dizano testo i bogati domaći vanilin krem.

Ako volite klasične kolače sa punjenjem koje se topi u ustima, ova vanil krem štrudla će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Nije previše slatka, a dovoljno raskošna da zadovolji i najprobirljivije goste. Kombinacija domaćeg kvasnog testa i mirisnog vanila krema pruža onu pravu, starinsku toplinu domaće kuhinje.

Priprema je jednostavna i ne zahteva skupe sastojke, a rezultat je dezert koji izgleda i miriše kao iz poslastičarnice.

Sastojci za testo

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Sastojci za vanil krem

  • 500 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 40 g gustina (ili brašna)
  • 50 g maslaca ili margarina

Sastojci za premazivanje

  • 1 umućeno jaje
  • Po želji: šećer u prahu za posipanje

Foto: Shutterstock

 

Priprema za testo

U manjoj posudi razmutite kvasac i kašičicu šećera u malo toplog mleka i ostavite da nadođe 5-10 minuta.

U većoj činiji pomešajte brašno i prstohvat soli, pa dodajte nadošli kvasac, preostalo mleko, ulje i jaje. Zamesite glatko i elastično testo, pa ga mesite oko 5-10 minuta.

Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste 45-60 minuta na toplom mestu.

Priprema za vanil krem

U jednoj činiji umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte gustin i malo mleka da se dobije glatka smesa bez grudvica.

Preostalo mleko stavite da provri. Kada mleko počne da ključa, polako sipajte smesu uz neprestano mešanje dok se krem ne zgusne.

Skinite sa vatre i umešajte maslac. Mešajte dok se potpuno ne otopi i sjedini. Ostavite krem da se prohladi do mlakog (ne sme biti vruć ni sasvim hladan).

Formiranje štrudle

Naraslo testo podelite na dva dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik debljine oko 0.5 santimetara.

Po sredini svakog dela rasporedite krem, ostavljajući ivice prazne. Preklopite ivice ka sredini i urolajte u štrudlu.

Položite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još 15-20 minuta da odmore i narastu.

Pečenje

Premažite štrudle umućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok lepo ne porumene.

Ostavite da se prohlade, pa po želji pospite šećerom u prahu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!
Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!

Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

25.12.2025

14:03

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Praznični program stiže na Superstar TV
Kultura

Praznični program stiže na Superstar TV

Superstar televizija će tokom predstojećih novogodišnjih praznika publiku iznenaditi novim kinematografskim hitovima, namenjenim zajedničkom okupljanju i zabavi za sve generacije.

25.12.2025

11:50

JOŠ Zabava VESTI

Džet set