• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/J.G.

08.07.2023

12:15

Laka i za početnike! Moderna šumadijska gibanica, inspirisana tradicinalnim receptom iz "Velikog narodnog kuvara"

Shutterstock

Recepti

Laka i za početnike! Moderna šumadijska gibanica, inspirisana tradicinalnim receptom iz "Velikog narodnog kuvara"

Podeli vest

Kore, kajmak, sir, jaja i još nekoliko namirnica, biće dovoljne za ovu sjajnu gibanicu.

Jedan od najpopularnijih domaćih kuvara je 1939. objavila Spasenija Pata Marković - "Veliki narodni kuvar", a u njemu se nalazi recept za popularnu "šumadijsku gibanicu", koju smo malo modernizovali.

Ukoliko ste ljubitelj pita, nema sumnje da će vam ova gibanica postati jedna od omiljenih, naročito što je možete jesti kako za doručak, tako i za večeru, a verujemo da će (ukoliko preživi toliko) biti i odličan zalogaj za užinu:

Sastojci:

Foto: Shutterstock

gibanica

 

Priprema:

Umutiti sir i kajmak sa 6 žumanaca. Ako je sir neslan, posolite po svom ukusu. Dodati mleko i rastopljenu, prohlađenu mast. Odvojeno umutite belanca u čvrst sneg, pa spojite sa filom od sira, postepenim dodavanjem belanaca (mutiti žicom).

U tepsiju stavite pek papir, ali ga svakako malo podmažite mašću.

Složite dve kore tako da se na dnu delom preklapaju, a polovine vise sa strane tepsije. Preostale kore umačite jednu po jednu u fil od sira i kajmaka, pa zgužvane ređajte jednu uz drugu. Nema potrebe da ih pritiskate i pribijate previše, čak naprotiv, ako nežno to radite, gibanica će bolje narasti i biti vazdušastija.

Kada sve poređate, stavite odgore još jednu koru, pa "zatvorite" sa onim koje vise sa strane. Prelijte još malo sa mešavinom masti i mleka. Izbockajte koru, pa stavite da se peče u zagrejanu rernu, oko sat vremena, na 190 stepeni. Isključite rernu, otvorite vrata i ostavite tako još 15-ak minuta. Izvadite i poslužite. 

Prijatno.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set