• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

28.12.2025

15:40

Ukrasite vašu novogodišnju tortu kao profesionalac u par koraka - saveti poslastičarke (FOTO)

Shutterstock

Recepti

Ukrasite vašu novogodišnju tortu kao profesionalac u par koraka - saveti poslastičarke (FOTO)

Podeli vest

Novogodišnja torta nije samo desert - ona je centralni praznični ukras stola koji priča zimsku bajku.

Praznici su vreme kada i najjednostavniji kolači dobijaju svečani izgled, a torta postaje pravo malo umetničko delo.

Naša draga poslastičarka Zorana Ristić, donosi inspiraciju i praktične savete kako da vaša novogodišnja torta izgleda bogato, elegantno i  što je najvažnije, stabilno.

Zašto baš čokoladna torta?

Foto: Z.R./Informer

 

Prema Zoraninim rečima, dobra osnova je presudna.

- Za ovakvu dekoraciju torta mora imati čvrstu strukturu - ističe ona.

Zato preporučuje čokoladne torte, jer su stabilnije i mogu da izdrže težinu prazničnih ukrasa. Previše kremaste i lagane torte lako se deformišu i ne mogu da nose bogatu dekoraciju.

Mali trik za savršen "sneg"

Foto: Z.R./Informer

 

Zorana otkriva i jednostavan, ali veoma koristan trik kada je u pitanju šlag:

"Ako želite da šlag bude čvršći i postojaniji, mutite ga sa kiselom vodom. Ona pomaže da šlag zadrži formu, lepše se nanosi i ne pada, što je posebno važno kod bogate praznične dekoracije."

Šta vam je potrebno za dekoraciju

Foto: Z.R./Informer

 
Za savršenu novogodišnju tortu, Zorana savetuje da pripremite:
  • čokoladnu tortu sa čvrstim filom,
  • beli šlag ili glazuru za efekat snega,
  • čokoladne praznične figurice (Deda Mraz, irvasi, jelke),
  • medenjake ili dekorativne keksiće,
  • jestive perlice, pahulje i kuglice,
  • šećer u prahu za završni detalj;

Kako da torta izgleda kao sa Pinterest-a

Foto: Z.R./Informer

 

Dekorisanje počinje premazivanjem torte belim šlagom koji imitira sneg. Zatim se postavljaju veći elementi - figurice i keksići, dok se sitni detalji dodaju na kraju. Kapljice glazure niz ivice daju efekat zaleđene torte, a lagano posipanje šećerom u prahu stvara pravi zimski ugođaj.

Zoranin završni savet

- Ne morate biti profesionalni poslastičar da biste imali lepu novogodišnju tortu - kaže Zorana. 

- Opustite se i uživajte. Ne mora ništa da bude savršeno, dajte torti svoj pečat. Dodajte ukrase koji vas raduju i podsećaju na praznike iz detinjstva. Najlepše torte su one koje imaju dušu - poručuje Zorana.

Uz ove savete, vaša novogodišnja torta biće stabilna, lepa i jedinstvena – baš kao praznici koje slavite.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set