8 ZIMSKIH ČORBI sa MESOM! Greju i osnažuju organizam!
Podeli vest
Čorbe svojim aromama stimulišu čula, čine nas sitim i srećnim i najbolja su preventiva protiv raznih virusa koji vrebaju u ovo doba godine...
Tokom hladnih dana ništa ne može tako dobro da nas okrepi i ugreje kao tople, guste čorbe, a još ako su sa mesom, onda je obrok kompletan. Takođe, to je ukusan način da svojoj ishrani dodate više vlakana i obradujete svoja creva, a veruje se i da hrana "na kašiku" može i da obuzda apetit i natera vas da usporite, odnosno da sporije jedete i žvaćete hranu, umesto što je samo "usisavate". Čorbe svojim aromama stimulišu čula, čine nas sitim i srećnim i najbolja su preventiva protiv raznih virusa koji vrebaju u ovo doba godine.
Napravite ovaj ukusan goveđi gulaš za za ručak ili večeru za celu porodicu. Odlična stvar kod ovog recepta je što gulaš možete da pripremiti i u šerpi ili u tepsiji, kako vam više odgovara. Uživajte!
31.01.2022
14:14
Foto: Shutterstock
Goveđa supa sa rezancima
Sastojci: 1,5 kg goveđeg ribića, veza zeleni, 4 šargarepe, celer, srednji crni luk, 4 srednja krompira, 5 do 6 zrna bibera, kašičica šećera, 100 grama rezanaca za supu, so, biber, list peršuna, ren.
Priprema: Ribić stavite u lonac, nalijte hladnom vodom da prekrije meso za 10 centimetara i kuvajte poklopljeno na umerenoj temperaturi oko dva sata. Sa luka skinite prvu žutu opnu, presecite napola i ispecite na zagrejanoj ringli da dobije tamniju boju. Dodajte u supu. Povrće očistite i isecite na krupnije komade, krompir napola i stavite u supu, kao i zrna bibera. Kuvajte još oko 45 minuta na umerenoj temperaturi. Kada je povrće i meso kuvano, procedite supu, posolite, dodajte šećer i zakuvajte rezance. Pre serviranja dodajte list peršuna.
Foto: Shutterstock
Šarena piletina
Sastojci: 200 g pilećih grudi, žuta i crvena paprika, konzerva kukuruza, paradajz pire, prstohvat mlevene crvene paprike, prstohvat čilija, so, biber, ulje, peršun.
Priprema: Pileće meso i paprike očišćene od semenki isecite. U šerpi ugrejte ulje, ispržite na njemu meso, pospite ga mlevenom paprikom, prelijte vodom, dodajte iseckanu papriku, paradajz pire i kuvajte na umerenoj temperaturi oko osam minuta. Nakon toga dodajte kukuruz iz konzerve i kuvajte još pet minuta. Začinite čilijem i kada sipate u tanjir, pospite peršunom.
Foto: Shutterstock
Juneći paprikaš
Sastojci (za 6-8 osoba): 450 g junećeg mesa iseckanog na kocke, 130 ml (pola šolje) brašna, 2 kašike mlevene crvene paprike, po kašičica majčine dušice i ruzmarina, 2 šargarepe, glavica crnog luka, 3 crvene paprike iseckane na kockice, 800 ml iseckanog paradajza iz konzerve, lovorov list, 2 kašičice seckanog belog luka, 1 litar goveđe supe, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema: U činiji pomešajte brašno, papriku, majčinu dušicu, ruzmarin, malo soli i bibera. Uvaljajte kockice mesa u mešavinu brašna i začina i stavite na tanjir. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko propržite meso. Iseckanu šargarepu i crni luk stavite u šerpu, rasporedite meso, stavite seckanu papriku i paradajz, prelijte supom, dodajte beli luk i lovorov list, poklopite i kuvajte nekoliko sati na umerenoj temperaturi dok se meso potpuno ne raskuva.
Foto: Shutterstock
Gurmanski spanać
Sastojci: 750 g svežeg spanaća, veliki krompir, 100 g dimljene slanine, 2 kriške ražanog hleba, litar pileće supe, 2 kašike maslinovog ulja, 4 prstohvata rendanog muskatnog oraščića, so i biber.
Priprema: Spanać isecite na trakice, krompir na kockice, slaninu na tanke komadiće. Kratko propržite slaninu (oko 2 minuta) neprestano mešajući, izvadite je i stavite sa strane. U šerpu dodajte spanać i krompir. Dinstajte 3-5 minuta stalno mešajući, pa sipajte supu, posolite i pobiberite, dodajte muskatni oraščić i kuvajte 20-25 minuta na umerenoj temperaturi. Gotovu supu izmiksirajte i poslužite sa komadićima slanine i kockicama prepečenog hleba.
Foto: Shutterstock
Krem čorba sa ćufticama
Sastojci: šargarepa, stabljika celera, glavica crnog luka, paškanat, krompir, 300 g bundeve, 2 litra supe od povrća, 150 g svežeg spanaća (opciono), 3 kašike maslinovog ulja, so i biber. Za ćufte: 450 g mlevenog svinjskog mesa, 80 g prezle, jaje, kašika rendanog đumbira, 2 kašičice seckanog belog luka, so i biber.
Priprema: U šerpi izdinstajte crni luk 2-3 minuta. Potom dodajte seckanu šargarepu, paškanat, krompir i bundevu, dinstajte 1-2 minuta, promešajte, pa prelijte supom, posolite i pobiberite i ostavite da se krčka 25-30 minuta na srednjoj temperaturi. U činiji pomešajte sastojke za ćuftice i oblikujte ih. Dodajte ih u čorbu, kuvajte još 15 do 20 minuta. Na kraju dodajte spanać, kuvajte još 2-3 minuta i poslužite.
Kelj, suvo meso i ječam
Sastojci: 450 g sušenog mesa, 2 zrna karanfilića, 2 l supe od povrća, glavica crnog luka, grančica timijana, lovorov list, 2 iseckane šargarepe, iseckana glavica komorača, pola iseckane glavice kelja, 150 g kuvanog ječma, 3 paradajza iseckana na kockice (opciono), so i biber.
Priprema: Operite sušeno meso vrelom vodom i zabodite karanfilić. U velikoj šerpi zagrejte supu od povrća, dodajte sušeno meso, crni luk, timijan i lovorov list i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. Potom izvadite meso, procedite supu, vratite u šerpu, pa dodajte šargarepu, komorač, kelj, malo soli i bibera i kuvajte 15-20 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim dodajte meso isečeno na manje komade, ječam i paradajz. Kuvajte još 20-25 minuta.
Foto: Shutterstock
Kremasta piletina
Sastojci: pileća prsa bez kožice ili 2 karabataka, iseckan beli deo praziluka, seckana stabljika celera, iseckana šargarepa, 2 kašike brašna, 2 kašičice seckanog belog luka, kašičica majčine dušice, 2-3 krompira iseckana na kocke, 800 ml pileće supe, 250 g krem pavlake, 2 kašike putera, so i biber.
Priprema: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i izdinstajte praziluk, šargarepu i celer 3-5 minuta. Potom pospite brašnom, promešajte, pa dodajte pileće meso, beli luk i majčinu dušicu, posolite i pobiberite i kratko propržite. Dodajte krompir, prelijte supom, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi nekoliko sati, dok se meso ne raskuva. Na kraju dodajte krem pavlaku i kuvajte još 15-20 minuta. Poslužite uz hleb posut rendanim kačkavaljem, zapečen u rerni.
Foto: Shutterstock
Domaća jagnjeća čorba
Sastojci: 400 g komada jagnjećeg mesa, cela zelen za supu, 100 g korena celera, glavica crnog luka
2 čena belog luka, 2 struka mladog crnog luka, 6 zrna bibera, list lovora, 2 kašike pirinča, 2 dl pavlake ili kajmaka, kašika brašna, ulje, sveži listovi peršuna, so, biber, mlevena crvena paprika, limun ili sirće.
Priprema: U lonac stavite meso i povrće, prepečeni luk na plotni, biber i lovor list i na umerenoj vatri kuvajte supu oko dva sata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, procedite supu, a meso odvojte od kostiju i sve sitno iseckajte. Od brašna i mlevene paprike zapržite supu, dodajte seckani mladi luk i pirinač. Kada je čorba gotova, začinite po ukusu. U činiju za serviranje na dno stavite kuvano povrće iz supe i zelen, prelijte čorbu i odozgo stavite pavlaku ili kajmak. Pospite listovima svežeg peršuna.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Napravite ovaj ukusan goveđi gulaš za za ručak ili večeru za celu porodicu. Odlična stvar kod ovog recepta je što gulaš možete da pripremiti i u šerpi ili u tepsiji, kako vam više odgovara. Uživajte!
Ruski organi za sprovođenje zakona osujetili su niz potencijalnih terorističkih napada u južnom delu zemlje, uhapsivši nekoliko osumnjičenih, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB).
Odluka predsednika SAD Džoa Bajdena da se povuče iz predsedničke trke negativno će se odraziti na perspektive Ukrajine, izjavio je poslanik Vrhovne rade Aleksandar Dubinski, koji se nalazi u pritvoru pod sumnjom za izdaju države, na svom Telegram kanalu.
Član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i narodni poslanik Vladimir Đukanović reagovao je na statuse estradne umetnice Svetlane Seke Aleksić koja mu je uputila poruku putem socijalne platforme "X".
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je tek otvorena Srpska kuća u Parizu impozantna stvar i da je snaga Srbije omogućila da se naša zemlja predstavlja u svetu na takav način.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je opozicija dovela Rio Tinto u Srbiju i da mu nije jasno zašto niko ne postavi pitanje zašto su to uradili.
Kada bot Rokfeler fondacije, Manojlović, pokuša da iskamči još jedne Paćoti cipele, gledamo novu epizodu serije - lažni ekolog, izjavila je danas Milica Nikolić član Predsedništva Srpske napredne stranke.
Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.
Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.
Kurtijev režim počeo je da koristi isti sistem kao i Hrvati. Počeli su da hapse Srbe zbog objava na društvenim mrežama. O konstantnom Kurtijevom teroru u emsiji "Info dan" govorili su podpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović i novinar Predrag Jeremić.
"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.
Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.
Pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore i tamošnje Aviohelikopterske jedinice MUP-a sproveli su danas akciju spasavanja na Durmitoru, u reonu Planinice, i pružili pomoć državljaninu Srbije kome je pozlilo.
Nikola Radosavljević (56) je pre tačno 17 godina zavio u crno ceo rodni Jabukovac. On je za devetostruko ubistvo "nagrađen" time što je, umesto u zatvor, poslat najpre u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, a potom u Kliniku za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici.
Vinko Paunović (53) iz Starčeva kod Petrovca na Mlavi ubio je pre tačno dve godine suprugu Julijanu (46) pa sebe, i to posle proslave porodične slave Svetog arhangela Gavrila!
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije izneo je očekivanja pred sutrašnji start na Olimpijskim igrama i duel sa Sjedinjenim Američkim Državama u Lilu (17.15, RTS 1).
Biskupska konferencija Francuske osudila je organizatore Olimpijskih igara zbog LGBT parodije na Tajnu večeru tokom ceremonije otvaranja događaja. Organizatori su tvrdili da je nastup odražavao njihove „vrednosti i principe“.
Oružane snage Ukrajine koriste aerodrome trećih zemalja, posebno Poljske, za baziranje svojih vazduhoplovnih snaga. To se radi kako bi se ograničila mogućnost nanošenja udara na tehniku od strane Oružanih snaga Rusije.
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da je libanska militantna grupa Hezbolah prešla sve "crvene linije" nakon današnjeg napada na Majdal Šams na Golanskoj visoravni i da će Izrael odgovoriti.
Rusija ne obraća mnogo pažnje na tvrdnje Kijeva da je spreman za mirovne pregovore, jer je poznato da je po tom pitanju zalutala, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Davor Dujmović bio je jedan od naših najsjanijih glumaca. Prvu ulogu ostvario je kao dečak u kultnom filmu "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu.
Slavni egipatski arheolog Zahi Havas, izazavao je pravu buru u svetskoj javnosti kada je tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu zatražio od Francuske da Italiji vrati čuvenu Mona Lizu.
Svečanom ceremonijom dodele festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i projekcijom filma "Drugi čin" Kventina Dipijoa, u petak 26. jula na Letnjoj pozornici na Paliću zatvoren je 31. Festival evropskog filma Palić.
Jedna porodica roda nedavno je ostala bez doma u niškom naselju Nikola Tesla, ali su se volonteri iz ZooPlaneta potrudili da ova priča ima srećan ishod.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.