• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

18.10.2025

21:00

Sačuvajte slavske kolače i za drugi dan: Kako da ostanu što duže sveži - ukus kao da su sad napravljeni

Shutterstock

Recepti

Sačuvajte slavske kolače i za drugi dan: Kako da ostanu što duže sveži - ukus kao da su sad napravljeni

Podeli vest

Ne morate da brinete za svoje slavske kolače – njihovo odlaganje je brzo i jednostavno, a ukus će biti savršen, kao da su upravo pečeni.

Najgore što može da vam se desi nakon što uložite trud u pripremu kolačića jeste da u kuhinji otkrijete kako su se brzo osušili i postali tvrdi.

Srećom, takvu situaciju možete lako sprečiti prateći nekoliko jednostavnih saveta.

Stručnjaci  preporučuju da, čim izvadite kolačiće iz rerne, ostavite ih da se ohlade u plehu u kojem su se pekli pre nego što ih premestite na rešetku za hlađenje. Tako će zadržati sočnost i mekanoću kao da su tek pečeni.

Tek kada se kolačići potpuno ohlade, možete ih premestiti u odgovarajuću posudu koja se dobro zatvara, kako biste sprečili ulazak vazduha i vlage hrskavi kolačići ne podnose vlagu.

Ako se dogodi da poklopac ne prijanja savršeno i u posudu uđe vazduh, što može izazvati da kolačići otvrdnu, možete ih staviti u kesu zajedno sa komadom hleba. Hleb će pomoći da ponovo omekšaju.

Isto tako, možete koristiti i komad jabuke za isti efekat.

Foto: Shutterstock

 

Ako su mali kolačići premazani glazurom, obavezno stavite papir za pečenje između njih kako se ne bi zalepili. Inače, suve kolače i one s kremom ili glazurom nikada nemojte čuvati zajedno – lako ćete napraviti haos.

Na sobnoj temperaturi pravilno odloženi, kolačići će ostati sveži do pet dana. U zamrzivaču ih možete čuvati i duže: čupavce i mafine do tri-četiri meseca, a neke vrste poput vanilica, Žerbo kocki, mimoza kocki ili čoko keksića i do šest meseci. Najbolje ih je staviti u kesu za zamrzavanje ili hermetički zatvorenu kutiju koja podnosi niske temperature.

Ako su kolačići napravljeni od lisnatog testa, pre stavljanja u zamrzivač, ostavite ih bar 30 minuta u frižideru da se postepeno ohlade. Preskakanje ovog koraka može dovesti do pucanja ili raspadanja testa kada ih budete vadili iz zamrzivača.

Foto: Shuterstock

 

Odleđivanje sitnih slavskih i prazničnih kolača je veoma jednostavno ako ste pratili osnovne korake: izvadite ih iz zamrzivača i ostavite na sobnoj temperaturi do sat vremena – biće spremni za posluženje.

Kolačići će izgledati sjajno i imati ukus kao da su tek pečeni.

Dodatni savet: Isto pravilo važi i za kolače koje kupite ili dobijete na poklon – pratite iste korake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set