• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

01.04.2024

21:00

Šta da radite kad nemate sve namirnice za kuvanje? Jedno jaje ko pola banane

Shutterstock

Recepti

Šta da radite kad nemate sve namirnice za kuvanje? Jedno jaje ko pola banane

Podeli vest

Neko voće može da vam posluži umesto glavnih sastojaka sa spremanje jela, a da se ukus ne promeni.

Ako prilikom pripreme jela ustanove da nemaju sastojak predviđen receptom, iskusne domaćice znaju čime mogu da ga zamene. Ovu "tehniku" morale su da savladaju i žene koje spremaju za ukućane koji su alergični na neku namirnicu, ali korisno je da je poznaju sve kuvarice.

Na portalu Najbolja mama na svetu naveli su šta sve možete da iskoristite ako nemate jaja, ulje, vino ili kečap. 

Banana i jaja 

Jaja se obično zamenjuju zbog alergije, i to bananom. Pola izgnječene banane zamenjuje jedno jaje. Po potrebi, ovoj masi možete dodati i pola kašičice praška za pecivo. Još jedna odlična zamena za jaje je kuvana šargarepa. Tri kašike ispasirane kuvane šargarepe mogu da zamene jedno jaje.

Foto: Shuterstock

Umesto ulja koristite pire od jabuka

Jabuke i ulje

Ako želite da smanjite masti, umesto ulja možete koristiti pire od jabuka. Ista količina pirea zamenjuje potrebnu količinu ulja. 

Krekeri i prezle 

Ako nemate prezle, možda imate krekere ili grisine. Stavite ih u kesu i pređite oklagijom preko njih kako biste ih izmrvili. Imaćete super mrvice za samo nekoliko minuta.

Foto: Shutterstock

Neutralnu pavlaku zamenite mlekom i istopljenimm puterom

Mleko i slatka pavlaka

Punomasna slatka pavlaka koristi se za razne vrste umaka i možete je zameniti mešavinom 75 g istopljenog putera i 170 ml mleka. 

Paradajz sos i kečap

Zdravija varijanta kečapa je mešavina kašičice sirćeta i kašičice šećera sa čašom paradajz sosa. 

Foto: Shutterstock

Majonez zmenite ukusnijom pavlakom 

Pavlaka i majonez 

U salatama ponekad ima previše majoneza čiji se ukus deci obično ne dopada. Zamenite ga ukusnijom pavlakom. 

Med i beli šećer 

Zamenite beli šećer braon šećerom ili medom. Količina braon šećera potrebna za zamenu je potpuno ista kao ona napisana u receptu, a ako koristite med, količinu morate smanjiti na najviše tri četvrtine.

Foto: Shutterstock

Količina potrebne čokolade je ista kao i količina kakaoa u receptu

Kakao i čokolada 

Umesto kakao-praha možete koristiti i čokoladu za kuvanje. Količina potrebne čokolade je ista kao i količina kakaoa u receptu.

Mleko i jogurt

Ako vam je ponestalo jogurta, iskoristite mleko, kiselu pavlaku ili kiselo mleko. 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set