• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav/zdravlje

13.02.2022

22:00

8 ZIMSKIH ČORBI sa MESOM! Greju i osnažuju organizam!

Shutterstock

Recepti

8 ZIMSKIH ČORBI sa MESOM! Greju i osnažuju organizam!

Podeli vest

Čorbe svojim aromama stimulišu čula, čine nas sitim i srećnim i najbolja su preventiva protiv raznih virusa koji vrebaju u ovo doba godine...

Tokom hladnih dana ništa ne može tako dobro da nas okrepi i ugreje kao tople, guste čorbe, a još ako su sa mesom, onda je obrok kompletan. Takođe, to je ukusan način da svojoj ishrani dodate više vlakana i obradujete svoja creva, a veruje se i da hrana "na kašiku" može i da obuzda apetit i natera vas da usporite, odnosno da sporije jedete i žvaćete hranu, umesto što je samo "usisavate". Čorbe svojim aromama stimulišu čula, čine nas sitim i srećnim i najbolja su preventiva protiv raznih virusa koji vrebaju u ovo doba godine.

Foto: Shutterstock

Goveđa supa sa rezancima

Sastojci: 1,5 kg goveđeg ribića, veza zeleni, 4 šargarepe, celer, srednji crni luk, 4 srednja krompira, 5 do 6 zrna bibera, kašičica šećera, 100 grama rezanaca za supu, so, biber, list peršuna, ren.
Priprema:
Ribić stavite u lonac, nalijte hladnom vodom da prekrije meso za 10 centimetara i kuvajte poklopljeno na umerenoj temperaturi oko dva sata. Sa luka skinite prvu žutu opnu, presecite napola i ispecite na zagrejanoj ringli da dobije tamniju boju. Dodajte u supu. Povrće očistite i isecite na krupnije komade, krompir napola i stavite u supu, kao i zrna bibera. Kuvajte još oko 45 minuta na umerenoj temperaturi. Kada je povrće i meso kuvano, procedite supu, posolite, dodajte šećer i zakuvajte rezance. Pre serviranja dodajte list peršuna.

Foto: Shutterstock

Šarena piletina

Sastojci: 200 g pilećih grudi, žuta i crvena paprika, konzerva kukuruza, paradajz pire, prstohvat mlevene crvene paprike, prstohvat čilija, so, biber, ulje, peršun.
Priprema:
Pileće meso i paprike očišćene od semenki isecite. U šerpi ugrejte ulje, ispržite na njemu meso, pospite ga mlevenom paprikom, prelijte vodom, dodajte iseckanu papriku, paradajz pire i kuvajte na umerenoj temperaturi oko osam minuta. Nakon toga dodajte kukuruz iz konzerve i kuvajte još pet minuta. Začinite čilijem i kada sipate u tanjir, pospite peršunom.

Foto: Shutterstock

Juneći paprikaš

Sastojci (za 6-8 osoba): 450 g junećeg mesa iseckanog na kocke, 130 ml (pola šolje) brašna, 2 kašike mlevene crvene paprike, po kašičica majčine dušice i ruzmarina, 2 šargarepe, glavica crnog luka, 3 crvene paprike iseckane na kockice, 800 ml iseckanog paradajza iz konzerve, lovorov list, 2 kašičice seckanog belog luka, 1 litar goveđe supe, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, papriku, majčinu dušicu, ruzmarin, malo soli i bibera. Uvaljajte kockice mesa u mešavinu brašna i začina i stavite na tanjir. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko propržite meso. Iseckanu šargarepu i crni luk stavite u šerpu, rasporedite meso, stavite seckanu papriku i paradajz, prelijte supom, dodajte beli luk i lovorov list, poklopite i kuvajte nekoliko sati na umerenoj temperaturi dok se meso potpuno ne raskuva.

Foto: Shutterstock

Gurmanski spanać

Sastojci: 750 g svežeg spanaća, veliki krompir, 100 g dimljene slanine, 2 kriške ražanog hleba, litar pileće supe, 2 kašike maslinovog ulja, 4 prstohvata rendanog muskatnog oraščića, so i biber.
Priprema:
Spanać isecite na trakice, krompir na kockice, slaninu na tanke komadiće. Kratko propržite slaninu (oko 2 minuta) neprestano mešajući, izvadite je i stavite sa strane. U šerpu dodajte spanać i krompir. Dinstajte 3-5 minuta stalno mešajući, pa sipajte supu, posolite i pobiberite, dodajte muskatni oraščić i kuvajte 20-25 minuta na umerenoj temperaturi. Gotovu supu izmiksirajte i poslužite sa komadićima slanine i kockicama prepečenog hleba.

Foto: Shutterstock

 
Krem čorba sa ćufticama

Sastojci: šargarepa, stabljika celera, glavica crnog luka, paškanat, krompir, 300 g bundeve, 2 litra supe od povrća, 150 g svežeg spanaća (opciono), 3 kašike maslinovog ulja, so i biber. Za ćufte: 450 g mlevenog svinjskog mesa, 80 g prezle, jaje, kašika rendanog đumbira, 2 kašičice seckanog belog luka, so i biber.
Priprema:
U šerpi izdinstajte crni luk 2-3 minuta. Potom dodajte seckanu šargarepu, paškanat, krompir i bundevu, dinstajte 1-2 minuta, promešajte, pa prelijte supom, posolite i pobiberite i ostavite da se krčka 25-30 minuta na srednjoj temperaturi. U činiji pomešajte sastojke za ćuftice i oblikujte ih. Dodajte ih u čorbu, kuvajte još 15 do 20 minuta. Na kraju dodajte spanać, kuvajte još 2-3 minuta i poslužite.

Kelj, suvo meso i ječam

Sastojci: 450 g sušenog mesa, 2 zrna karanfilića, 2 l supe od povrća, glavica crnog luka, grančica timijana, lovorov list, 2 iseckane šargarepe, iseckana glavica komorača, pola iseckane glavice kelja, 150 g kuvanog ječma, 3 paradajza iseckana na kockice (opciono), so i biber.
Priprema: Operite sušeno meso vrelom vodom i zabodite karanfilić. U velikoj šerpi zagrejte supu od povrća, dodajte sušeno meso, crni luk, timijan i lovorov list i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. Potom izvadite meso, procedite supu, vratite u šerpu, pa dodajte šargarepu, komorač, kelj, malo soli i bibera i kuvajte 15-20 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim dodajte meso isečeno na manje komade, ječam i paradajz. Kuvajte još 20-25 minuta.

Foto: Shutterstock

Kremasta piletina

Sastojci: pileća prsa bez kožice ili 2 karabataka, iseckan beli deo praziluka, seckana stabljika celera, iseckana šargarepa, 2 kašike brašna, 2 kašičice seckanog belog luka, kašičica majčine dušice, 2-3 krompira iseckana na kocke, 800 ml pileće supe, 250 g krem pavlake, 2 kašike putera, so i biber.
Priprema: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i izdinstajte praziluk, šargarepu i celer 3-5 minuta. Potom pospite brašnom, promešajte, pa dodajte pileće meso, beli luk i majčinu dušicu, posolite i pobiberite i kratko propržite. Dodajte krompir, prelijte supom, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi nekoliko sati, dok se meso ne raskuva. Na kraju dodajte krem pavlaku i kuvajte još 15-20 minuta. Poslužite uz hleb posut rendanim kačkavaljem, zapečen u rerni.

Foto: Shutterstock

Domaća jagnjeća čorba

Sastojci: 400 g komada jagnjećeg mesa, cela zelen za supu, 100 g korena celera, glavica crnog luka
2 čena belog luka, 2 struka mladog crnog luka, 6 zrna bibera, list lovora, 2 kašike pirinča, 2 dl pavlake ili kajmaka, kašika brašna, ulje, sveži listovi peršuna, so, biber, mlevena crvena paprika, limun ili sirće.
Priprema: U lonac stavite meso i povrće, prepečeni luk na plotni, biber i lovor list i na umerenoj vatri kuvajte supu oko dva sata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, procedite supu, a meso odvojte od kostiju i sve sitno iseckajte. Od brašna i mlevene paprike zapržite supu, dodajte seckani mladi luk i pirinač. Kada je čorba gotova, začinite po ukusu. U činiju za serviranje na dno stavite kuvano povrće iz supe i zelen, prelijte čorbu i odozgo stavite pavlaku ili kajmak. Pospite listovima svežeg peršuna.
 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Odluka Višeg suda u Novom Sadu! Određen pritvor do 30 dana glavnom projektantu!
Politika

Odluka Višeg suda u Novom Sadu! Određen pritvor do 30 dana glavnom projektantu!

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu je, posle saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, odredila pritvor do 30 dana Ljiljani Milić Marković jednoj od 12 uhapšenih osoba koje se dovode u vezu sa padom nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu, kada je poginulo 15 ljudi, a dvoje teško povređeno, pišu Novosti.

22.11.2024

22:06

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Poznati glumac izvršio samoubistvo
Showbiz

Poznati glumac izvršio samoubistvo

Zvezda "Real Housewives of Potomac" Metju Bajars umro je u 37. godini. Prema tvrdnjama kancelarije glavnog medicinskog istražitelja Merilenda, smrt je nastupila 21. novembra.

22.11.2024

20:31

JOŠ Zabava VESTI

Džet set