• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

29.10.2025

18:20

Svadbarski kupus na svinjskoj masti: Stari recept iz bakine sveske od kojeg nema bolji

Shuterstock

Recepti

Svadbarski kupus na svinjskoj masti: Stari recept iz bakine sveske od kojeg nema bolji

Podeli vest

Svadbarski kupus na svinjskoj masti je klasik domaće kuhinje koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Njegov bogat, pun ukus i miris masti i začina podseća na svečane trpeze i porodične proslave. Iako mnogi misle da je priprema komplikovana, ovaj recept je jednostavan, autentičan i pruža savršen balans hrskavog i mekanog kupusa. Idealno je jelo za one koji vole tradicionalne ukuse, ali žele i praktičnu pripremu.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 1 velika glavica kupusa (ili oko 1,5 kg)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 150-200 g svinjske masti
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašičica suvog biljnog začina (majčina dušica ili mešavina za kupus)
  • So i biber po ukusu
  • 2-3 lovorova lista
  • 100 ml vode ili domaće supe
  • Po želji: malo kiselog mleka ili pavlake za kremastiji ukus

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Kupus očistiti, iseći na trakice. Šargarepu narendati, luk sitno iseckati, a beli luk na tanke listiće.

U velikoj šerpi otopiti mast. Dodati crni luk i pržiti dok ne postane staklast, pa dodati beli luk i šargarepu. Kratko propržiti da povrće pusti miris.

U šerpu dodati iseckani kupus, posuti paprikom, suvim začinom, posoliti i pobiberiti. Sve dobro promešati da se mast i začini ravnomerno rasporede.

Foto: Shuterstock

 

Naliti malo vode ili supe, dodati lovorov list. Poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 40-50 minuta, povremeno mešajući, dok kupus ne omekša, ali da zadrži blagu hrskavost.

Ako volite kremastiju verziju, pred kraj dodajte malo kiselog mleka ili pavlake, promešajte i kuvajte još 5 minuta.

Savet:

Ovaj recept daje bogat, domaći ukus i može se prilagoditi dodavanjem malo dimljene slanine, kobasice ili feferona dobijate intenzivniju aromu.

Svadbarski kupus na svinjskoj masti najbolje je poslužiti topao, uz domaći hleb ili kao prilog pečenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40