• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

02.10.2025

18:20

Gibanica iz bakine tepsije: Stari provereni recept za kraljicu srpskih pita

Shuterstock

Recepti

Gibanica iz bakine tepsije: Stari provereni recept za kraljicu srpskih pita

Podeli vest

Donosimo vam recept za pravu gibanicu koju ćete spremiti za tili čas, baš onako kako su to nekada radile naše bake.

Kada se u Srbiji spomene praznična ili nedeljna trpeza, jedno jelo gotovo uvek zauzima počasno mesto gibanica. To nije samo pita od sira i kora, već pravo kulinarsko nasleđe koje se prenosi s kolena na koleno, simbol okupljanja i topline porodičnog doma.

Njena priprema ima posebnu čar od šuštanja tankih kora, preko mirisa domaćih jaja i sira, pa sve do trenutka kada se iz rerne širi miris koji okuplja celu porodicu oko stola.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci za domaću gibanicu:

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g sitnog sira (najbolje domaćeg)
  • 4 jaja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode
  • prstohvat soli

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Umutite jaja, dodajte sir, pavlaku i malo soli, pa sve sjedinite u kremastu smesu. U pleh poređajte koru po koru, svaku blago poprskajte uljem i mineralnom vodom, a zatim filujte smesom. Deo kora možete zgužvati kako bi gibanica bila sočnija i punija. Kada sve poređate, premažite je ostatkom fila i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peče se oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. 

Rezultat, pita koja pucketa pod viljuškom, miris koji vraća u detinjstvo i ukus koji podseća na kuhinju naših baka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set