• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

22.09.2025

20:00

Zimnica za ljubitelje posebnog ukusa: Ljuta paprika u tegli

Shutterstock

Recepti

Zimnica za ljubitelje posebnog ukusa: Ljuta paprika u tegli

Podeli vest

Među ajvarima, turšijama i džemovima, jedna tegla uvek privuče posebnu pažnju - ljuta paprika u tegli.

Dok jesen polako boji pijace crvenim i zlatnim tonovima, domaćice i danas čuvaju tradiciju pripreme zimnice. Jednostavna, vatrena i neodoljiva, ljuta paprika je pravi lek protiv hladnih zimskih dana.

Sastojci:

Za nekoliko tegli ove zimnice biće vam potrebno:

Pranje i priprema paprika

Foto: Shutterstock

 

Paprike dobro operite, osušite i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cele ili zaseći po sredini, u zavisnosti od ukusa.

Sterilizacija tegli

Stare domaćice znale su da je ključ dobre zimnice u čistim teglama. Tegle stavite u rernu na 100 °C ili ih prokuvajte nekoliko minuta.

Kuvanje marinade

U šerpi pomešajte sirće, vodu, so i šećer. Dodajte lovorov list i biber u zrnu. Pustite da proključa, pa kuvajte još par minuta da se ukusi sjedine.

Slaganje u tegle

Foto: Shuterstock

Ilustracija

U svaku teglu ubacite po koji čen belog luka, zatim složite paprike, pa prelijte vrućom marinadom do vrha.

Zatvaranje i čuvanje

Foto: Shuterstock

Ilustracija

Tegle dobro zatvorite, prevrnite naopačke i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Ljuta paprika nije samo dodatak jelu, ona je prirodan čuvar zdravlja. Bogata vitaminom C, kapsaicinom i antioksidansima, jača imunitet i podstiče cirkulaciju. Naše bake su znale da je dovoljna samo jedna mala paprika uz ručak da zagreje telo i razbije monotoniju zimskih obroka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Knez Miroslav I od Jovića

pre 2 meseca

Pogledajte šta se sve pravi u socijalnom preduzeću Radanska ruža iz Lebana. Te žene su umetnice za rukomm radjenu zimnicu. Potvrdjuje to ličnom posetom i predsednikova supruga gospodja Vučić. Probajte njihov organski ajvar na Kolegijumu, pa recite kakav je to ukus.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set