• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

28.10.2025

21:00

Bakini salčići po originalnoj recepturi: Zaboravljeni starinski kolač slavske trpeze

Shutterstock

Recepti

Bakini salčići po originalnoj recepturi: Zaboravljeni starinski kolač slavske trpeze

Podeli vest

Salčići su tradicionalni kolači koji su krasili trpeze naših baka i zauzimali posebno mesto na svakoj svečanosti.

Nekada su bili neizostavan deo svake proslave mirisni, mekani i jedinstveni po tome što se testo priprema sa svinjskim salom. Upravo ta neobična kombinacija daje im poseban šarm i teksturu kojoj je teško odoleti.

Najčešće se pune domaćim džemom, a u zavisnosti od recepta, mogu se praviti s dodatkom vina, obične ili kisele vode. Umesto rendane korice limuna, može se dodati i malo ekstrakta vanile, što im daje novu aromatičnu notu. Ako ih još niste probali, jesen je idealan trenutak da se upustite u pripremu ovog starinskog slatkiša.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 3 žumanceta 
  • 1 limun
  • prstohvat soli
  • 250 ml kisele vode
  • 400 g mlevenog svinjskog sala
  • džem, po ukusu

Priprema: 

U posudi pomešajte prosejano brašno, žumanca, so, rendanu koru limuna i kiselu vodu. Umesite testo, pa ga razvucite na pobrašnjenoj površini u obliku pravougaonika. Premažite trećinu mlevenog sala sobne temeperature. Dužu stranu testa preklopite do sredine, pa onda sve preklopite drugom stranom testa, pa ponovo po širini prekolopite pvo do pola, pa drugom polovinom poklopite sve. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. Ponovo razvucite pravougaonik i premažite drugom trećinom sala, ponoviti postupak sa preklapanjem kao i prvi put i opet ostavite da odstoji još 20 minuta.

Foto: Shutterstock

 

Ponovo razvucite testo premažite preostalim salom, pa na isti način preklopite. Ostavite da odmori 20 minuta, pa opet razvucite u pravougaonik. Isecite na manje pravougaonike, svaki premažite džemom, pa preklopite kao knjigu. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite ih prah šećerom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40