• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Penzionisani.rs

11.09.2021

14:27

VOLITE PILEĆE MESO? - POSLE OVOG TEKSTA RAZMISLITE OPET! Jezina istina o hrani koju najčešće unosimo u organizam!

pixabay.com

Recepti

VOLITE PILEĆE MESO? - POSLE OVOG TEKSTA RAZMISLITE OPET! Jezina istina o hrani koju najčešće unosimo u organizam!

Podeli vest

U proseku, životni ciklus pilića na farmama za preradu živinskog mesa, je od 5 do 7 nedelja, nakon čega se oni ubijaju i šalju na preradu (dok seljaci piliće gaje do nekoliko godina pre klanja).

Čime se zapravo hrane pilići na farmama za preradu pilećeg mesa, kako bi postigle brzi rast u roku od 5 do 7 nedelja?

Pileća prsa se smatraju jednom od glavnih komponenti zdrave ishrane i dobrim izvorom proteina. U isto vreme, ima prilično nisku cenu i lako se priprema. Međutim, jeftina piletina jedna je od „najprljavijih“ vrsti živinskog mesa.

Foto: Shutterstock

Piletina

Ako brinete o svom zdravlju, pažljivo pročitajte ovaj tekst kako biste saznali moguće rizike od čestih konzumacija industrijske piletine.

Istina o piletini:

Da bi smanjili troškove pilećeg filea, proizvođači moraju da smanje troškove ishrane pilića i ubrzaju njihov rast. Kao rezultat toga, koristi se jeftina hrana i agresivni preparati za brzo debljanje.

Životni ciklus piletine od 5 do 7 nedelja

U proseku, životni ciklus pilića na farmama za preradu živinskog mesa, je od 5 do 7 nedelja, nakon čega se oni ubijaju i šalju na preradu (dok seljaci piliće gaje do nekoliko godina pre klanja).

Hemijsko izlaganje počinje pre pojave pileta. Ovo su različita dezinfekciona sredstva kojima se izlaže jaje. Zatim se ono prevozi u rasplodnu radionicu, gde se izlaže na miliost i nemirlost od konvencionalnih dezinfekcijskih sredstava pa do moćnih antibiotika i vakcina.

Foto: pixabay.com

Piletina

Koja je glavna opasnost?

Vakcinacija pilića se po pravilu vrši grupnim postupkom uz pomoć aerosola ili se piju preparati sa vodom. Teoretski, sve vakcine imaju odgovarajuće bezbednosne sertifikate za ptice i ljude. Ali opasnost leži u nepravilnoj upotrebi vakcina, nekvalitetnoj grupi lekova i nepripremljenosti pilića na imunizaciju. Šteta za ljude može se sastojati u nekvalitetnom mesu zaraženom bolestima usled vakcinacije i nepravilne upotrebe.

Bolest jednog pileta može dovesti do smrti celokupnog uzgoja, zato se antibiotici daju u razmacima ali tokom celog života pileta. Šteta koja se pritom nanosi je raznolika…

Prvo: konzumiranje takve piletine može poremetiti rad jetre, bubrega i probavnog trakta kod ljudi.

Drugo: alergični ljudi mogu doživeti razne akutne reakcije. Ali je možda najopasnija ta redovna mikrodoza antibiotika. Ovo dovodi do pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Foto: printscreen/youtube/bakinakuhinja

Piletina

Drugim rečima, ako osoba, na primer, dobije upalu pluća, onda antibiotici kojima se piletina hranila (a koju smo mi jeli) neće uticati na patogene. Što znači da ćemo postati imuni na antibiotike jer stalno primamo tu određenu dozu kroz meso koje jedemo.

Takođe je veoma važno šta pile jede. Pored posebno uvedenih aditiva, u hrani za piliće mogu da se nađu i pesticidi, ali i estrogen, ženski hormon koji povećava telesnu težinu kod pilića.

Pored toga, redovna konzumacija mesa sa hormonima može dovesti do smanjene proizvodnje sopstvenih hormona, kožnih problema, alergijskih reakcija i smanjenog imuniteta. Deca koja pate od seksualnog razvoja posebno su pogođena hormonskim suplementima i reproduktivna funkcija tela se potom zaustavlja.

Foto: Printscreen You Tube

Piletina

Zaključak:

Pilići koji se proizvode na farmama za preradu mesa, puna su hormona i ostalih tvari koja ubrzavaju njihov rast. Klanice daju svoj doprinos, gde se leševi pilića tretiraju dezinfekcionim sredstavima.

Ali istražiti svaki komad mesa nije moguć. Stoga, glavni kriterijum za potrošače ostaje izgled i ukus pilećeg mesa. Ako možete, piliće kupujte kod seljaka koji ih hrane prirodnijom hranom.

Vodite računa šta kupujete, a još više šta unosite u organizam!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Doria

pre 2 godine

I, sta sad? Strasite nas, a izlaza nema. Sve to znamo. I sta da radimo? Da predjemo u vegetarijance? Isto nam je. Sve je prskano i otrovno. Drzava je dozvolila uvoz smeca iz celog sveta, posebno iz Kine, a nasim poljprivrednicima se ne daju nikakve stimulacije.

Balkan

pre 2 godine

Ovo sto pisete je najvecem delu stanovnistva poznato nego onako usput da li ovo znaci da ne kupujemo vise pa da sve nase domace farme pilica propadnu, jer kod seljaka nema toga u takvoj kolicini koja bi zadovoljila domace potrebe. A kada se to dogodi onda ce da se pojave spasioci iz inostranstva koji ce nam pomoci da zadovoljimo domace potrebe sa malo gorim kvalitetom od onoga sa domacih farmi koje smo unistili. Pitanje od milion dinara kome ovo ide u racun, mislim ovaj tekst. Jer se secam nek americke serije, gde prikazase gajenje pilica koji se izmedju ostalog hrane preradjenim otpadom zaklanih pilica pa i fekalijama. Na kraju se sve to lepo namirise da se oseti pileci ukus jer u protivnom bi smrdelo. Bice da su u tome slucaju ovi nasi brzorastuci ipak u boljoj poziciji zar ne. A vi razmislite o vasem potezu pod uslovom da objavite ovaj tekst u sta cisto sumnjam. Ziveli

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17