• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.02.2023

15:00

UŽINA za VITAK STAS! Nutricionista otkriva najčešće greške koje pravimo između obroka!

Shutterstock

Recepti

UŽINA za VITAK STAS! Nutricionista otkriva najčešće greške koje pravimo između obroka!

Podeli vest

Međuobroci uopšte nisu tek neki obroci koje pojedemo tu i tamo u zavisnosti od toga da li smo gladni ili ne, kaže nutricionista Ivana MIšić...

Pored tri glavna dnevna obroka, međuobroci nisu ništa manje važni. Naprotiv, oni diktiraju koliko ćemo toga pojesti u glavnim obrocima i oni su ti koji nas zasite u onim kriznim trenucima kada bi pojeli najveći tanjir hrane, objašanjava nutricionista Ivana MIšić. Ovo su najveće greške u konzumiranju međuobroka koje verovatno činite, kao saveti na temu kako ih popraviti.

Preskačete međuobrok 

Kada želite da smršate, uglavnom pokušavate da svedete kalorije i međuobroke na minimum. Ali konzumacija međuobroka pomaže vam da ne ogladnite tokom dana. Osim toga, konzumiranje 4-5 manjih obroka tokom dana dokazana je strategija za bolje mršavljenje.

Foto: Shutterstock

Manja porcija čorbe od povrća može da bude odlična užina

- Umesto da grickate nešto niskokalorično što vas neće zasititi, poput šargarepe ili celera, kombinujte ih s dve kašičice humusa ili putera od kikirikija. Ovim nećete uneti previše kalorija, a pomoći će vam da se kasnije ne prejedete - savetuje Ivana MIšić.

Jedete mešđuobrok kada niste gladni 

Ako ste ikada iz čiste dosade posegli za nečim slatkim, trebalo bi da izbacite ovu lošu naviku. Ponekad su to slatkiši koje pojedete na poslu ili kasno uveče dok jedete i istovremeno gledate televiziju. S vremenom se ti mali zalogaji mogu povećati i sprečiti vas u postizanju ciljeva.

- Pre nego što posegnete za međuobrokom, proverite jeste li zaista gladni. Na lestvici gladi od jedan do 10 (pri čemu jedan znači da uopšte niste gladni, a 10 da 'umirete' od gladi), trebalo bi da težite tome da jedete kada vaša glad dosegne broj sedam - predlaže nutricionista.

Određujete pogrešne porcije 

Hrana poput orašastih plodova, semenki i suvog voća može da bude odličan međuobrok bogat hranjivim materijama, ali i s tim se namirnicama možete prejesti ako ne kontrolišete porcije.

Niste uklopili sve nutrijente 

I proteini i masti važni su makronutrijenti koji vam pomažu da se osećate sito. Ako u 10 ujutro jedete voće, bićete prilično gladni pre ručka. Kada samo jedete voće ili povrće kao međuobrok, to može da vam povisi šećer u krvi, a zatim ga snizi, zbog čega se osećate gladno u roku od sat vremena.

Foto: Pixabay

Ne menjate međuobrok sokom, radije pojedite celu voćku 

- Odlučite se za grickalice koje sadrže zdrave masti ili proteine, poput badema u kombinaciji s voćem koje ste nameravali da pojedete - sugeriše Ivana MIšić.

Izbegavate voće 

Neki se ljudi odriču voća, pogrešno misleći da su prisutni prirodni šećeri prepreka u njihovom nastojanju da izgube kilograme.

- Tako samo smanjujete unos vlakana i mnoštvo ostalih zdravih hranjivih materija. Vlakna pomažu u stvaranju osećaja sitosti, te time mogu da spreče prejedanje. Dovoljno je da jedete male količine voća tokom dana kako biste dobili dovoljno vlakana - savetuje nuitricionista.

Ograničavete unos ugljenih hidrata 

Kada drastično smanjimo unos ugljenih hidrata, telo oslobađa posebne hormone kako bi se suprotstavilo ograničenju, podstičući povećanu želju za makronutrijentima.

- Kada jedan od makronutrijenata nije dostupan (zbog ograničenja u ishrani), telo će se boriti sve dok se više ne možete odupreti i prepustiti se toj želji - poručuje Ivana MIšić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija