• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav/Zdravlje

14.03.2022

10:00

FRANCUSKE SLANE I SLATKE PITE! Uživajte u čarima kiša i tarta! (5 RECEPATA)

Recepti

FRANCUSKE SLANE I SLATKE PITE! Uživajte u čarima kiša i tarta! (5 RECEPATA)

Podeli vest

Ova dva jela poreklom iz Lorene i Alzasa u stvari su neka vrsta pite s podlogom od masnog testa i nadevom od voća ili povrća, a u slanoj varijanti se mogu dodati sir, slanina ili, ređe, meso...

Postoje recepti koji preleću preko granica i kontinenata kako bi se pretvorili u mnogima omiljena jela i poslastice, poput dva jednostavna bisera francuske gastronomije kiša i tarta. Sličnosti između njih su veće nego razlike - prvi je uglavnom slan, a drugi sladak, i kod njega je testo tanje, ponekad stavljeno odozgo preko nadeva. Ova dva jela poreklom iz Lorene (kiš) i Alzasa (tart) u stvari su neka vrsta pite s podlogom od masnog testa (veliki je greh zameniti ga smrznutim, gotovim lisnatim testom, što neki uporno pokušavaju) i nadevom od voća ili povrća, a u slanoj varijanti se mogu dodati sir, slanina ili, ređe, meso. Puter i pavlaka, bez kojih se francuska kuhinja apsolutno ne može zamisliti, i ovde su obavezni sastojci, dok se testo za tart s jabukama ili šljivama može zamesiti i s kvascem. Uživajte!

Foto: Shutterstock

Kiš loren

Kiš loren

Sastojci: Za testo: 250 g brašna, 125 g putera, 5-6 kašika hladne vode, prstohvat soli. Za fil: 200 g mesnate slanine sitno iseckane, 3 jaja, 200 ml pavlake za kuvanje, 200 ml mleka, so, biber, muskatni oraščić.
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite testo i odložite u frižider na pola sata. Za fil kratko propržite slaninu, pa posebno umutite jaja sa pavlakom i mlekom, dodajte začine. Testo razvucite oklagijom i stavite u pleh. Izbušite viljuškom dno i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta do zlatne boje. Izvadite pleh, pojačajte rernu na 200 stepeni. Na koru sipajte slaninu, pa prelijte jajima i pavlakom. Vratite pleh u rernu na 15-20 minuta.

Foto: Shutterstock

Pita od praziluka

Pita od praziluka

Sastojci: Za testo: 125 g putera, prstohvat soli, 250 g brašna, 2 žumanceta, 2 kašike hladne/mlake vode. Za nadev: 3 veća praziluka, 3 jaja, 3 dl pavlake, so, biber.
Priprema:
Zamesite testo i ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Razvaljajte testo, pokrijte njime dno i stranice kalupa pa pecite na 180 stepeni 10-12 minuta. U međuvremenu skuvajte praziluk u slanoj vodi ili šerpi za kuvanje na pari, dobro ocedite i naseckajte. Pomešajte s pavlakom i jajima, posolite i pobiberite. Sipajte nadev preko polupečenog testa i sve pecite dok ne porumeni.

Foto: Shutterstock

Kiš sa sirom i spanaćem

Zalogaj sa sirom i spanaćem

Sastojci: Za testo: žumance, 4 kašike vode, 250 g brašna, kašičica soli, 110 g putera. Za fil: 300 g spanaća, pola glavice luka, 220 g sira, 2 jaja, kisela pavlaka, so, biber, listovi peršuna, bosiljak.
Priprema:
Tanko razvaljajte testo, njime obložite kalup i pritom napravite ivicu visoku pet centimetara. Prodinstajte luk, dodajte spanać, malo posolite i neka se dinsta dok ne svene. Iscedite tečnost iz spanaća kako se testo ne bi nakvasilo. Dodajte mu peršun, bosiljak, suve začine po ukusu i biber. U ohlađeni spanać stavite dva umućena jaja, sir i pavlaku. Nadev stavite na testo i pecite oko 35 minuta na 190 stepeni.

Mesna pita

Sastojci: Za testo: 200 g brašna, 100 g putera, malo soli, 50 ml vode. Za fil: 250 g mlevenog mesa, 100 ml pavlake za kuvanje, jaje, 100 g gaude, so, biber.
Priprema:
Tanko razvaljajte testo, njime obložite kalup, izbodite testo viljuškom i pecite 10-12 minuta na 180 stepeni. Mleveno meso posolite, pobiberite i ispržite na ulju. Jaje pomešajte s pavlakom. Dodajte so, biber i komadiće gaude. Sve dobro pomešajte. Nadev rasporedite na testo i pecite oko pola sata na 180-200 stepeni.

Foto: Shutterstock

Tart sa jabukama
Tart sa jabukama

Sastojci: Za testo: 120 g putera, kašika šećera, prstohvat soli, žumance, 2 kašike hladne vode, 150 g brašna. Za fil: 3 velike jabuke, kašika šećera, 2 kašike vermuta, 50 ml vode, 2 kašičice cimeta, prstohvat muskatnog oraščića, limunova kora. Plus: 2 jabuke, pola kašičice šećera.
Priprema:
Zamesite testo, oblikujte loptu i uvijte je u prozirnu foliju, pa ostavite u frižideru oko pola sata da se malo stegne. Jabuke iseckajte na kockice pa zajedno sa šećerom, vermutom i vodom dinstajte dok jabuke ne omekšaju i tečnost ne ispari. Dodajte cimet, oraščić i koru limuna. Testo razvucite preko kalupa, a preko njega rasporedite fil. Preostale dve jabuke oljuštite, podelite na četvrtine i nasecite na tanke kriške. Poređajte ih preko fila od spolja ka unutra, lagano ih naslanjajući jednu na drugu. Preko jabuka pospite malo šećera. Stavite tart u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 175 stepeni i dopecite još nekih 10-15 minuta.

Sa slatkim sirom i limunom

Sastojci: Za koru: 100 g mekog brašna, pola kašike šećera, prstohvat soli, 75 g putera sobne temperature, kašika vode. Za fil: 225 g rikota sira, 150 g šećera, 2 jaja, štapić vanile, rendana kora limuna. Plus: kriške limuna uvaljane u šećer.
Priprema:
Zamesite i razvaljate testo pa ga prebacite u kalup ili više manjih kalupa, izbockajte ga viljuškom i pecite na 180 stepeni 10 minuta. U odvojenoj posudi mutite sir i šećer. Potom dodajte jaja i semenke vanile i koru limuna i lepo sve umutite u jednoličnu masu. Prelijte polupečeno testo smesom od sira, dodajte kolutove limuna i vratite u rernu na još 25 minuta.

Foto: Shutterstock

Tart sa bobičastim voćem
Sa bobičastim voćem

Sastojci: 185 g omekšalog putera, 25 g mlakog mleka, žumance, prstohvat soli, kašičica šećera, 250 g brašna. Za nadev: 3 jaja, 25 g mlevenih badema, 100 g šećera, 150 g neutralne pavlake, 30 g seckanih oraha, 25 g omekšalog maslaca, ravna kašika brašna, 200 g odmrznutog šumskog voća. Plus: šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Zamesite testo, uvijte u providnu foliju i ostavite dva sata na hladnom mestu. Umutite jaja i šećer, dodajte neutralnu pavlaku, brašno, mlevene bademe, otopljeni puter i na kraju seckane orahe. Testo rastanjite na tri milimetra debljine, a zatim ga prebacite u kalup za pripremu tarta koji ste premazali sa malo putera. Izbockajte ga viljuškom na par mesta. Rasporedite oceđeno voće po testu, a zatim prelijte pripremljenim nadevom i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Kich je samo jedna a toje kich loren. Ostalo su tart sa spanacem tart sa prazilukom...Kis loren je najbolja kada se napravi sa iseckanim kockicama presovane sunke.Sa slaninom je dobra ali je preslana.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Udarno! Ubijen komandant elitne ruske brigade! (FOTO)
Planeta

Udarno! Ubijen komandant elitne ruske brigade! (FOTO)

U napadu na Lgov u Kurskoj oblasti ubijen je zamenik komandanta 810. brigade marinaca Ruske Federacije Salim Muharbetovič Paštov. Ovu informaciju je objavila njegova sestra, uz druge fotografije vojnika ove elitne brigade, na društvenoj mreži VKontakte.

26.12.2024

19:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set