• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

10.10.2023

13:00

Napravite najbolji bećarac! Ukusan ručak koji se lako pravi

Printscreen You Tube

Recepti

Napravite najbolji bećarac! Ukusan ručak koji se lako pravi

Podeli vest

Bećarac, bećar paprikaš ili sataraš je popularno jelo od povrća koje se pravi očas posla, a neverovatnog je ukusa.

Prilikom pripreme dobrog bećarca važno je da odaberete kvalitetno povrće i da ga dovoljno dugo dinstate. 

Bećarac možete jesti kao posebno jelo ili ga služiti kao prilog uz meso. Uz ovo jelo ne ide salata ali je idealno iskombinovati ga sa belim kravljim sirom.

Ovo je originalan recept za pravi domaći bećarac:

Sastojci:

1 veća glavica crnog luka

2 čena belog luka

700 gr svežih paprika babura 

1 kg paradaiza 

2-3 kašike šecera (zavisi od kiselosti paradaiza)

lovorov list 

1-2.kašičice soli

1 kašičica mlevenog bibera

1.kašičica suvog biljnog začina 

2 jaja 

1.supena kašika peršunovog lista 

1 dl ulja 

Foto: Printscreen You Tube

 

 

Priprema:

Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno.

Paradaiz oprati i očistiti od peteljki , pa izrendati na krupnu stranu rendeta, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek paradaiz, može se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradaiza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem.

Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju.

Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris, oko pola minuta.

Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene).

Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradaiz, šecer, lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati suvi začin.

U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto.

Posle 5 minuta u bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuškom, da se jaja rasporede po celoj masi.

Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.

Može se pripremiti u toku leta i ostaviti za zimske dane u plastičnim posudama u zamrzivač – u tom slučaju se jaja dodaju kada se bećarac odmrzne, pri samom zagrevanju... Može se pripremiti i zimi, sa ostavljenim zamrznutim iseckanim paprikama i zamrznutim celim ili mlevenim paradaizom...

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set